Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Μεγάλη συμμετοχή χθές στην ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ζηρού στην Φιλιππιάδα από την Ε.Ν.Α. Πρέβεζας



Νέοι και νέες από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ζηρού αλλά και άλλοι νέοι αγρότες  από Νέα Σινώπη ,  Ν Σαμψούντα  και Κανάλι  .
Την εσπερίδα  χαιρέτησε ο Δήμαρχος Ζηρού  Δημήτριος Γιολδάσης  λέγοντας την ανάγκη στήριξης του πρωτογενή τομέα  αλλά και την στήριξη  των νέων ανθρώπων  κυρίως των άνεργων   που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν  με το αγροτικό επάγγελμα. Επισήμανε επίσης  ότι οι υπηρεσίες του Δήμου επεξεργάζονται  ήδη τα προβλήματα που υπήρχαν  με κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που δεν μπορούσαν  να εκδώσουν  άδεια   λειτουργίας και   θα στηρίξει  άμεσα τους κτηνοτρόφους  της ευρύτερης περιοχής  του δήμου
Ζηρού για να αποκτήσουν την απαραίτητη άδεια  .
Από την  Ε.Ν.Α. Πρέβεζας    ο πρόεδρος Λ. Ραβανός  ενημέρωσε  τους νέους παραβρισκόμενους  προτρέποντάς τους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα  κάνοντας  πρώτα έρευνα αγοράς  τόσο στο αντικείμενο που θέλουν να ασχοληθούν αλλά επισήμανε και περιπτώσεις  νέων γεωργών που ενταχθήκαν  σε πρόγραμμα  και δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν  βρίσκοντας διάφορα εμπόδια και προβλήματα τα οποία  δεν είχαν προβλέψει με αποτέλεσμα να τους έχει έρθει καταλογισμός και άμεση
επιστροφή χρημάτων  στο Ελληνικό κράτος  .  Επίσης έγινε και ενημέρωση  για την λειτουργία και τους σκοπούς της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας  λέγοντας ότι  είναι από τις  νόμιμες  περιφερειακές οργανώσεις νέων γεωργών  στην Ελλάδα με πολλές δραστηριότητες  όπως Δημιουργία της Πρώτης  Πιλοτικής Αγοράς Αγροτών στην Ελλάδα σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ και την επιτυχημένη συνδιοργάνωση  με την Περιφέρεια Ηπείρου και την Περιφερειακή  Ενότητα Πρέβεζας  του 1ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου   που έγινε πρόσφατα  υπό την αιγίδα του ΥΠΑΑΤ  εντάσσοντας την συγκεκριμένη εκδήλωση στα Θεσμοφόρια. .Ο πρόεδρος της Ε.Ν.Α Λεωνίδας Ραβανός αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη δημιουργίας μιας περιφερειακής οργάνωσης νέων αγροτών  ώστε να εκπροσωπείται   καλύτερα η Ήπειρος . Τελειώνοντας  την ομιλία  ο Εκπρόσωπος της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας  ανακοίνωσε  την  διοργάνωση του 2ου Πανελληνίου  Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου  και    απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες  τους πρότεινε να στείλουν τις  προτάσεις    τους για τον τόπο  και το πρόγραμμα της  εκδήλωσης  .
Ο τεχνικός σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας  κύριος Θεόδωρος Κορωναίος   έκανε αναλυτική  ενημέρωση  για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών επισημαίνοντας ότι ακόμα δεν  υπάρχει καμιά εξαγγελία για το μέτρο 112  του ΠΑΑ  εξήγησε όμως αναλυτικά τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια  που χρειάζονται για να ενταχθεί κάποιος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, με δεδομένο ότι το νομικό πλαίσιο της επικείμενης προκύρηξης θα είναι το ίδιο με την προηγούμενη του 2009. Αναφέρθηκε επίσης και στα προβλήματα που κυρίως πρέπει να λύσουν  οι νέοι γεωργοί στο πρόγραμμα  με συγκεκριμένα παραδείγματα  και πρότεινε λύσεις για την απρόσκοπτη   ολοκλήρωσή του. Για τις άδειες λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων   που είναι η άμεση προτεραιότητα όλων των κτηνοτρόφων  ενημέρωσε επίσης  ο κύριος Κορωναίος  εξηγώντας την καινούρια νομοθεσία  που είναι σε ισχύ και προτρέποντας  όσους κτηνοτρόφους δεν έχουν να μεριμνήσουν άμεσα για την έκδοσή της. Η εσπερίδα  συνεχίστηκε με την  έκτακτη ενημέρωση από 2 εκπροσώπους της  ΕΤΑΝΑΜ  για  το πρόγραμμα LEADER  που αφορούν  το Αγροτικό τομέα   από τον κύριο Ιωάννη Γεωργίου και τον Σπύρο Καλόγερο. Έγινε  ενημέρωση για  τις δράσεις του συγκεκριμένου προγράμματος  με παραδείγματα και αναφορές όσο σε ποιες περιοχές  μπορεί κάποιος να ενταχθεί.
Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις σχετικές με τα θέματα της Εσπερίδας οι οποίες απαντήθηκαν διεξοδικά από τους Εισηγητές.
Η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας θέλει να ευχαριστήσει τον Δήμο Ζηρού και τον Δήμαρχο για την φιλοξενία  τους αλλά και τους συνεργάτες της για την επιτυχημένη  εσπερίδα που πραγματοποίησε  στα πλαίσια της δράσης της .

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου