Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Αγωνιά το Μαξίμου για τις διαπραγματεύσεις με την τρόιικα και παράθυρο ελπίδας από την Ελληνική προεδρία



Συσκέψεις επί συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Εξωτερικών εν όψει της έλευσης της τρόικας το δεύτερο 10ημερο του Ιανουαρίου αλλά και της επίσημης έναρξης της Ελληνικής προεδρίας της ΕΕ στις 8 Ιανουαρίου, όταν και η Αθήνα θα υποδεχθεί τον πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο και το Κολέγιο των Επιτρόπων.


Τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τον τελικό γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα, εκτιμώντας ότι η πορεία τους αποτελέσει μία ισχυρή ένδειξη για τις διαθέσεις των δανειστών μας αναφορικά με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της έως το 2016 αλλά και την απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, πάντως, τοποθετείται χρονικά μετά τις Ευρωεκλογές του Μαίου του 2014.

Οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος διαμηνύουν σε κάθε ευκαιρία ότι η Αθήνα δε μπορεί να αποδεχθεί τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων και ασκούν πιέσεις προς τους δανειστές μας στο μέτρο του δυνατού να τηρήσουν το δικό τους σκέλος της συμφωνίας. Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες επενδύουν σε μία σύντομη και...ανέφελη διαπραγμάτευση, που θα οδηγήσει σε μία συμφωνία χωρίς μαύρες ζώνες και αστερίσκους, ώστε να μπορέσει η Αθήνα να εκμεταλλευτεί πολιτικά και οικονομικά την Ελληνική προεδρία της ΕΕ.

Ήδη ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, προετοιμάζονται πυρετωδώς για την υποδοχή της θεσμικής ηγεσίας της ΕΕ και του Κολεγίου των Επιτρόπων στην Αθήνα στις 8 Ιανουαρίου, όπου η σχετική τελετή στο Μέγαρο Μουσικής θα αποτελέσει την επίσημη έναρξη της Ελληνικής προεδρίας. Το γεγονός θα προσλάβει μεγάλες επικοινωνιακές διαστάσεις καθώς στο περιθώριο της εκδήλωσης θα υπάρξουν συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά με τους Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, ενώ προγραμματίζονται συνεντεύξεις τύπου των κυρίων Βενιζέλου και Στουρνάρα σε πλήθος ξένων δημοσιογράφων. Στα μέσα Ιανουαρίου ο Αντώνης Σαμαράς μεταβαίνει στο Στρασβούργο, όπου θα εκθέσει ενώπιον του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου τις προτεραιότητες της Ελληνικής προεδρίας της ΕΕ αλλά και τα επιτεύγματα από την “αιματηρή” δημοσιονομική προσαρμογή στη χώρα μας.
Πηγή:newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου