Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Ανακοινώνεται η εθελουσία της Εθνικής τράπεζας 2000-2100 εργαζομένων κόστους 100-110 εκατ – Το Ταμείο Αυτασφάλειας είναι χρεοκοπημένο

Η νέα πρόταση της Εθνικής προς την DGCom έγινε αποδεκτή με «χίλια ζόρια»
Την εθελουσία 2000-2100 εργαζομένων ανακοινώνει η Εθνική τράπεζα με στόχο να βελτιώσει τους ποιοτικούς δείκτες και να μειώσει τα λειτουργικά κόστη.
Το κόστος της εθελουσίας εκτιμάται στα 100-110 εκατ ευρώ.
Η διοίκηση Τουρκολιά λοιπόν υπέβαλλε πρόσφατα νέα αναπροσαρμοσμένη πρόταση για εθελουσία έως 2000 εργαζομένων στην Τρόικα η οποία μετά από παρεμβάσεις έγινε τελικώς αποδεκτή.
Να σημειωθεί ότι η DGCom και γενικότερα η Τρόικα είχαν θέσει προσκόμματα στην αρχική πρόταση της Εθνικής, με έμφαση την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων της Εθνικής τράπεζας.
Η πρόταση της Τρόικα ήταν  ξεκάθαρη να μπει σε καθεστώς εκκαθάρισης το Ταμείο Αυτασφάλειας και να υπάρξει μερική αποζημίωση του προσωπικού της Εθνικής τράπεζας σε ποσοστό 25% ή 40% ή 60% ανάλογα και με ηλικιακά κριτήρια.
Η Εθνική τράπεζα με βάση τον αρχικό σχεδιασμό θα κατέβαλε πρόσθετα 40 εκατ στο Ταμείο αλλά υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για το κατά πόσο μπορεί να αποπληρωθεί το δάνειο των 75 εκατ που έλαβε το Ταμείο Αυτασφάλισης από την Εθνική τράπεζα.
Η Εθνική με βάση πληροφορίες είχε προτείνει να καταβάλλει το 2% των εργοδοτικών εισφορών σύμφωνα με την νέα πρόταση αλλά το ερώτημα που εγείρεται είναι μπορεί η Εθνική να διαχειριστεί το πρόβλημα του Ταμείου ακόμη και με την νέα πρόταση;
Η πλευρά της Τρόικα υποστηρίζει ότι η Εθνική πρέπει να προστατέψει τα συμφέροντα της και να ελαχιστοποιήσει τα κεφάλαια που καταβάλλει στα Ταμεία.
Τα 75 εκατ του δανείου που έχει χορηγηθεί μπορεί να αποπληρωθούν αποτελεί ένα ερώτημα.

Πηγή:www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου