Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Πέντε ΜΥΘΟΙ για τη χοληστερίνη που σίγουρα έχετε ακούσει!




Είστε βέβαιοι ότι όλα τα λίπη αυξάνουν τη χοληστερίνη; Μήπως δεν τρώτε αυγά επειδή θεωρείτε ότι κάνουν κακό;
Διαβάστε πέντε...μύθους σχετικά με τη χοληστερίνη που ίσως δεν γνωρίζατε!
Τα παιδιά δεν έχουν υψηλή χοληστερόλη
Λάθος! Σύμφωνα με μελέτες, η αθηροσκλήρωση, η στένωση δηλαδή των αρτηριών που οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις, μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των οκτώ ετών.
Η χοληστερόλη είναι μόνο κακή
Λάθος! Σε φυσιολογικές τιμές είναι απαραίτητη για διάφορες διεργασίες του οργανισμού μας. Συγκεκριμένα είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ορισμένων ορμονών, όσο και για την προστασία των μεμβρανών των κυττάρων.

Η χοληστερίνη εξαρτάται από τη διατροφή μας
Λάθος! Είναι συχνό φαινόμενο άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους να έχουν πρόβλημα χοληστερίνης.
Συχνά η αυξημένη χοληστερίνη μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες, αλλά και σε συνήθειες, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και η καθιστική ζωή.
Όλα τα λίπη προκαλούν αύξηση της χοληστερίνης
Λάθος! Όχι μόνο κάτι τέτοιο δεν ισχύει αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα συμβάλλουν στη μείωσή της. Τέτοιο παράδειγμα είναι το ελαιόλαδο, που αποτελεί πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της ''κακής'' χοληστερίνης και στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρυνσης. Ωστόσο, ακόμη και αυτό πρέπει να καταναλώνεται με σύνεση
Δεν πρέπει να τρώμε αυγά επειδή έχουν χοληστερίνη
Λάθος! Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση αυγών μπορεί να είναι ασφαλής, ακόμη και ωφέλιμη για τους υγιείς ενήλικες. Το πόσα αυγά μπορούμε να καταναλώνουμε εξαρτάται από τα επίπεδα της χοληστερόλης, τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και την γενικότερη κατάσταση της υγείας μας.
πηγή:athensmagazine.gr
sarotiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου