Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Τ.ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟ κ. ΧΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014 - 2019

ΤΟΜΕΑΣ Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών
Αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης: Τατιάνα Καλογιάννη – Σταύρου

                                        ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ - ΕΙΣΗΓΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014 - 2019
Υπ’ όψιν Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Κου Johannes HAHN
1.       ΓΕΝΙΚΑ:
Ο τομέας του σχεδιασμού και της ανάπτυξης διαθέτει μία πλήρως ενημερωμένη βάση δεδομένων με τα εν εξελίξει και σχεδιαζόμενα έργα όλων των αρμόδιων φορέων της Ηπείρου, με δυνατότητα ευέλικτης ταξινόμησης, ώστε:
a.       Να υποστηρίζεται με απόλυτη επιτυχία η υλοποίηση του Επιχειρησιακού Πλαισίου της Περιφέρειάς μας, με απορρόφηση, μέχρι σήμερα, 345εκ € (117% overbooking)
b.       Να τεκμηριώνεται η συμμετοχή μας σε άλλα Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας, με απορρόφηση, μέχρι σήμερα, 8εκ c.      Να παρέχεται η δυνατότητα ταχύρρυθμης απορρόφησης του προγράμματος της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.
2.       ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ:
a.       Τα περιβαλλοντικά θέματα ρυθμίζονται με το, σε ισχύ από το 2004, Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), στα πλαίσια του οποίου μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων μας είχαν υλοποιηθεί ΜΟΝΟ οι 2 ΧΥΤΑ (Καρβουναρίου & Βλαχέρνας).
b.       Η αιρετή Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου, με την πολιτική της βούληση αλλά και τη συστηματική, συνεχή & εντατική προσπάθεια των τριών τελευταίων ετών (2011-2013) κινήθηκε σε 2 βασικούς άξονες:
        την ολοκλήρωση όλων των μεγάλων έργων υποδομής που είχαν καθυστερήσει σημαντικά τις προηγούμενες δεκαετίες και
        την ενσωμάτωση όλων των νέων πολιτικών της Ε.Ε. που προκύπτουν από την Οδηγία 2008/98.
c.       ΣΗΜΕΡΑ στην Περιφέρειά μας:
i.        Λειτουργούν και οι 3 Χ.Υ.Τ.Α. (Καρβουναρίου, Βλαχέρνας & Ιωαννίνων)
ii.       Αποκαταστάθηκαν όλοι οι ΧΑΔΑ,
iii.      Σχεδιάστηκε, Χωροθετήθηκε & αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων, η οποία εντάχθηκε στο νόμο περί ΣΔΙΤ τον Μάιο του 2013.  Bρισκόμαστε, σήμερα, στη Φάση Β1 (ανταγωνιστικού διαλόγου) και θεωρούμε ότι θα έχουμε προσωρινό ανάδοχο μέχρι τον Μάιο του 2014 (δηλαδή σε λιγότερο από 1 έτος). Λειτουργία αναμένουμε το 2016.
iv.      Σχεδιάστηκε & αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά το δίκτυο των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.
v.       Αναθεωρείται ο ΠΕΣΔΑ, με στόχους:
        την προώθηση της πρόληψης
        την Ανακύκλωση
d.       ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ:
i.        Ο σχεδιασμός & η δημιουργία ενός πυκνού δικτύου Πράσινων Σημείων
ii.       Ο σχεδιασμός αποκεντρωμένων Μονάδων Κομποστοποίησης για τα προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα,
iii.      Ο σχεδιασμός υποδομών αξιοποίησης λοιπών ρευμάτων αποβλήτων (κόπρος, ιλύες, απόβλητα Κατασκευών & κατεδαφίσεων), και
iv.      Το Σχέδιο Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων με στοχευμένες δράσεις για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και άλλους φορείς. Μάλιστα, είναι το πρώτο σχέδιο πρόληψης στην Ελλάδα πριν μάλιστα την κατάρτιση του αντίστοιχου Εθνικού
3.       ΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
a.       ΓΕΝΙΚΑ
Κύριε Επίτροπε,
από τα προαναφερόμενα αποτυπωμένα και μετρήσιμα μεγέθη, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η Περιφερειακή αρχή της Ηπείρου διαθέτει πολιτική βούληση, στοχευμένο προγραμματισμό και επιχειρησιακή δυναμικότητα, στοιχεία που επιθυμούμε να έχετε υπ’ όψιν σας.
Όμως, παρά την πετυχημένη, μέχρι τώρα, εφαρμογή της πολιτικής σύγκλισης στην Περιφέρειά μας, οι δείκτες όλων των επικαιροποιημένων στατιστικών στοιχείων τοποθετούν την Ήπειρο στις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης, καθιστώντας την αναβάθμιση και την επέκταση των δικτύων βασικής υποδομής απαραίτητα:
a.       για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης,
b.       για την μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων, και
c.       για την ενδυνάμωση της έξυπνης εξειδίκευσης.
Είναι δεδομένο ότι, και με τη συνεργασία μας, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελληνικής Κυβέρνησης σχεδιάζουν, προγραμματίζουν και οργανώνουν την διάθεση και τη διαχείριση των πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου που αφορούν την Ήπειρο αλλά και τις υπόλοιπες Περιφέρειες, με τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα – Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία – μακροΠεριφέρεια Αδριατικής/Ιονίου, κλπ., με τον ενδεδειγμένο και σύμφωνα τους αντίστοιχους κανονισμούς, τρόπο.
Όμως, είναι πλέον επιβεβλημένο, κονδύλια που είναι δυνατόν να διατεθούν σε συγκεκριμένες γεωγραφικές Περιφέρειες, με αποκλειστική στόχευση την επιδότηση συγκεκριμένων αναπτυξιακών συνιστωσών, να διαχειρίζονται χωρίς άλλη διαμεσολάβηση από τις Περιφερειακές Αρχές. Αυτό θα έφερνε τα διαρθρωτικά ταμεία πιο κοντά στις περιφέρειες και τους πολίτες και θα προσέδιδε μεγαλύτερη διαφάνεια και ταχύτητα στη διαχείρισή τους μέσω των εκλεγμένων προσώπων και οργάνων, που θα είναι απευθείας υπόλογοι στην εκλογική τους περιφέρ
b.       ΑΙΤΗΜΑ
Στο παραπάνω περιγραφόμενο πλαίσιο, αιτούμεθα:
Την έγκριση για την απ’ ευθείας διάθεση από τα κονδύλια της Διεύθυνσης σας, αποκλειστικής οικονομικής στήριξης για την υλοποίηση του προγράμματος «Διαρθρωτική Υποστήριξη Περιφέρειας Ηπείρου 2014-2019».
Κύριε Επίτροπε,
Η προικισμένη από τη φύση Περιφέρειά μας κατοικείται από φιλόξενους & περήφανους πολίτες.
Θα είστε πάντα ευπρόσδεκτος και με οποιαδήποτε ιδιότητα.
Όμως, δεν σας κρύβουμε ότι μύχιος πόθος μας αποτελεί η επόμενη επίσκεψή σας να συνοδεύεται από την υπογραφή της Σύμβασης με αντικείμενο το προαναφερόμενο πρόγραμμα «Διαρθρωτική Υποστήριξη Περιφέρειας Ηπείρου 2014-2019».
                                     Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων
                                          Αναπτυξιακού Προγραμματισμού
                                       Περιβάλλοντος & Υποδομών
                                     Τατιάνα Καλογιάννη – Σταύρου

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου