Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΝΕΛΣΟΝ

Εξι πράγματα που δεν ξέρατε για τον ΜαντέλαΠρόκειται για μια προσωπικότητα διεθνούς φήμης, ο Νέλσον Μαντέλα, ενώ πολλές από τις λεπτομέρειες για τη ζωή και την καριέρα του είναι γνωστές στο κοινό. Ωστόσο, ελάχιστα γνωστό είναι πως το πραγματικό του όνομα δεν ήταν Νέλσον, λάτρευε την πυγμαχία, βρισκόταν στη λίστα τρομοκρατών των ΗΠΑ μέχρι το 2008 και χρειάστηκε 50 χρόνια για να πάρει τελικά το πτυχίο νομικής.
Εξι πράγματα που μπορεί να μην έχετε ακούσει για τον εκλιπόντα ηγέτη της Νότιας Αφρικής.1. Ήταν οπαδός του μποξ. Στα νιάτα του ο Νέλσον Μαντέλα, λάτρευε την πυγμαχία και το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων. Ακόμη και κατά τη διάρκεια των 27 χρόνων που πέρασε στη φυλακή, αθλούνταν επί καθημερινής βάσεως.
«Δεν μου αρέσει η βία που βγαίνει από το μποξ τόσο όσο η επιστήμη του αθλήματος. Πάντα με εξίταρε το πώς κάποιος κινεί το σώμα του για να προστατευθεί, πώς κάποιος χρησιμοποιεί μια στρατηγική τόσο για να επιτεθεί όσο και να υποχωρήσει, πώς κάποιος δίνει το ρυθμό σε έναν αγώνα» έγραψε στην αυτοβιογραφία του «Long Walk to Freedom».
«Στο ρινγκ, η κοινωνική τάξη, η ηλικία, το χρώμα και ο πλούτος δεν έχουν θέση… Από τη στιγμή που μπήκα στην πολιτική, δεν πήρα μέρος σε καμία πραγματική πάλη. Ενδιαφερόμουν περισσότερο για την εξάσκηση. Βρήκα την αυστηρή άσκηση, μια εξαιρετική διέξοδο από την ένταση και το άγχος. Μετά από μια έντονη προπόνηση, ένιωθα καλύτερα τόσο πνευματικά όσο και σωματικά» έγραψε.

Ανάμεσα στα αναμνηστικά στο Οικογενειακό Μουσείο Μαντέλα στο Σοβέτο, οι επισκέπτες μπορούν να δουν και τη ζώνη του παγκόσμιο πρωταθλήματος που έδωσε στον Μαντέλα ο Αμερικανός πυγμάχος, Sugar Ray Leonard.2. Το πραγματικό του όνομα δεν ήταν Μαντέλα. Ο Ρολιχλάλα Μαντέλα ήταν εννέα ετών όταν ένας δάσκαλος στο δημοτικό σχολείο των Μεθοδιστών όπου φοιτούσε στην Κουνού, της Νότιας Αφρικής, του έδωσε ένα αγγλικό όνομα – Νέλσον- σύμφωνα με το έθιμο να δίνονται σε όλα τα παιδιά του σχολείου χριστιανικά ονόματα.
Ήταν μια κοινή πρακτική στη Νότια Αφρική και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπου δινόταν ένα αγγλικό όνομα σε κάποιον ώστε οι ξένοι να μπορούν να το προφέρουν πιο εύκολα.
Το Ρολιχλάλα δεν είναι ένα κοινό όνομα στη Νότια Αφρική. Προέρχεται από τη διάλεκτο των Xhosa, μια από τις 11 επίσημες γλώσσες της χώρας, που ομιλείται από το 18% του πληθυσμού. Στην κυριολεξία σημαίνει «τραβώντας το κλαδί ενός δέντρου», αλλά στην καθομιλουμένη σημαίνει «ταραχοποιός». Ωστόσο στη Νότια Αφρική, τον Μαντέλα τον αποκαλούσαν Μαντίμπα, από σεβασμό.
3. Ήταν στη λίστα τρομοκρατών των ΗΠΑ μέχρι το 2008. Πριν από αυτό, μαζί με άλλους πρώην ηγέτες του ANC, ο Μαντέλα, μπορούσε να επισκεφθεί τις ΗΠΑ μόνο με ειδική άδεια από το γραμματέα του κράτους, γιατί το ANC είχε χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την πρώην κυβέρνηση του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής.4. Ξέχασε τα γυαλιά του όταν απελευθερώθηκε από τη φυλακή. Η απελευθέρωση του Μαντέλα έγινε στις 11 Φεβρουαρίου του 1990, μετά από χρόνια πολιτικής πίεσης κατά του απαρτχάιντ. Εκείνη την ημέρα, ο νοτιοαφρικανός ηγέτης ήταν «έκπληκτος και λίγο ανήσυχος» όπως θυμόταν αργότερα.
Ο Μαντέλα και η τότε σύζυγός του Γουίνι, οδηγήθηκαν στο κέντρο της πόλης του Κέιπ Τάουν προκειμένου να μιλήσει μπροστά σε ένα πλήθος κόσμου. Αλλά όταν έβγαλε το κείμενο της ομιλίας του, διαπίστωσε ότι είχε ξεχάσει τα γυαλιά του στη φυλακή και αναγκάστηκε να δανειστεί της συζύγου του.5. Ντυνόταν ως σοφέρ για να αποφύγει την αστυνομία. Όταν άρχισε να κινείται «υπόγεια» εξαιτίας των δραστηριοτήτων του στο ANC, η ικανότητα του Μαντέλα να αποφεύγει τις μυστικές υπηρεσίες, του χάρισε το παρατσούκλι «ο μαύρος Pimpernel» από το μυθιστόρημα The Scarlet Pimpernel, που μιλά για έναν ήρωα με μυστική ταυτότητα.
Ήταν γνωστό ότι ο Μαντέλα μεταμφιεζόταν ως σοφέρ, κηπουρός και σεφ για να ταξιδεύει σε όλη τη χώρα περνώντας απαρατήρητος από τις αρχές. Κανείς δε γνωρίζει πως ο Μαντέλα, που κινούνταν κρυφά με ψεύτικη ταυτότητα, τελικά εκτέθηκε και συνελήφθει.
6. Είχε το δικό του δικηγορικό γραφείο αλλά του πήρε χρόνια για να πάρει πτυχίο νομικής. Ο Μαντέλα σπούδαζε νομική για περίπου 50 χρόνια από το 1939, αποτυγχάνοντας περίπου στα μισά μαθήματα από αυτά που είχε πάρει.
Ένα διετές δίπλωμα δικαίου του επέτρεψε τελικά να κάνει την πρακτική του και τον Αύγουστο του 1952, μαζί με τον Όλιβερ Ταμπού, ίδρυσαν το πρώτο δικηγορικό γραφείο μαύρων στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.
Επέμενε ωστόσο να εξασφαλίσει το πτυχίο της νομικής κάτι που κατόρθωσε όταν ήταν στη φυλακή το 1989.

Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου