Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Ανακοινώσεις Περιφερειάρχη στο Περιφερειακό Συμβούλιο για ΟΠΑΑΧ, ΧΥΤΑ, Απορροφήσεις ΕΣΠΑ, Νέες Φυλακές, Αιθαλομίχλη


 Για  τρέχοντα ζητήματα ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,  το Περιφερειακό Συμβούλιο, στη σημερινή του συνεδρίαση. Συγκεκριμένα στην αρχική του τοποθέτηση ανέφερε τα εξής:
Σήμερα,  τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το 2013 θέλω να ευχηθώ σε όλους Χρόνια Πολλά και το 2014 να χαρίσει Υγεία στον καθένα μας  και να είναι καλύτερο σε όλους τους τομείς.  
Λόγω των ημερών, σεβόμενος και το γεγονός ότι πρέπει να επιστρέψουν νωρίς στις έδρες τους οι σύμβουλοι των άλλων περιφερειακών ενοτήτων, επιγραμματικά θέλω να αναφερθώ σε ορισμένες εξελίξεις που είχαμε τις τελευταίες εβδομάδες.

1. Πριν λίγες ημέρες τελείωσε  το ζήτημα με τα  ΟΠΑΑΧ.  Η  Περιφέρεια δικαιώθηκε, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε την υπογραφή της σύμβασης με τις δύο αναπτυξιακές της εταιρίες, ΗΠΕΙΡΟΣ και ΕΤΑΝΑΜ, Έτσι, μετά την αξιολόγησή τους,  θα μπορέσουν να υλοποιηθούν τα επενδυτικά σχέδια που έχουν κατατεθεί,  προσφέροντας στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε ρευστότητα στις τοπικές αγορές των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων, δημιουργώντας  ορισμένες θέσεις εργασίας που είναι δυσεύρετες στις μέρες μας και τέλος,  θα στηριχθεί η λειτουργία των δύο αναπτυξιακών εταιριών της Περιφέρειας.

2. Το δεύτερο θέμα, αφορά τη λήξη μιας ακόμη δικαστικής εκκρεμότητας που υπήρχε και έχει την αφετηρία της στο  2006 και για το οποίο είχαν γίνει πολλές συζητήσεις σε αυτή την αίθουσα: Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε όλες τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί κατά της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων και του ΥΠΕΚΑ για το ΧΥΤΑ Ελληνικού. Η απόφαση δημοσιεύτηκε την παραμονή των Χριστουγέννων και πλέον  εκείνο που απομένει είναι να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.
3. Μετά από αλλεπάλληλες επαφές και συναντήσεις με στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, και προσωπικά με τον Υπουργό κ. Αθανασίου, φαίνεται ότι άρχισε να κινείται το θέμα κατασκευής νέων φυλακών στην περιοχή Κόντσικας. Αρχές Δεκεμβρίου, ήλθε στα Γιάννενα στέλεχος της "ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.", στον οποίο υποδείχθηκε η τοποθεσία που είχε παραχωρηθεί από τον πρώην Δήμο Μπιζανίου και ήδη η απόφαση επικαιροποιήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Από την Περιφέρεια ζητήθηκε η συνδρομή της για την διαμόρφωση του οικοπέδου, την οποία και φυσικά θα παράσχουμε όταν υπάρξει η τελική απόφαση για την κατασκευή των νέων φυλακών.
 4. Τις ημέρες αυτές καταβλήθηκε μια τεράστια προσπάθεια για να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι που έχουν τεθεί με την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με το νέο πλάνο που έθεσε το Υπουργείο.  Το πρόβλημα συνίσταται στο γεγονός ότι  αρκετοί φορείς, δεν έχουν αντιληφθεί ότι  το έργο τους δεν τελειώνει  με το να εντάσσουν τα έργα στο ΕΣΠΑ, αλλά και ότι πρέπει να είναι συνεπείς και στις υποχρεώσεις ως προς τις πληρωμές.
Δεν θέλω να πω τίποτε, περισσότερο αυτή τη στιγμή. Θέλω όμως να ευχαριστήσω και από του βήματος του Περιφερειακού Συμβουλίου, την προϊσταμένη της Ε.Δ.Α. κ. Ελένη Ρόκου, για όσα πρόσφερε στην προσπάθεια αυτή, καθώς και εν γένει στη θητεία της στην Υπηρεσία την οποία ολοκληρώνει αύριο όταν και αποχωρεί από το Δημόσιο. Την ευχαριστούμε και είμαστε τυχεροί για τη συνεργασία που είχαμε. 
5. Κλείνοντας, θέλω να αναφερθώ στο ζήτημα που έχει προκύψει με την αιθαλομίχλη στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Από παραμονές Χριστουγέννων  κατά διαστήματα  υπήρξε υπέρβαση του ανωτάτου ορίου ατμοσφαιρικής ρύπανσης που έχει θέσει το Υπουργείο. Η Περιφέρεια έχει προβεί στις διαδικασίες που προβλέπονται για τη χορήγηση δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου, αλλά αυτό, όπως το έχω ξαναπεί είναι ημίμετρο.
Αν δεν υπάρξει μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα στη μείωση της ρύπανσης.    Δυστυχώς το Υπουργείο Οικονομικών «κωφεύει». Πριν ένα χρόνο είχαμε υποβάλλει μελέτη για τον  τρόπο υπολογισμού του επιδόματος που θα έπρεπε να δοθεί στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της.  Δεν ελήφθη υπόψη. Ζητήσαμε να ενταχθούν ορισμένες περιοχές της Ηπείρου στην Α΄ ζώνη για το επίδομα θέρμανσης, ούτε αυτό έγινε. Διαβάζω όμως ορισμένες δικαιολογίες που είναι επιεικώς άστοχες και όπως έχω πει γίνονται με βάση την εικόνα που έχουν οι αρμόδιοι και κυρίως ο υπουργός οικονομικών από το Κολωνάκι μέχρι την πλατεία Συντάγματος. 
Εμείς επιμένουμε ότι όσο η τιμή του πετρελαίου παραμένει σε υψηλά επίπεδα και απαγορευτικά για μεγάλες ομάδες πληθυσμού,  ο κόσμος δεν  θα μπορεί  να ζεσταθεί, το περιβάλλον θα ρυπαίνεται και  θα τρέχουμε να βγάζουμε αποφάσεις για μέτρα που είναι αναποτελεσματικά.
Θεωρώ  ότι,  αν και έχουμε κάνει παρεμβάσεις σε κάθε επίπεδο,   το Περιφερειακό Συμβούλιο μπορεί και πρέπει να εκδώσει  και   απόφαση- αίτημα για τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ή και αλλαγής ζώνης για το επίδομα,  κάτι  που προτείνει ο κ. Παπαδημητρίου, ήδη από ότι γνωρίζω ο κ. Κασσής, με την ιδιότητά του ως βουλευτή έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή και πιστεύω ότι βρίσκει σύμφωνες όλες τις παρατάξεις.
* Για το θέμα της αιθαλομίχλης έγινε ευρεία συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με το σύνολο των παρατάξεων να τάσσονται υπέρ της μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, με επιμέρους διαφορές όμως στο κείμενο της τελικής απόφασης, που πάρθηκε κατά πλειοψηφία. Σύμφωνα με αυτή, ζητείται  βραχυπρόθεσμα η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και σε επόμενο στάδιο η αλλαγή στις ζώνες επιδότησης του πετρελαίου, βάσει της μελέτης - πρότασης που έχει καταθέσει η Περιφέρεια Ηπείρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου