Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Συμβιβασμός στις Βρυξέλλες: Τι συμφώνησαν οι εταίροι με τον Τσίπρα



Ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής η μίνι Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες και όλα δείχνουν πως Ελλάδα και εταίροι έφτασαν σε έναν συμβιβασμό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συνάντησης, όλες οι πλευρές κατέληξαν ότι η βάση για συμφωνία ήταν και παραμένει η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Η Ελλάδα κέρδισε λίγο ακόμη χρόνο και καλείται να παραδώσει πλήρη, κοστολογημένη λίστα μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες, την οποία θα εγκρίνει το Eurogroup και στη συνέχεια θα ανοίξει η συζήτηση για τη χρηματοδότηση.
Τσίπρας: Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες
Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης εμφανίστηκε ικανοποιημένος και προέβη σε μια σύντομη δήλωση προς τους δημοσιογράφους.
«Σήμερα ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες. Ολες οι πλευρές όχι μόνο επαναβεβαίωσαν τη διάθεσή τους να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσκολίες αλλά και την κοινή τους ανάγνωση στις αποφάσεις της 20ής Φλεβάρη», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα όπως την 5η αξιολόγηση και το mail Χαρδούβελη. Θα καταθέσει τις δικές της διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα τις υλοποιήσει».
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «δεσμευτήκαμε όλοι να εργαστούμε για να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν η χρηματοδοτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας», για να επισημάνει με νόημα: «Ξαναβάλαμε στις ράγες τη διαδικασία, διότι με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί».
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο «πακέτο Γιούνκερ», επισημαίνοντας ότι «ο πρόεδρος Γιούνκερ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να ενεργοποιήσει άμεσα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα εκταμιεύσουν σημαντικό ποσό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Το ποσό θα το ανακοινώσει ο ίδιος μετά το πέρας της αυριανής Συνόδου».
Μέρκελ: Πρέπει να δράσουμε γρήγορα – Πρώτα έγκριση και μετά χρηματοδότηση
Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για δημιουργικό διάλογο, τονίζοντας ότι όλες οι πλευρές είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τις εργασίες ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία.
«Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε έναν πλήρη κατάλογο των μεταρρυθμίσεων. Γι' αυτή τη λίστα δεσμεύθηκε ο κ. Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση. Θα αποστείλει πλήρη κατάλογο του τι θέλει να κάνει και τι έχει κάνει», σημείωσε η Γερμανδία καγκελάριος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου μετά τη σύσκεψη.
«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα. Πρώτα πρέπει να γίνει η αποτίμηση από τους "θεσμούς" και μετά η χρηματοδότηση. Εάν συμφωνήσουμε, θα υπάρξει επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και εκταμίευση μέρους της δόσης. Οι αποφάσεις για την Ελλάδα είναι θέμα του Eurogroup», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η κα Μέρκελ.
Ολάντ: Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου
Την κοινή επιθυμία να στηριχθεί η Ελλάδα και να παραμείνει στην Ευρωζώνη εξέφρασε, από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ.
Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε ότι στόχος είναι «να παραμείνουμε στη λογική και τους όρους της απόφασης του Eurogroup και αυτό να συγκληθεί το δυνατόν πιο σύντομα».
«Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να έχει τον έλεγχο των μεταρρυθμίσεων. Αυτές θα εξεταστούν όχι σε σχέση με το περιεχόμενο, αλλά σε σχέση με τις δημοσιονομικές δαπάνες», τόνισε ο κ. Ολάντ, για να προσθέσει ότι «το Eurogroup θα εκτιμήσει τις δημοσιονομικές συνέπειες των μεταρρυθμίσεων. Εχει επιβεβαιωθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη».
Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν
«Είμαστε σε πλήρη διάθεση να τηρήσουμε τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου του 2015.
Με πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, όλοι δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε τη δουλειά και να την ολοκληρώσουμε το γρηγορότερο δυνατόν.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, οι ελληνικές Αρχές θα έχουν την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν πλήρη λίστα τις επόμενες ημέρες.
Επιβεβαιώνουμε την πρακτική συμφωνία κατά τη διαδικασία: Η πολιτική συζήτηση γίνεται στις Βρυξέλλες. Η συλλογή πληροφοριών στην Αθήνα.
Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν».

Πηγή:
IEFIMERIDA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου