Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Διήμερη επίσκεψη και Ημερίδες στις Βρυξέλλες για την ποιοτική γεωργία και την ποιοτική διατροφή

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, φιλοξενεί διήμερη επίσκεψη 30 αγροτών, ιδιαίτερα νέων, βιοκαλλιεργητών, εκπροσώπων επιμελητηρίων καθώς ειδικών - έμπειρων σε θέματα ποιοτικής διατροφής από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας (ορεινές, πεδινές, νησιωτικές), στις Βρυξέλλες στις 17-19 Οκτωβρίου με θέμα την οικολογική, ποιοτική γεωργία και την καλή διατροφή.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε δύο Ημερίδες της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου, καθώς και να γνωρίσουν από κοντά τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από ξεναγήσεις στους εκθεσιακούς χώρους του Κοινοβουλίου, αλλά και παρουσιάσεις.  Στόχος της επίσκεψης είναι όχι μόνο η ενημέρωση και η πληροφόρηση αλλά και η εξοικείωση με καλές πρακτικές και η ανάπτυξη συνεργασιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου (15.00 - 18.30) οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν την Ημερίδα με θέμα "Σίτιση της Ευρώπης σε περιόδους κρίσης: Προς ένα πιο ευέλικτο σύστημα τροφίμων" με διεθνείς ομιλητές, που συνδιοργανώνουν διάφοροι Πράσινοι Βουλευτές, ανάμεσά τους και ο Νίκος Χρυσόγελος. Την ίδια ημέρα στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο “Ελληνικός Κύκλος Βρυξελλών” με θέμα την Ποιοτική Γεωργία και την Ποιοτική Διατροφή, καθώς και Δείπνο (20.30) με παραδοσιακά εδέσματα στο ελληνικό εστιατόριο RICH (Av. De Tervuren 105).
Την Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου (10.00 - 14.00) ο Νίκος Χρυσόγελος διοργανώνει Ημερίδα με θέμα "Ποιοτική Γεωργία και Ποιοτικά Τρόφιμα" με προσκεκλημένους ομιλητές από την Κομισιόν, δίκτυα παραγωγών καταναλωτών, γεωργικές ενώσεις και συνεταιρισμούς και καμπάνιες για τη βιολογική γεωργία, τη σωστή διατροφή και την αναθεώρηση της ΚΑΠ.  
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των τριών εκδηλώσεων:
ΠΕΜΠΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
15.00 - 18.30: Ημερίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα "Σίτιση της Ευρώπης σε περιόδους κρίσης: Προς ένα πιο ευέλικτο σύστημα τροφίμων", Αίθουσα A1G3 - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Βρυξέλλες. 15.00: Εισαγωγή Yves Cochet, ευρωβουλευτής ομάδας των Πράσινων (Γαλλία)
15.10 - 15.30: Παρουσίαση της μελέτης "Σίτιση της Ευρώπης σε περιόδους κρίσης", Pablo Servigne, γεωπόνος.
15.30 - 16.45: 1η Θεματική: Χτίζοντας ανθεκτικά συστήματα τροφίμων
Συντονισμός: Agnès Sinai, Δημοσιογράφος
• Azul Valerie Thome, οργάνωση Food from the sky (Αγγλία)
• Jean - Pierre de Leener, βιολογικός καλλιεργητής
• Perrine - Hervé Gruyer, Ferme du Bec - Hellouin (Γαλλία)
• Bart Staes, Greens/EFA ευρωβουλευτής (Βέλγιο)
16.45 - 18.00: 2η Θεματική: Τι πολιτικές απαντήσεις χρειάζονται;
Συντονισμός: Agnès Sinai, Δημοσιογράφος
• Olivier de Schutter, Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή
• Evelyne Huytebroek, Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση της Περιφέρειας των Βρυξελλών
• Ευρωπαϊκή Επιτροπή: εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής
• Martin Häuslin, Greens/EFA ευρωβουλευτής (Γερμανία), μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου.
Συμπεράσματα: Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής της ομάδας των Πράσινων
19.00: Εκδήλωση με τον πολιτιστικό σύλλογο Ελληνικός Κύκλος Βρυξελλών με θέμα την Ποιοτική Γεωργία και την Ποιοτική Διατροφή, καθώς και Δείπνο (20.30) στο εστιατόριο RICH (Av. De Tervuren 105).
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
10.00 - 14.00: Ημερίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα "Ποιοτική Γεωργία και Ποιοτικά Τρόφιμα", αίθουσα PHS 7C50  - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Βρυξέλλες.
10.00 - 10.10: Χαιρετισμοί Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής της ομάδας των Πράσινων
10.10 - 10.30: Caroline Pottier, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής: «Η ποιοτική και βιολογική γεωργία στην Ευρώπη - Σκέψεις για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ»
10.30 - 10.50: Edouard Rousseau, πρόεδρος ομάδας εργασίας για τη Βιολογική Γεωργία της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γεωργών και Αγροτικών Συνεταιρισμών, Copa - Cogeca: «Ο ρόλος των συνεταιριστικών βιολογικής γεωργίας στην ευρωπαϊκή γεωργία»
10.50 - 11.10: Samuel Féret, Δίκτυο οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών για μια δίκαια και πράσινη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, ARC 2020: «Μεταρρύθμιση της ΚΑΠ και εκστρατεία "Καλή διατροφή και καλή γεωργία"»
11.10 - 11.30: Irmi Salzer, Oebv Αυστρία - Ευρωπαϊκό Γραφείο Συντονισμού Via Campesina: «Διατροφική αυτονομία στην Ευρώπη»
11.30 - 11.45: Ερωτήσεις
11.45 - 12.00: Αδαμαντία Κοκκινάκη, Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών: «Τράπεζες σπόρων: διατήρηση των μεσογειακών φυτικών γενετικών πόρων»
12.00 - 12.20: Philip De Buck (Slow Food Βρυξέλλες): «Πώς 25 εστιατόρια στις Βρυξέλλες δεσμεύτηκαν στο Slow Food» και Marta Messa (Slow Food International): «Πώς το δίκτυο Slow Food θα υπερασπιστεί τη βιωσιμότητα στο ΕΚ»
12.20 - 12.40: Andrea Calori, Διεθνές Δίκτυο για την Κοινοτικά Υποστηριζόμενη Γεωργία URGENCI: «Κοινοτικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (CSA) στην Ευρώπη»
12.40 - 13.00: Maarten Roels, Δίκτυο Παραγωγών και Καταναλωτών GASAP: «Δίκτυα συνεργασίας παραγωγών και καταναλωτών»
13.00 - 13.20: Stephan Kampelmann, Urban Ecology Centre Βρυξέλλες: «Αστικοί Αγρόκηποι στις Βρυξέλλες»
13.20 - 14.00: Συζήτηση

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου