Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Πρεσβυωπία τέλος! Η θεραπεία που ξανανιώνει τα μάτια!



Ένα μικροσκοπικό εμφύτευμα που βελτιώνει την κοντινή όραση πρόκειται να κάνει τα γυαλιά πρεσβυωπίας είδος... μουσειακό!

Νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο 118ο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας καταδεικνύει ότι η μέθοδος είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας, της αναπόφευκτης αλλοίωσης της όρασης με το πέρασμα των χρόνων.
Η πρωτοποριακή μέθοδος αποκατάστασης αφορά στην εμφύτευση ενός λεπτού δακτυλίου στον κερατοειδή του ματιού. Τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι το εμφύτευμα είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 80% και παράλληλα δεν επηρεάζει τη μακρινή όραση.
Όσο μεγαλώνουμε, ο κερατοειδής χάνει την ελαστικότητά του, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να δούμε καλά αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Η πρεσβυωπία αντιμετωπίζεται παραδοσιακά με τη χρήση γυαλιών, όμως οι εξελίξεις στο χώρο της Ιατρικής έχουν οδηγήσει στην εξεύρεση μόνιμων λύσεων για την αναπόφευκτη πάθηση.
Τρεις τύποι εμφυτεύματος εξετάζονται επί του παρόντος από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Ένα εξ αυτών είναι το KAMRA, ένας λεπτός και ευλύγιστος δακτύλιος με μόλις 3,8 χιλιοστά διάμετρο και μια τρύπα 1,6 χιλιοστών στο κέντρο. Όταν εμφυτεύεται στον κερατοειδή, το KAMRA λειτουργεί όπως το διάφραγμα μιας φωτογραφικής μηχανής, καθώς προσαρμόζει αυτόματα το βάθος του οπτικού πεδίου. Έτσι, μπορούμε να δούμε και κοντά και μακριά.
Η διαδικασία τοποθέτησης του εμφυτεύματος διαρκεί μόλις 10 λεπτά και απαιτεί τοπική αναισθησία.
Το εμφύτευμα είναι ήδη διαθέσιμο σε ορισμένες χώρες της Ασίας, της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής.

Πηγή:
onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου