Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Χοντραίνει το παιχνίδι στην Κυπριακή ΑΟΖ: Φρεγάτες, πιέσεις και προκλήσεις



Κλιμακώνεται η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο με αφορμή έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών. Μετά την ανακοίνωση ότι η Ελλάδα στέλνει στην περιοχή φρεγάτα και υποβρύχιο, στο «παιχνίδι» μπαίνει και η Αίγυπτος η οποία συντάσσεται μαζί με τη χώρα μας και την Κύπρο.

Οι υπουργοί εξωτερικών των τριών χωρών, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ιωάννης Κασσουλίδης και Χασάν Σουκρί, με κοινό ανακοινωθέν τους έστειλαν μήνυμα προς την Αγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
Στο κοινό ανακοινωθέν ζήτησαν από την Τουρκία να σταματήσει όλες τις σεισμικές έρευνες εντός των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου. Εξέφρασαν δε την λύπη τους για τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και για τις μη εγκεκριμένες σεισμικές έρευνες εντός της εν λόγω περιοχής. Επιπλέον, υπογράμμισαν ότι «οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν περαιτέρω τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

Μάλιστα σημείωσαν με νόημα ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο «θα μπορούσε και πρέπει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Οι τρεις υπουργοί τόνισαν εξάλλου ότι η συνεργασία τους δεν στρέφεται εναντίον κάποιου κράτους, αλλά απεναντίας αποτελεί πόλο έλξης και για άλλες χώρες που επιθυμούν την σταθερότητα και την συνεργασία.
Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα και υποβρύχιο στην περιοχή -Στη Μεγαλόνησο και ο Σαμαράς
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι το γεγονός πως στην Κύπρο θα μεταβεί την Πέμπτη, εκτός του Ευάγγελου Βενιζέλου, και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό.
Παράλληλα, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να στείλει τις επόμενες ώρες φρεγάτα και υποβρύχιο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπου αλωνίζει τις τελευταίες ημέρες το τουρκικό Barbaros.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, είπε ότι πρόκειται για διεθνείς υποχρεώσεις που έχει η Ελλάδα. Η φρεγάτα, πρόσθεσε, αποστέλλεται στην περιοχή στο πλαίσιο της UNIFIL και το υποβρύχιο στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Active Endeavour».
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφων ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα στέλνει στην περιοχή πολεμικά πλοία, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα-μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ από τις αρχές της δεκαετίας του '50. Είμαστε πάνω από 62 χρόνια μέλος του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της και μετέχει σε διεθνείς αποστολές. Υπάρχουν διεθνείς αποστολές του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου στις οποίες μετέχει η Ελλάδα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο ή με την επιχείρηση στη Μεσόγειο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Αρα υπάρχει σταθερή ναυτική παρουσία της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό γίνεται για τους λόγους που είπα και είναι μια πραγματικότητα την οποία όλοι πρέπει να τη λάβουν υπόψη τους».
Αλωνίζει το Barbaros -Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία
Μέσα σε αυτό το κλίμα η Αγκυρα επιλέγει να ανεβάσει κι άλλο τους τόνους, καθώς, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα είχε ανακοινωθεί ότι μαζί με το Barbaros πλέουν στην περιοχή και δύο πολεμικά πλοία για να το προστατεύσουν.
Επιπλέον, δημοσιεύματα από την Κύπρο έκαναν, σήμερα, λόγο για ύπαρξη και τουρκικού υποβρυχίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Οπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το τουρκικό υποβρύχιο είναι από την πρώτη στιγμή στη συνοδεία του σεισμογραφικού σκάφους, αλλά η παρουσία του δεν είχε γίνει γνωστή. Η Τουρκία με αυτόν τον τρόπο θέλησε να «θωρακίσει» την παρουσία του Barbaros εντός των «οικοπέδων» της κυπριακής ΑΟΖ για την ολοκλήρωση των ερευνών που διενεργεί.
Η Ευρώπη κατά Αγκυρας
Σημειωτέον ότι ήδη από την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, οι 28 χώρες έστειλαν αυστηρό μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση πως η επιθετικότητα που επιδεικνύει στην περιοχή δεν θα γίνει ανεκτή.
Κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και άφησαν να γίνει σαφές ότι η ένταξη στην ΕΕ σχετίζεται άμεσα με τις προκλήσεις της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Κύπρος, από την πλευρά της, έχει ήδη ανακοινώσει οκτώ μέτρα-αντίποινα κατά της Αγκυρας και επισημαίνει σε όλους τους τόνους πως η επιθετικότητα αυτή δεν θα γίνει ανεκτή. Η Τουρκία, πάντως, δια στόματος Νταβούντογλου συνεχίζει να μιλάει για τα δικά της «δικαιώματα» στην ΑΟΖ της περιοχής και προσπαθεί να συσχετίσει την αντιπαράθεση αυτή με μια ενδεχόμενη λύση στο κυπριακό ζήτημα.


Πηγή:
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου