Με την παραδοσιακή
μυσταγωγία, αναβίωσε και φέτος η διαδικασία απόσταξης τσίπουρου στο Ζεφύρι
Αττικής, από τον τοπικό Σύλλογο Ηπειρωτών Ζεφυρίου, ''τηρώντας μια συνέχεια 30
και πλέον χρόνων'', όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο ακάματος και χαλκέντερος
Πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Μαλάμος.
Η αναβίωση της γιορτής του τσίπουρου από τον
Σύλλογο Ηπειρωτών, είναι ένα έθιμο που κρατάει χρόνια και το οποίο έχει
καταξιωθεί στα πολιτιστικά δρώμενα του Ζεφυρίου. Απόδειξη ότι το τιμούν με την
παρουσία τους όχι μόνο τα μέλη του
Η τελετουργία της παρασκευής του τσίπουρου, του παραδοσιακού ηπειρώτικου αλκοολούχου ποτού, συνδέεται άρρηκτα με την ζωή των γεωργών και των ποιμένων της Ηπείρου, που διαβιώνουν στην ύπαιθρο, κάτω από δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες. Η σημασία του υπήρξε σημαντική και στην κοινωνική ζωή, καθώς αποτέλεσε το αναγκαίο συμπλήρωμα κάθε κοινωνικής εκδήλωσης. Τα δε γλέντια που γινόταν στην Ήπειρο τις περασμένες εποχές, επ’ ευκαιρία της παρασκευής του τσίπουρου, ήταν τρικούβερτα, διαρκούσαν για πολλές μέρες, καθ’ όλη την περίοδο απόσταξης που άρχιζε αρχές Οκτωβρίου και στις ορεινές περιοχές ολοκληρωνόταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Στις μέρες μας, το τσίπουρο παρά τον σκληρό ανταγωνισμό των ποτών από το εξωτερικό, παραμένει σταθερή αξία, εξαιτίας του φυσικού τρόπου παρασκευής του, που το απαλλάσσει από τις ανθυγιεινές προσμίξεις. Χάρη στην προσήλωσή των Ηπειρωτών στην παράδοση του τόπου τους, αποτελεί σήμερα, απαραίτητο συνοδευτικό των ορεκτικών στο τραπέζι.
Συλλόγου, αλλά πολλοί ακόμα δημότες, που
έχουν συνηθίσει να μετέχουν, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στο παραδοσιακό δρώμενο,
αλλά και στο τρικούβερτο γλέντι που το συνοδεύει.
Η τελετουργία της παρασκευής του τσίπουρου, του παραδοσιακού ηπειρώτικου αλκοολούχου ποτού, συνδέεται άρρηκτα με την ζωή των γεωργών και των ποιμένων της Ηπείρου, που διαβιώνουν στην ύπαιθρο, κάτω από δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες. Η σημασία του υπήρξε σημαντική και στην κοινωνική ζωή, καθώς αποτέλεσε το αναγκαίο συμπλήρωμα κάθε κοινωνικής εκδήλωσης. Τα δε γλέντια που γινόταν στην Ήπειρο τις περασμένες εποχές, επ’ ευκαιρία της παρασκευής του τσίπουρου, ήταν τρικούβερτα, διαρκούσαν για πολλές μέρες, καθ’ όλη την περίοδο απόσταξης που άρχιζε αρχές Οκτωβρίου και στις ορεινές περιοχές ολοκληρωνόταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Στις μέρες μας, το τσίπουρο παρά τον σκληρό ανταγωνισμό των ποτών από το εξωτερικό, παραμένει σταθερή αξία, εξαιτίας του φυσικού τρόπου παρασκευής του, που το απαλλάσσει από τις ανθυγιεινές προσμίξεις. Χάρη στην προσήλωσή των Ηπειρωτών στην παράδοση του τόπου τους, αποτελεί σήμερα, απαραίτητο συνοδευτικό των ορεκτικών στο τραπέζι.