Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Ανοικτή πρόσκληση για το καινοτόμο πρόγραμμα "Πολιτιστική διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου"

Ξεκινούν οι δράσεις για την σταδιακή υλοποίηση του πρώτου καινοτόμου - πιλοτικού προγράμματος "Πολιτιστική διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου", που έλαβε τη συγκατάθεση των αρμοδίων Υπηρεσιών για την προένταξή του στη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.
Το πιλοτικό πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 37.302.000 ευρώ, αποτελεί μια Ολοκληρωμένη Εδαφική Επένδυση της Περιφέρειας Ηπείρου, που συνδυάζει πολιτισμό, τουρισμό, υποδομές και συνέργειες με επιχειρήσεις που παράγουν τοπικά προϊόντα στο σύνολο της Ηπείρου.

Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος, η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας εξέδωσε δύο προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων σχετικά με παρεμβάσεις σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και την βελτίωση πρόσβασης σε αυτούς, όπως προβλέπεται στο πιλοτικό πρόγραμμα.
Ειδικότερα, οι προσκλήσεις αφορούν τις θεματικές προτεραιότητες:
Ø Προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς (ΚΩΔ: 58), συνολικής δημόσιας δαπάνης 17.000.000 ευρώ
Ø Εθνικές οδοί (ΚΩΔ: 22), συνολικής δημόσιας δαπάνης 15.000.000 ευρώ
Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να συμβάλλουν στους ειδικούς στόχους του Άξονα Προτεραιότητας και να συνεισφέρουν στην εκπλήρωση των σχετικών δεικτών παρακολούθησης.
Αναλυτικά, στη θεματική προτεραιότητα "Προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς (ΚΩΔ: 58)" ως ειδικοί στόχοι τίθενται:
Ø η προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Περιφέρειας, με σκοπό τη συμβολή των μνημείων στην τουριστική ανάπτυξη των περιοχών
Ø η συνύπαρξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με δράσεις σύγχρονου πολιτισμού, καθώς και ενέργειες προβολής των πολιτιστικών στοιχείων της Περιφέρειας
Ø η αποκατάσταση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων της Ηπείρου για τη δημιουργία ενός επώνυμου πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος.
Στη θεματική προτεραιότητα "Εθνικές Οδοί (ΚΩΔ: 22)" τίθεται ως ειδικός στόχος η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, μνημείο της Unesco, με την παράκαμψη της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Πρέβεζας, που σήμερα διέρχεται από τον αρχαιολογικό χώρο και τον διχοτομεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου