Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

"Πόλεμο" από Καναδά σε Ελλάδα για την φέτα

Απειλή από τον Καναδά για την "ελληνική φέτα". Κινδυνεύει να χαθεί η κατοχύρωση της φέτας, λόγω αντικρουόμενων συμφερόντων στην Ε.Ε.
Μπορεί η Ελλάδα να κέρδισε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη δικαστική "μάχη" για την κατοχύρωση της ονομασίας της φέτας, ωστόσο κινδυνεύει να τη χάσει σε διεθνές επίπεδο.
Υπάρχει δηλαδή κίνδυνος να χάσει το ευρωπαϊκό δικαίωμα για αποκλειστική χρήση του ονόματος της φέτας, και αυτό λόγω του ανηλεή πολέμου των εμπορικών συναλλαγών του Καναδά στην Ελλάδα.
Αυτό είναι το πολιτικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη χθεσινή, συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση της Κομισιόν, ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά για τη σύναψη συμφωνίας δημιουργίας ζώνης ελευθέρων συναλλαγών.
Χτες, επιτεύχθηκε μια συναίνεση των επιτρόπων, η οποία δεν θεωρείται ικανοποιητική για τη χώρα μας. Η κοινοτική αντιπροσωπεία θα ζητήσει από τους Καναδούς να μην αναφέρεται στη συσκευασία των τυριών που παράγουν "ελληνική φέτα", επιτρέποντας να χρησιμοποιούν, όμως, τη λέξη "φέτα".
Η εν λόγω εξέλιξη θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα, γιατί σήμερα, με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κανένα κράτος-μέλος εκτός της Ελλάδας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λέξη "φέτα" ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, αλλά μόνο την ονομασία "λευκό τυρί".
Εάν οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τον Καναδά, αφενός μεν θα μπορούν να εξάγουν τυριά με την ονομασία φέτα στην Ε.Ε. αφετέρου δε ορισμένες άλλες τρίτες χώρες, σημαντικοί παραγωγοί φέτας, όπως η Τουρκία, θα μπορούσαν να επικαλεστούν το προηγούμενο με τον Καναδά, απαιτώντας ανάλογη μεταχείριση στις συμφωνίες που έχουν ή θα υπογράψουν στο μέλλον με την Ε.Ε.
Επίσης, η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να προσελκύσει και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Δανία, η Γερμανία και η Ολλανδία που παράγουν φέτα, να επιχειρήσουν να παρακάμψουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
 paneliakos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου