Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Εργάτες βρήκαν μεγάλο θησαυρό

Μπροστά σε έναν μεγάλο θησαυρό ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας βρέθηκαν οι εργάτες που αναστηλώνουν τον ιστορικό Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη δυτική Μάνη, καθώς ανακάλυψαν ένα πήλινο αγγείο με...περισσότερα από 1.000 τουρκικά νομίσματα, ασημένια στην πλειονότητά τους!
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχαιολογικός θησαυρός βρέθηκε μέσα σε ένα μεταβυζαντινής εποχής αγγείο, κατά τη διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης του ναού που διενεργούνται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Τα περισσότερα από 1.000 ασημένια νομίσματα προέρχονται από την εποχή της Τουρκοκρατίας και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αρχαιολογικής αξία τους είναι ανεκτίμητη. Μάλιστα, το σημαντικό αυτό εύρημα συμπληρώνει τον αξιόλογο αριθμό γλυπτών αλλά και κεραμικών οστράκων που απέδωσαν οι ανασκαφικές εργασίες στον ναό, ενώ συμβάλλει στην ανάδειξη της ιστορίας του μνημείου και στην ενδεχόμενη μελλοντική αποκάλυψη νέων στοιχείων για την ιστορική σημασία του ναού.
Ο Ιερός Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που βρίσκεται στο κέντρο της Χριστιανούπολης και έχει ονομαστεί από τους αρχαιολόγους ως «Αγία Σοφία της Πελοποννήσου», αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής και κάθε χρόνο προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες που σπεύδουν να θαυμάσουν από κοντά το τόσο σημαντικό θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο.
Σύμφωνα με μαρτυρίες γραπτών πηγών, φαίνεται ότι στα τέλη του 11ου αιώνα η Χριστιανούπολη από απλή επισκοπή έγινε αρχιεπισκοπή και έπειτα από πολλές αλλαγές στη διάρκεια των αιώνων έπαψε να είναι μητρόπολη το 1833. Η «Αγία Σοφία της Πελοποννήσου», που ήταν ερειπωμένη μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1886 και αναστηλώθηκε στα χρόνια που ακολούθησαν, ανήκει τυπολογικά στους σύνθετους οκταγωνικούς ναούς με νάρθηκα, παρουσιάζει όμως σημαντικές διαφορές από τον συνήθη οκταγωνικό τύπο. Αποτελείται από το τριμερές Ιερό, το κεντρικό τρουλαίο τμήμα και τους περιβάλλοντες χώρους. Από τον ζωγραφικό διάκοσμο σώζονται ελάχιστες τοιχογραφίες και συγκεκριμένα ίχνη της Πλατυτέρας στην κόγχη, ολόσωμες μορφές Αγίων στο Διακονικό και μετάλλια με προτομές διακόνων στα εσωράχια των τόξων των θυρών του Ιερού, που χρονολογούνται στον 12ο αιώνα.
almyrosinfo.gr
Πηγή:troktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου