Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

«Κουδούνι» στο ελληνορθόδοξο σχολείο της Ιμβρου 49 χρόνια μετά


Ακούστηκε ξανά μετά 49 χρόνια το κουδούνι στο ελληνορθόδοξο σχολείο της Ίμβρου και στην αυλή του παιδικές φωνές μιλούσαν τη γλώσσα του Ομήρου.

Σχεδόν μισό αιώνα μετά, σήμερα το πρωί, τέσσερα παιδιά - τρία αγόρια κι ένα κορίτσι - με τη σάκα στον ώμο πέρασαν την είσοδο του σχολείου, το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα εκ βάθρων και κάθισαν στα θρανία, δίνοντας ζωή στο άλλοτε σιωπηλό κτίριο.
Με πρωτοβουλία τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο - γνήσιο τέκνο της Ίμβρου - τους δυο συλλόγους των Ιμβριωτών στην Ελλάδα, όλους τους αρμόδιους φορείς, αλλά και με την πολύτιμη συνδρομή του Λάκη Βίγκα, εκπροσώπου των Ρωμέικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων της Τουρκίας, το σχολικό κουδούνι χτύπησε ξανά.

«Ψυχή» του σχολείου, η ιδρύτριά του Άννα Κουτσομάλλη, η οποία γεννήθηκε στο νησί, έφυγε στην Αθήνα κι επέστρεψε για να δώσει σάρκα και οστά σε ένα όνειρο δεκαετιών των απανταχού Ιμβρίων. Πρωτεργάτης σ' αυτή την προσπάθεια και η διευθύντρια του σχολείου Παρασκευή (Βούλα) Μπερμπέρη, που μαζί με τον Τούρκο δάσκαλο που θα κατέχει και τη θέση του υποδιευθυντή και τον μετακλητό από την Ελλάδα θα αναλάβουν να δείξουν τον δρόμο της γνώσης στους τέσσερις μικρούς μαθητές - τον Δημητράκη, την Αλεξάνδρα και τα δυο παιδιά μιας οικογένειας από την Κωνσταντινούπολη, που εντάχθηκαν μόλις στο μαθητολόγιο.
Ethnos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου