Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Οι νέες προϋποθέσεις για το επίδομα θέρμανσης - Ποιοι δικαιούνται και πόσο

Αυξημένη επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης, προκαταβολή, αλλά και διευρυμένα όρια εισοδήματος και περιουσίας για να αυξηθεί... ο αριθμός των δικαιούχων προβλέπουν οι αλλαγές που προωθούνται φέτος για το επίδομα στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Έτσι, υπολογίζεται ότι περίπου 5.000.000 θα είναι τα νοικοκυριά που δικαιούνται να λάβουν για την περίοδο 2013-2014 το «επίδομα κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης». Τα εισοδηματικά όρια που τέθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών είναι πολύ υψηλά και κλιμακώνονται περαιτέρω ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που βαρύνουν κάθε οικογένεια. Οι δικαιούχοι μπορούν να πάρουν προκαταβολή το ¼ του συνολικού ποσού που τους αναλογεί πριν προβούν στην αγορά πετρελαίου.
Αναλυτικά, το νέο σύστημα χορήγησης των επιδομάτων θέρμανσης προβλέπει τα εξής:
Το υπουργείο Οικονομικών θα καταβάλει σε κάθε δικαιούχο προκαταβολή ίση με το 25% του συνολικού ποσού επιδόματος που δικαιούται βάσει των τετραγωνικών μέτρων της κύριας κατοικίας του και του ανωτάτου ορίου επιδοτούμενων λίτρων που δικαιούται για τον συγκεκριμένο αριθμό τετραγωνικών μέτρων, στη γεωγραφική κλιματική ζώνη στην οποία διαμένει.
Ποιοι είναι δικαιούχοι, ανάλογα με το εισόδημα
Τα επιδόματα θα χορηγηθούν:
- σε άγαμους που είχαν συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ το 2012 και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ την 1η-1-2013,
- σε έγγαμους με συνολικό οικογενειακό εισόδημα έτους 2012 μέχρι 40.000 ευρώ, οι οποίοι είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ την 1η-1-2013
- σε μονογονεϊκές οικογένειες με συνολικό εισόδημα έτους 2011 μέχρι 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ την 1η-1-2013.
Σε κάθε περίπτωση, το ισχύον εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Η προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο δεν θα έχει κανέναν περιορισμό.
Τα επιδόματα θα χορηγούνται μόνο σε όσα νοικοκυριά προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης και μόνο για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύριες κατοικίες κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα είτε ιδιοκατοικούνται.
Το «επίδομα κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης» θα ανέρχεται σε 0,35 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου που θα αγοράζει ο δικαιούχος. Το ύψος του επιδόματος θα φθάνει μέχρι ένα όριο το οποίο θα προσδιορίζεται ανάλογα με την «κλιματική» γεωγραφική ζώνη στην οποία διαμένει ο δικαιούχος και τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας του καθώς επίσης και με βάση ένα ανώτατο όριο επιδοτούμενης κατανάλωσης ανά τ.μ. κατοικίας, που είναι διαφορετικό σε κάθε «κλιματική» γεωγραφική ζώνη.
newmoney.gr
Πηγή:tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου