Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 20132ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές αποζημιώσεις

Χαιρετισμοί Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ηρακλείου Ευριπίδη Κουυκιαδάκη στη Βιάννο στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές αποζημιώσεις.
Την ανάγκη καταπολέμησης κάθε μορφής μίσους και φανατισμού καταδικάζοντας τη ναζιστική θηριωδία επεσήμανε σήμερα στην Βιάννο στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα ‘’ ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές αποζημιώσεις ‘’ ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στις αντιπροσωπείες από όλη την Ελλάδα αλλά και σε παριστάμενους φιλέλληνες Γερμανούς, εξέφρασε την στήριξη του στο συνέδριο και στα δίκαια αιτήματα των Βιαννιτών αλλά και όλου του Ελληνικού λαού για την διεκδίκηση από την Γερμανική Κυβέρνηση αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.
Αναφερόμενος στην 70η επέτειο του ολοκαυτώματος της Βιάννου και την εκτέλεση των 461 ηρώων, ο Περιφερειάρχης είπε, ότι, είναι επέτειος μνήμης αλλά και χρέους να διδαχθούμε, να διαφυλάξουμε τις παρακαταθήκες των αγωνιστών αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα.

Συγκεκριμένα η ομιλία του Σταύρου Αρναουτάκη έχει ως εξής :
Με βαθιά συγκίνηση σας καλωσορίζω στο 2ο πανελλήνιο συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές αποζημιώσεις αλλά και για τα 70 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου.
Στη Βιάννο έχει γραφεί ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της ελληνικής εθνικής αντίστασης και της βαρβαρότητας της γερμανικής κατοχής, όπου τον Σεπτέμβριο του 1943 το αιματοκύλισμα και οι λεηλασίες υπήρξαν πρωτοφανείς. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ελληνικό ολοκαύτωμα σε αριθμό νεκρών.
Η εβδομηκοστή επέτειος μνήμης αποτελεί ακόμα μια ευκαιρία να θυμηθούμε και να διδαχθούμε, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα. Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε την ιστορία μας και να εκφράσουμε σεβασμό στη μνήμη των νεκρών.
Η φρίκη των ολοκαυτωμάτων που βίωσε η Κρήτη όπως και άλλα μέρη της Ελλάδας αναδεικνύει τη γενναιότητα και τον ηρωισμό των αγωνιστών, το θάρρος και την περιφρόνηση των αμάχων κατοίκων -μαρτύρων απέναντι στο θάνατο.
Πρόκειται για μία στάση που προκαλεί συναισθήματα δέους και συγκίνησης για το ψυχικό σθένος και το πατριωτικό φρόνημα των ανθρώπων αυτών.
Τα ολοκαυτώματα δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχαστούν. Παράλληλα εκφράζουμε την ανάγκη για συναδέλφωση των λαών και ειρήνη.
Καταδικάζουμε κάθε μορφή πολεμικής σύρραξης, κατοχής, λεηλασίας στο πλαίσιο της επεκτατικής πολιτικής οποιουδήποτε λαού εις βάρος άλλων λαών, εθνικών ομάδων και μειονοτήτων, στο όνομα οποιασδήποτε ιδεολογίας, θρησκείας, εθνικής διεκδίκησης και εθνικιστικού φανατισμού.
Πρέπει να τονίσουμε την ανάγκη για την καταπολέμηση κάθε μορφής μίσους και φανατισμού.
H φετινή εκδήλωση πιστεύω ότι αποκτά ιδιαίτερα επίκαιρο νόημα, με δεδομένο ότι γίνεται σε μια εποχή οξύτατης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.
Μιας εποχής που έχει ομοιότητες, θα μου επιτρέψετε να πω, με εκείνη που οδήγησε την ανθρωπότητα στο Ολοκαύτωμα και στην καταστροφή του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.
Η ιστορία έχει τη δύναμη να μας προϊδεάζει για το μέλλον, να αποφεύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, να γνωρίσουμε τις βαθύτερες αιτίες που οδήγησαν την ανθρωπότητα στα Ολοκαυτώματα.
Η συνέχιση αυτής της ιστορικής γνώσης είναι το δικό μας χρέος, για την ελευθερία, την δικαιοσύνη, την ειρήνη, τον πολιτισμό.
Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει το σημερινό συνέδριο και στέκεται δίπλα στα δίκαια αιτήματα όχι μόνο των Βιαννιτών αλλά όλου του Ελληνικού λαού σχετικά με την διεκδίκηση αποζημιώσεων από τους Γερμανούς, σε σχέση με το κατοχικό δάνειο που είχε αναγκαστεί να δώσει η Ελλάδα, αλλά και την αρπαγή αρχαιολογικών θησαυρών.
Ας είναι αιωνία η μνήμη των ηρώων-μαρτύρων των ολοκαυτωμάτων.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΚΟΥΚΙΑΔΑΚΗ
Το θέμα με τις γερμανικές αποζημιώσεις αποτελεί σημαντικό γεγονός για την Βιάννο, προφανώς το Ηράκλειο, την Κρήτη και την Ελλάδα. Γίνεται λίγο πριν από τις γερμανικές εκλογές, όπου κυριαρχεί η ελληνική κρίση και η αποτυχημένη συνταγή για την αντιμετώπισή της και τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, κατά τις οποίες είναι ευκαιρία να αναδείξουμε το θέμα του Συνεδρίου, «τις γερμανικές αποζημιώσεις», όχι μόνο ως ηθική δικαίωση των θυμάτων της Βιάννου και των άλλων μαρτυρικών χωριών της πατρίδας μας και ως νόμιμη και ηθική υποχρέωση του Γερμανικού Κράτους, αλλά και ως δυνατότητα διεξόδου από την κρίση.
Το υψηλό κύρος των εισηγητών εγγυάται την ποιότητα των εισηγήσεων, έτσι, τα πορίσματα του Συνεδρίου μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν την τεκμηρίωση των προτάσεων και των θέσεών μας.
Είναι προφανές ότι η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής αποτελεί ευθύνη της Κυβέρνησης, η οποία μπορεί να γνωρίζει πράγματα που εμείς αγνοούμε και κατά συνέπεια δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε, όμως εμείς από τη μεριά μας, όχι μόνο μπορούμε, αλλά οφείλουμε να θέσουμε με έμφαση το θέμα στην κυβέρνηση και τα κόμματα και να απαιτήσουμε να ασχοληθούν σοβαρά, να συνεννοηθούν και να συνεργασθούν μεταξύ τους για την επίλυσή του.
Με αυτές τις σκέψεις και ενδεχομένως λίγο πρόωρα, πριν δηλαδή παρουσιασθούν οι εισηγήσεις, επιτρέψτε μου να προτείνω τη συγκρότηση μίας ευέλικτης επιστημονικής επιτροπής για να τεκμηριώσει τις προτάσεις μας, προκειμένου να ενημερώσουμε στη συνέχεια την κυβέρνηση και τα κόμματα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω των Ελλήνων Ευρωβουλευτών και τους Ευρωπαίους πολίτες με την ανάδειξη του θέματος κατά την προεκλογική περίοδο του Μαΐου.
Η δικαστική διεκδίκηση των αποζημιώσεων, η οποία οφείλεται στο πείσμα, την επιμονή, την αγωνιστικότητα και την επιστημονική επάρκεια του αείμνηστου συναδέλφου μου Γιαν. Σταμούλη, Ευρωβουλευτή και Νομάρχη Βοιωτίας, ανέδειξε το θέμα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί με πολιτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες πρέπει να στηριχθούν από όλα τα κόμματα.
Σε αυτήν την προσπάθεια η Περιφέρεια Κρήτης δεν θα είναι απλώς παρούσα, σε συνεργασία μαζί σας θα προτείνει και θα πάρει πρωτοβουλίες.
Newsnow

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου