Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Έκκληση στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να σταματήσουν την απεργία τους απευθύνει με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας

Έκκληση στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να σταματήσουν την απεργία τους απευθύνει με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, τονίζοντας ότι «οι κινητοποιήσεις αυτές θα οδηγήσουν σε ένα σοβαρό πλήγμα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Θα οδηγήσουν σε μεγάλα προβλήματα και δυσκολίες τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ».
Ο υφυπουργός Υγείας σημειώνει ότι «είναι ανάγκη να προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση γιατί θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Αναγκαστικά θα πρέπει να πάμε σε αξιολόγηση δομών και προσωπικού σε ότι αφορά το ιατρικό προσωπικό» και προσθέτει: «Πρέπει να πάμε σε αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού και πιθανόν μπορεί να προκύψουν κάποιες ειδικότητες, οι οποίες δεν προσιδιάζουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ή να προκύψει ένας αριθμός γιατρών συγκεκριμένης ειδικότητας που δεν χρειάζεται να υπάρχει στην νέα πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που δημιουργούμε».
Η αξιολόγηση αυτά θα γίνει από την επιτροπή αξιολόγησης και όχι από τον υπουργό Υγείας, τονίζει ο κ. Μπέζας και προσθέτει: «Εκείνο το οποίο εμείς λέμε είναι ότι και για αυτούς τους γιατρούς που πιθανόν να ενταχθούν σε μία διαθεσιμότητα μακράς διαρκείας και όχι για αυτή τη μικρή διαθεσιμότητα-κινητικότητα του υπόλοιπου προσωπικού, εμείς προσφέρουμε εναλλακτικές λύσεις. Θα μπορέσουν ίσως αυτοί οι άνθρωποι να συνεχίσουν να εργάζονται ως συμβεβλημένοι με εξωτερικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ είτε να περάσουν στο άλλο κομμάτι του ΕΟΠΥΥ, στο κομμάτι του αγοραστή και να συνεχίσουν να εργάζονται στον ΕΟΠΥΥ ως ελεγκτές-ιατροί είτε να περάσουν στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας μετά όμως από προκήρυξη των θέσεων και μετά από κρίση».
Αναφορικά με το νοσηλευτικό, διοικητικό και το εργαστηριακό προσωπικού που εργάζεται στις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Μπέζας διαβεβαιώνει ότι «δεν θα υπάρξει καμία απόλυση προσωπικού, ουδείς θα χάσει τη δουλειά του» και προσθέτει: «Εμείς αναλαμβάνουμε τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει απολύτως κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν τεράστια κενά σε αυτές τις κατηγορίες του προσωπικού, θα έχουμε μια μικρή κινητικότητα, όπως αυτή που εφαρμόστηκε στις μετακινήσεις και στις αλλαγές που έγιναν μεταξύ των νοσοκομείων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη».
Ερωτηθείς για τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο κ. Μπέζας τόνισε ότι «είναι ένα γενικό φαινόμενο που υπάρχει στο χώρο της υγείας τα τελευταία χρόνια. Περνάμε και στο χώρο της υγείας μία σοβαρή κρίση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα είναι να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις, που θα δημιουργήσουν συνέργειες, θα δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας και θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη μείωση της χρηματοδότησης στον τομέα της υγείας. Επιπλέον όμως προχωρούμε και σε άλλα μέτρα που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση από οικονομικής πλευράς, όπως είναι για παράδειγμα η καινούργια διαδικασία που έχουμε εισαγάγει για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Μόνο αυτός ο νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων -πρόκειται για τη γνωστή τροπολογία που αρνείται να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ- θα οδηγήσει σε μια μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά 480 εκατομμύρια ευρώ για το 2014 και βεβαίως θα υπάρχει και όφελος για τα επόμενα έτη. Ο υφυπουργός Υγείας κατηγόρησε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ «για πολιτική υποκρισία» και πρόσθεσε ότι «αν καταψηφίσουν ως κόμμα τη συγκεκριμένη διάταξη τότε αυτό σημαίνει ότι δεν θέλουν φθηνότερο φάρμακο για τον ελληνικό λαό και ότι στην ουσία εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών».
Ο κ. Μπέζας χαρακτήρισε τέλος «γραφική» την κίνηση των εργαζομένων να «χτίσουν» συμβολικά την είσοδο του Δρομοκαϊτειου και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να κλείσουν ψυχιατρικά νοσοκομεία, θα αλλάξουν τη μορφή με την οποία λειτουργούν σήμερα. Από τη μία πλευρά η χώρα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει σε σχέση με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και από την άλλη εμείς δεσμευόμαστε ως υπουργείο Υγείας ότι δεν θα χαθεί καμία θέση εργασίας. Αυτά τα δύο θα τα συνδυάσουμε και έτσι θα προχωρήσει η κατάσταση σε σχέση με τα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Πρέπει να προχωρήσουμε την αποασυλοποίηση, πρέπει να δημιουργήσουμε νέες δομές ψυχικής υγείας, κοινοτικές δομές και τα ψυχιατρικά νοσοκομεία δεν θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τη μορφή που λειτουργούν σήμερα».
Ολόκληρη η συνέντευξη του υφυπουργού Υγείας, Αντώνη Μπέζα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:
-Κύριε υπουργέ, εβδομάδα αναταραχής στον χώρο της υγείας καθώς οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ προχωρούν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έως και την Τετάρτη Νοεμβρίου. Γιατί φτάσαμε ως εδώ;
-Κατ`αρχήν εμείς δεν θέλουμε να υπάρχει αναταραχή στο χώρο της υγείας. Γιατί είναι ένας χώρος που χρειάζεται συνεννόηση και συναίνεση και εμείς θέλουμε να υπάρχει συνεννόηση και συναίνεση, αλλά ορισμένα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν. Όσον αφορά το χώρο του ΕΟΠΥΥ, από την κυβέρνηση έχουν ληφθεί δύο βασικές αποφάσεις: Η πρώτη απόφαση είναι να ενοποιήσουμε τα δύο δημόσια υποσυστήματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που υπάρχουν σήμερα στη χώρα -δηλαδή τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία του ΕΣΥ από τη μία πλευρά και τις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ από την άλλη πλευρά - σε ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα, που θα είναι δωρεάν, με καθολική κάλυψη όλων των ασφαλισμένων.
Η δεύτερη απόφαση είναι να μετατρέψουμε τον ΕΟΠΥΥ, από αγοραστή και πάροχο υπηρεσιών υγείας που είναι σήμερα, μόνο σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας, δηλαδή σε έναν μεγάλο ασφαλιστικό οργανισμό που θα αγοράζει υπηρεσίες υγείας και από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Η υλοποίηση των δύο αυτών βασικών αποφάσεων συνιστά μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας. Αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει και είναι προς όφελος όλων, και του προσωπικού που εργάζεται στις δομές υγείας, αλλά κυρίως είναι προς όφελος των πολιτών.
-Κύριε υπουργέ, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αντιδρούν όμως στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις, όπως λένε. Ανοιχτό παραμένει μάλιστα το ενδεχόμενο από την πλευρά των γιατρών να συνεχίσουν επ΄ αόριστον τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις τους. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στηρίζει επίσης την απεργία των ιατρών των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ και κάνει λόγο για η αποδυνάμωση των Δημόσιων Δομών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Τι απαντάτε;
-Εμείς ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας καλούμε τους γιατρούς να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους γιατί αυτές οι κινητοποιήσεις θα οδηγήσουν σε ένα σοβαρό πλήγμα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Θα οδηγήσουν σε μεγάλα προβλήματα και δυσκολίες τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για τους οποίους εργαζόμαστε υποθέτω όλοι, και οι γιατροί και το υπουργείο Υγείας. Από τη στιγμή που προχωράει αυτή η μεταρρύθμιση -και είναι ανάγκη επαναλαμβάνω να προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση γιατί θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες-αναγκαστικά θα πρέπει να πάμε σε αξιολόγηση δομών και προσωπικού. Θα περάσουμε δηλαδή μέσα από τις διαδικασίες της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας. Όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, το διοικητικό προσωπικό και το εργαστηριακό προσωπικό, που εργάζεται στις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, εμείς αναλαμβάνουμε τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει απολύτως κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν τεράστια κενά σε αυτές τις κατηγορίες του προσωπικού, θα έχουμε μια μικρή κινητικότητα, όπως αυτή που εφαρμόστηκε στις μετακινήσεις και στις αλλαγές που έγιναν μεταξύ των νοσοκομείων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και δεν θα υπάρξει καμία απόλυση προσωπικού, ουδείς θα χάσει τη δουλειά του. Όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό πρέπει να πάμε σε αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού και πιθανόν μπορεί να προκύψουν κάποιες ειδικότητες, οι οποίες δεν προσιδιάζουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ή να προκύψει ένας αριθμός γιατρών συγκεκριμένης ειδικότητας που δεν χρειάζεται να υπάρχει στην νέα πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που δημιουργούμε
Αυτό θα το κρίνουν οι καθηγητές της Επιτροπής Αξιολόγησης ;
-Ακριβώς, αυτό θα το κρίνει η επιτροπή αξιολόγησης, δεν μπορεί να το κρίνει ο υπουργός Υγείας. Εκείνο το οποίο εμείς λέμε είναι ότι και για αυτούς τους γιατρούς που πιθανόν να ενταχθούν σε μία διαθεσιμότητα μακράς διαρκείας και όχι για αυτή τη μικρή διαθεσιμότητα-κινητικότητα του υπόλοιπου προσωπικού, εμείς προσφέρουμε εναλλακτικές λύσεις. Θα μπορέσουν ίσως αυτοί οι άνθρωποι να συνεχίσουν να εργάζονται ως συμβεβλημένοι με εξωτερικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ είτε να περάσουν στο άλλο κομμάτι του ΕΟΠΥΥ, στο κομμάτι του αγοραστή και να συνεχίσουν να εργάζονται στον ΕΟΠΥΥ ως ελεγκτές-ιατροί είτε να περάσουν στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας μετά όμως από προκήρυξη των θέσεων και μετά από κρίση.
-Κύριε υπουργέ είδαμε ότι η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό μειώνει την κρατική επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ από το 1,1 δισεκ. ευρώ του 2013 σε 774 εκατομμύρια το 2014. Πως θα αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του ΕΟΠΥΥ λοιπόν;
-Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης είναι ένα γενικό φαινόμενο που υπάρχει στο χώρο της υγείας τα τελευταία χρόνια. Περνάμε και στο χώρο της υγείας μία σοβαρή κρίση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Η μία παράμετρος αυτής της κρίσης είναι η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης είτε απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε από τις μειωμένες εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων καθώς οι πολίτες λόγω της ύφεσης δεν μπορούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα είναι να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις θα δημιουργήσουν συνέργειες, θα δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας και θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη μείωση της χρηματοδότησης στον τομέα της υγείας. Επιπλέον όμως προχωρούμε και σε άλλα μέτρα που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση από οικονομικής πλευράς, όπως είναι για παράδειγμα η καινούργια διαδικασία που έχουμε εισαγάγει για την τιμολόγηση των φαρμάκων.
Μόνο αυτός ο νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων -πρόκειται για τη γνωστή τροπολογία που αρνείται να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ- θα οδηγήσει σε μια μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά 480 εκατομμύρια ευρώ για το 2014 και βεβαίως θα υπάρχει και όφελος για τα επόμενα έτη. Αυτή η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αφορά και τα 12.000 φάρμακα που κυκλοφορούν σήμερα στην ελληνική αγορά. Για μεν τα φάρμακα που βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας, υπολογίζεται ότι θα υπάρξει συνολικά μια εξοικονόμηση που θα φτάσει στα 76 εκ. ευρώ σε ότι αφορά τη δαπάνη των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ. Για τα φάρμακα που έχουν χάσει την προστασία θα υπάρξει μια εξοικονόμηση που θα φτάσει στα 176 εκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά δε τα γενόσημα θα έχουμε μια εξοικονόμηση της τάξης των 123 εκατομμυρίων ευρώ. Αν σε αυτά προσθέσει κανείς και την αύξηση των επιστροφών της φαρμακευτικής βιομηχανίας προς τον ΕΟΠΥΥ που προβλέπει η συγκεκριμένη τροπολογία και ανέρχεται στα 69 εκατομμύρια. όπως επίσης και τα οφέλη που θα υπάρξουν από την αύξηση της διήδησης των γενοσήμων που θα φέρουν ένα καθαρό αποτέλεσμα της τάξης των 35 εκατομμυρίων ευρώ, η συνολική μείωση έρχεται στα 480 εκατομμύρια ευρώ.
-Κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αρνείται να ψηφίσει αυτή την τροπολογία.  
-Η πολιτική υποκρισία από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεχίζεται. Αν καταψηφίσουν ως κόμμα τη συγκεκριμένη διάταξη τότε αυτό σημαίνει ότι δεν θέλουν φθηνότερο φάρμακο για τον ελληνικό λαό και ότι στην ουσία εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών.
-Κύριε υπουργέ, τι γίνεται με τα ψυχιατρεία. Είδαμε σήμερα τους εργαζόμενους να «χτίζουν» συμβολικά την είσοδο του Δρομοκαίτειου...
-Θεωρώ αυτή την πράξη των ανθρώπων που εργάζονται στο συγκεκριμένο ψυχιατρείο ως γραφική και μόνο ως τέτοια θέλω να την εκλάβω και να σταματήσω εκεί. Τα νοσοκομεία δεν ανήκουν ούτε σε εμένα ούτε στους εργαζόμενους αλλά στον ελληνικό λαό και επομένως κανείς δεν μπορεί με οποιονδήποτε τρόπο να στερεί την πρόσβαση των ασθενών στα νοσοκομεία. Είναι λοιπόν μία πράξη που δεν προσιδιάζει στην αποστολή που έχουν όσοι εργάζονται στο χώρο της υγείας και τους καλώ να αναιρέσουν αυτή την κίνηση διότι και μόνο ο συμβολισμός αυτής της πράξης δεν έχει το καλύτερο περιεχόμενο.
-Οι εργαζόμενοι μιλούν βέβαια για κλείσιμο ψυχιατρικών νοσοκομείων κύριε υπουργέ...
-Δεν πρόκειται να κλείσουν ψυχιατρικά νοσοκομεία, θα αλλάξουν τη μορφή με την οποία λειτουργούν σήμερα. Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας δεν είναι κάτι καινούργιο που υλοποιεί αυτή η κυβέρνηση. Έχει ξεκινήσει από το 2000 και από τότε έχουν αναληφθεί μια σειρά από διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας σε σχέση με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Θέλω να θυμίσω το πρόσφατο σύμφωνο Αντορ-Λυκουρέντζου και εμείς αυτές τις δεσμεύσεις δεν θέλουμε να τις αναιρέσουμε. Από τη μία πλευρά η χώρα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει σε σχέση με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και από την άλλη εμείς δεσμευόμαστε ως υπουργείο Υγείας ότι δεν θα χαθεί καμία θέση εργασίας. Αυτά τα δύο θα τα συνδυάσουμε και έτσι θα προχωρήσει η κατάσταση σε σχέση με τα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Πρέπει να προχωρήσουμε την αποασυλοποίηση, πρέπει να δημιουργήσουμε νέες δομές ψυχικής υγείας, κοινοτικές δομές και τα ψυχιατρικά νοσοκομεία δεν θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τη μορφή που λειτουργούν σήμερα. Κάποια από αυτά, τα περιφερειακά νοσοκομεία, ήδη έχουν σταματήσει να λειτουργούν με τον παλιό τρόπο.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου