Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Συνέντευξη του Δημάρχου Ιωαννίνων για την έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ

 Την στάση της Κυβέρνησης έναντι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καυτηρίασε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε σήμερα και με αφορμή τις συζητήσεις που έγιναν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ.
Ο κ. Φίλιος αναφέρθηκε με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο στην απουσία του Υπουργού Εσωτερικών από τη Συνέλευση, γεγονός που προκάλεσε δυσμενή σχόλια από το σύνολο των αυτοδιοικητικών της χώρας.
«Είναι απαράδεκτο ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός να μην έρχεται στη συνέλευση όπου βρίσκονται όλοι οι δήμαρχοι της χώρας. Αυτοί δηλαδή που εξυπηρετούν καθημερινά τους πολίτες και καλούνται να αντιμετωπίζουν πλήθος προβλημάτων. Δυστυχώς ο Υπουργός Εσωτερικών δεν κάνει γι΄ αυτή τη δουλειά» υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.
Σημείωσε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δείχνει να ενδιαφέρεται μόνο για τον εκλογικό νόμο, αλλά δεν πρόκειται για ζήτημα που αντιμετωπίζει τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης.

Όπως τονίστηκε στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ και από τον πρόεδρό της Κώστα Ασκούνη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2014, η Κυβέρνηση προγραμματίζει περαιτέρω μείωση των πόρων των Δήμων κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2013.
Η συνολική μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά την τελευταία 4ετία (2009 – 2014) ανέρχεται στο 60%.
Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα παρουσιάσει η χώρα μας για το 2013 ανέρχεται στα 812 εκατ. ευρώ.
Στην προσπάθεια αυτή καθοριστική υπήρξε η συμβολή της Αυτοδιοίκησης (πρώτου και δεύτερου βαθμού), η οποία παρουσιάζει πλεόνασμα 754 εκατ. € το 2013.
Επομένως, όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει επιτύχει αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα και η Κυβέρνηση δεν την εμπιστεύεται, τότε το πρόβλημα προφανώς υπάρχει στην Κυβέρνηση και όχι στους Δήμους.
Η άλλη εξήγηση είναι ότι, επειδή η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πιο οργανωμένη και ως εκ τούτου πιο ελέγξιμη, όποτε υπάρχει πρόβλημα περικοπών, είναι χωρίς κανένα σχέδιο το πρώτο θύμα.
Τεράστια όμως είναι τα προβλήματα και στον θεσμικό τομέα.
Με αφορμή την καταπολέμηση της αδιαφάνειας και των περιττών δαπανών, η Κυβέρνηση έχει οδηγηθεί στην ψήφιση σωρείας αντιφατικών νομοθετημάτων, εγκυκλίων και κανονιστικών πράξεων που ξεφυτρώνουν από το πουθενά χωρίς να γνωρίζει κανείς τίποτα, με αποτέλεσμα να βιώνουμε την αποθέωση της γραφειοκρατίας, των χρονοβόρων διαδικασιών και αγκυλώσεων που δυσκολεύουν αντί να διευκολύνουν την παραγωγή του έργου, που δυσκολεύουν αντί να διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών.
Στους 11 υπάρχοντες ελεγκτικούς μηχανισμούς προσετέθη και το Οικονομικό Παρατηρητήριο των Δήμων, το οποίο έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις συνταγματικές διατάξεις για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων.
«Εάν πράγματι η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, εάν θέλει να αλλάξει το Κράτος, εάν επιθυμεί να μας απαλλάξει από αυτή τη γραφειοκρατική παράνοια, ας παρουσιάσει ένα σχέδιο εξορθολογισμού αυτών των απίστευτων ελέγχων που κοστίζουν σε χρόνο και αποτελούν μεγάλη σπατάλη πόρων, ισοδύναμη με το 7,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ», τόνισε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου