Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Αδύνατη η επιβίωση των αγροτών μετά και τις μειωμένες επιδοτήσεις

Μεγάλη αναστάτωση και έντονο προβληματισμό προκάλεσαν σε πολλούς αγρότες και κτηνοτρόφους του Δήμου Σουλίου, οι μειωμένες επιδοτήσεις για την προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης 2013, που έλαβαν πρόσφατα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ( μέσω του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ).
Λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής ( ακριβό πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό άρδευσης, σπόροι, φυτοφάρμακα, εργαλεία, ζωοτροφές και κτηνοτροφικά προϊόντα, λειτουργικά και λοιπά έξοδα ), της διάθεσης των προϊόντων σε χαμηλές τιμές, της πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνης και της καθυστερημένης πληρωμής του προσκομιζόμενου γάλακτος, της υπερβολικής φορολόγησης των φωτοβολταϊκών συστημάτων που αρκετοί αγρότες έχουν εγκαταστήσει στα χωράφια τους, των δανείων και οφειλών προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα, η επιβίωσή τους καθίσταται σχεδόν αδύνατη. Πολλοί από αυτούς σκέφτονται σοβαρά να εγκαταλείψουν τη γεωργία και κτηνοτροφία, αφού με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν ανταπεξέρχονται ούτε καν στις στοιχειώδεις βιοποριστικές ανάγκες τους.
Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι βάλλονται από παντού. Μετά τα απανωτά χαράτσια, τη σχεδιαζόμενη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και την υποχρέωσή τους να τηρούν από το έτος 2014 βιβλία εσόδων – εξόδων κατά το πρότυπο των επιτηδευματιών, έρχεται ακόμη ένα άδικο μέτρο, αυτό της μείωσης των επιδοτούμενων κτηνοτροφικών εκτάσεων, για να δώσει τη χαριστική βολή τόσο στους ίδιους και στις οικογένειές των, όσο και στην τοπική οικονομία.
Οι κατά καιρούς εξαγγελίες, τα μεγάλα λόγια και οι υποσχέσεις για στήριξη της αγροτικής οικονομίας και ιδιαίτερα των νέων να παραμείνουν στην επαρχία και να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, παραμένουν αίολες και ανεφάρμοστες, αφού στην πράξη καθημερινά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι οδηγούνται στα όρια της οικονομικής και φυσικής τους εξαθλίωσης.
Η πολιτεία οφείλει άμεσα να επανεξετάσει το καθεστώς των επιδοτήσεων και οικονομικών ενισχύσεων προς αυτούς. Θα πρέπει να άρει άδικες, καταστροφικές πολιτικές και πρακτικές και να στηρίξει έμπρακτα τον αγροτικό τομέα και τους ανθρώπους που ασχολούνται κατά κύριο βιοποριστικό επάγγελμα με αυτόν, προσφέροντας όλα τα εργαλεία και εχέγγυα (οικονομικά κίνητρα, τεχνογνωσία, απλούστευση διαδικασιών αδειοδοτήσεων και ενισχύσεων, σταθερή, σαφή και αναπτυξιακή αγροτική πολιτική, κτηνίατροι και γεωπόνοι για βοήθεια και συμβουλευτικό έργο στους παραγωγούς κ. λ. π.), ούτως ώστε όχι μόνο να συνεχίσουν το αποδεδειγμένα δύσκολο και απαιτητικό βιοποριστικό επάγγελμά τους, αλλά και το κυριότερο να υπάρξει ανάπτυξη και προκοπή για τον αγροτικό τομέα και την ίδια την πατρίδα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου