Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Ρινικό σπρέι υπόσχεται να "εξαφανίσει" τη γρίπη



Τέλος μια για πάντα στη γρίπη υπόσχεται να δώσει ένα ρινικό σπρέι που ανέπτυξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο St Andrews στη Σκοτία.
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», η διαφορά που υπάρχει σ' αυτό το σπρέι είναι το γεγονός ότι δεν στοχεύει στον ίδιο τον ιό, αλλά αντίθετα προστατεύει το αναπνευστικό σύστημα από τη μόλυνση.


Με τον τρόπο αυτό, εξουδετερώνονται σε πρώιμο ακόμη στάδιο τα στελέχη του ιού της γρίπης, καθώς το σπρέι καλύπτει την αναπνευστική οδό με πρωτεΐνες, οι οποίες δεν επιτρέπουν στον ιό να συνδεθεί με τα μόρια που του είναι απαραίτητα για να μολύνει τον οργανισμό.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα στελέχη της γρίπης δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα, επειδή έχουν την ικανότητα να εξελίσσονται έτσι ώστε να προστατεύονται από τα φάρμακα που χορηγούνται στους ασθενείς για την καταπολέμησή τους και μάλιστα σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα.

«Αναπτύξαμε μια εναλλακτική προσέγγιση για την πρόληψη της γρίπης, συνθέτοντας νέες πρωτεΐνες που έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν συγκεκριμένα μόρια των σακχάρων, τα οποία βρίσκονται στην αναπνευστική οδό», ανέφερε ο καθηγητής Γκάρι Τέιλορ στην επιστημονική έκθεση.

«Ο ιός της γρίπης και άλλα παθογόνα του αναπνευστικού πρέπει να συνδέονται με τα σάκχαρα αυτά, ώστε να μπαίνουν στο εσωτερικό των κυττάρων και να ξεκινούν τη διαδικασία της μόλυνσης», εξηγεί.

Πηγή:
onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου