Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Προς ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ -Οι επιπτώσεις σε τιμές προϊόντων και υπηρεσιών



Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει νομοθετήσει το νέο σχέδιο μεταρρύθμισης του ΦΠΑ, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από το νέο έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει ένα σχέδιο για καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και των απαλλαγών καθώς και των μειωμένων συντελεστών.
Σύμφωνα με την imerisia.gr, το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων τις προτάσεις του για τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ, το δημοσιονομικό κόστος και τις επιπτώσεις του νέου καθεστώτος ΦΠΑ στην αγορά, προκειμένου εν συνεχεία να το επεξεργαστεί και να το θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.

Η θέση της Τρόικα
Οι δανειστές θεωρούν ότι η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή θα μείωνε το διοικητικό κόστος διεκπεραίωσης του ΦΠΑ και θα απλοποιούσε γενικότερα το σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιστοτόπου imerisia.gr, το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βάζει στο στόχαστρο τους χαμηλότερους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, καθώς και τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 13%, για τα τρόφιμα, τις υπηρεσίες μεταφορών, την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, την παροχή ύδρευσης τις επισκευές παλαιών κατοικιών. Τέλος, η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ θα επηρεάσει και το ΦΠΑ σε φάρμακα, βιβλία και τουρισμό που σήμερα είναι στο 6,5%.

Oυδέτερο το δημοσιονομικό κόστος από τον ενιαίο ΦΠΑ

Σχέδιο που είχαν επεξεργαστεί στο παρελθόν τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η αντικατάσταση των τριών συντελεστών, δηλαδή του υπερμειωμένου 6,5%, του μειωμένου 13% και του κανονικού 23%, από έναν ενιαίο συντελεστή του 15,5% θα έχει ουδέτερο δημοσιονομικό κόστος, μιας και μπορεί σε μια σειρά παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων το κόστος να υποχωρούσε δραστικά όμως από την άλλη θα αυξάνονταν οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής με την εφαρμογή συντελεστή ΦΠΑ 15,5% αντί για 13%.

Το παλαιότερο σχέδιο του ΔΝΤ για τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ

Σύμφωνα, με τις προτάσεις που είχε καταθέσει το ΔΝΤ από το 2011, η μεταρρύθμιση του ελληνικού φορολογικού συστήματος θα πρέπει να συμπεριλάβει και την απλοποίηση του καθεστώτος των συντελεστών ΦΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, τα κλιμάκια των τεχνικών εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, όπως σημειώνει η imerisia.gr, έχουν προτείνει:

1. Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% ή 21% σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες, εκτός ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή 9% ή 11%.

Μια τέτοιας μορφής απλοποίηση των συντελεστών ΦΠΑ που έχουν ζητήσει οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ συνεπάγεται:
  • Aύξηση από 6,5% σε 19% ή 21% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τις τιμές των φαρμάκων, των βιβλίων, των περιοδικών, των εφημερίδων και των εισιτηρίων του θεάτρου. Αυτό σημαίνει αυτόματη ανατίμηση των προϊόντων αυτών κατά 11,7% έως 13,6%.
  • Aύξηση από 6,5% σε 9% ή 11% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τις υπηρεσίες ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, που θα οδηγήσει τις τιμές των υπηρεσιών αυτών σε επίπεδα υψηλότερα κατά 2,34% έως 4,22%.
  • Aύξηση από 13% σε 19% ή 21% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τα τρόφιμα, τον κλάδο της εστίασης, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, τις ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, την ιατρική περίθαλψη και τα εισιτήρια θεαμάτων. Μια τέτοια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια όλα τα παραπάνω αγαθά και υπηρεσίες να ανατιμηθούν αυτόματα κατά 5,3% έως 7%.
  • Mείωση από 23% σε 19% ή 21% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει όλες τις λοιπές περιπτώσεις πωλήσεων αγαθών και παροχής υπηρεσιών, όπως: πωλήσεις ειδών ένδυσης – υπόδησης, επίπλων, ειδών οικιακής χρήσης, νεόδμητων οικοδομών (πλην α' κατοικίας), οικοδομικών υλικών, αυτοκινήτων, καυσίμων, τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, πλαστικών ειδών, χαρτικών, απορρυπαντικών, ειδών καθαρισμού, ειδών ατομικής καθαριότητας, σχολικών ειδών, παροχή υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, παροχή υπηρεσιών από κομμωτήρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος και αισθητικής, γυμναστήρια, παροχή υπηρεσιών από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές, φοροτεχνικούς, οικονομολόγους και λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες. Μια τέτοια μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια να μειωθούν οι τιμές όλων των παραπάνω προϊόντων και υπηρεσιών κατά 1,62% έως 3,25%.
Εναλλακτικά, το ΔΝΤ έχει προτείνει την εφαρμογή ενός μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 9% ή 11% για τα τρόφιμα, την ιατρική περίθαλψη και τον κλάδο του τουρισμού.

2. Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου.

Πηγή:
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου