Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Θέλεις να χάσεις κιλά, αλλά δεν θέλεις να κάνεις δίαιτα. Τι μπορείς να κάνεις;

Προσθήκη λεζάντας
"Όχι άλλη δίαιτα!"! Δευτέρα 2 φρυγανιές, Τρίτη σαλάτα με τόνο, Τετάρτη μπιφτέκι με ψητά λαχανικά. Δεν αντέχεις να είσαι όλη την ημέρα με ένα πρόγραμμα στο χέρι που θα σου υποδεικνύει τι θα φας...
Δεν έχεις πρόβλημα με τα σωστά φαγητά, αδυνατείς όμως να παρακολουθήσεις με τόση ευλάβεια ένα πρόγραμμα διατροφής. Το έχεις δοκιμάσει και δεν κάνει για σένα, πολύ απλά γιατί στα μισά της προσπάθειας τα παρατάς.
Δεν θέλεις να κάνεις δίαιτα. Τέλος. Θέλεις όμως και μπορείς να ακολουθήσεις μερικούς βασικούς κανόνες στη διατροφή σου και να αδυνατίσεις. Υπάρχουν; Φυσικά!

"Σημασία δεν έχει να κάνουμε δίαιτα, αλλά να εντρυφήσουμε στην φιλοσοφία της υγιεινής διατροφής, κάνοντάς την τρόπο ζωής! Έτσι και θα μειώσουμε το πλεονάζων σωματικό βάρος και θα είμαστε και πιο υγιείς" εξηγεί ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς.
Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Το πρωινό πρέπει να είναι πλούσιο, χορταστικό, να σου χαρίζει ενέργεια! Ωραία όλα αυτά... στην πράξη όμως τι γίνεται; Ένας είναι ο κανόνας που δεν θα σε απογοητεύσει ποτέ.
- Το πρωινό σου πρέπει να αποτελείται απαραιτήτως από τρία χρώματα: Λευκό, Καφέ & Πορτοκαλί! Όπου λευκό υπολόγισε ένα γαλακτοκομικό προϊόν, γάλα ή γιαούρτι. Το καφέ χρώμα δεν αφορά στον μυρωδάτο καφέ σου, αλλά στα δημητριακά ολικής άλεσης ή κάποιες φρυγανιές ολικής που μπορεί να περιλαμβάνει το πρωινό σου. Τέλος το πορτοκαλί συμβολίζει τον φρέσκο φυσικό χυμό που θα σου δώσει ενέργεια, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
Quick Tip: Επειδή όμως δεν έχουν όλοι την πολυτέλεια του ειδυλλιακού πρωινού στο μπαλκόνι, αρκεί να φερθείς έξυπνα. Κράτησε από τα τρία βασικά χρώματα του πρωινού το καφέ και βρες γρήγορες λύσεις που να συνδυάζουν και ένα από τα άλλα δύο. Τι σημαίνει αυτό;
- Καφέ με λευκό: Κουλούρι με τυρί χαμηλό σε λιπαρά ή τυρόπιτα
- Καφέ με πορτοκαλί: Μπάρα δημητριακών με φρούτα
Τι να αποφύγεις: Δυστυχώς το όνειρο του βασιλικού πρωινού με τα αχνιστά κρουασάν δεν θα σε βοηθήσει πολύ να χάσεις βάρος και καλό είναι να το αποφύγεις. Το κρουασάν έχει πολλά λιπαρά που επιβαρύνουν τον οργανισμό και προκαλεί απότομη πείνα λίγη μόλις ώρα μετά.
Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ... ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ!
Στο δρόμο για τη δουλειά! Περιμένοντας να έρθει η ώρα για το μεσημεριανό ή ακόμη επιστρέφοντας από τη δουλειά σε πιάνει μια λιγούρα. Αν είσαι σωστά εφοδιασμένη, τότε δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Ένα κράκερ, μια μπάρα δημητριακών, ένα φρούτο είναι μερικές από τις επιλογές που πρέπει να βρεθούν στο... διάβα σου όταν έρθει αυτή η όρεξη! "Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι προτιμότερο είναι να μην ξεχάσεις να καταναλώσεις το δεκατιανό γεύμα εάν είναι να παραλείψεις ένα εκ των 2 σνακ" επισημαίνει ο διαιτολόγος διατροφλόγος Νικόλαος Κριαράς.
Κι αν θέλεις γλυκό; Πλησιάζοντας το απογευματάκι σε πιάνει μια λαχτάρα για γλυκό. Αν δεν το έχεις παρακάνει με τα φρούτα μέσα στην ημέρα (να ξεπεράσεις τα 5 δηλαδή), τότε μπορείς να καταναλώσεις μία μπάρα δημητριακών έως 30γρ ή μια μικρή μαύρη σοκολάτα στην ίδια ποσότητα.
Smart Tip: Κόψε ένα μήλο σε πολύ λεπτές φετούλες... Στίψε λίγο λεμόνι για να μην μαυρίσει και δοκίμαζε λίγο-λίγο μέχρι την ώρα του μεσημεριανού.
ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΠΟΛΥΧΡΩΜΙΑ
Όσο πιο πολλά χρώματα έχει το γεύμα σου τόσο καλύτερα. "Σε σωστές αναλογίες ένα πλήρες πιάτο θα πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα ζωικής πρωτείνης, υδατάνθρακες και λίπη" εξηγεί ο κ. Κριαράς.

Ζωική πρωτεϊνη: Κρέας, πουλερικά και ψάρια! Τα τρόφιμα ζωικής πρωτείνης θα πρέπει να είναι άπαχα έως χαμηλά σε λιπαρά με σκοπό να στηρίζεται ο μυικός ιστός, να τονώνεται ο βασικός μεταβολισμός και να μην προσβάλλεται το σωματικό βάρος.
Υδατάνθρακες: Ρύζι, μακαρόνια, ζύμες, ρεβίθια, φακές κτλ.! Όσο κι αν έχουν κατηγορηθεί για αύξηση του βάρους προσφέρουν άμεση ενέργεια, χωρίς να αναγκάζουν τον οργανισμό να την προσλαμβάνει από τις απαραίτητες πρωτεΐνες.
Λίπη: Ελαιόλαδο, μαργαρίνη! Ένα πιάτο με σωστή αναλογία σε μονοακόρεστα λίπη, θα τονώσει την υγεία του πεπτικού συστήματος, θα δράσει αντικαρκινικώς και θα μειώσει τις ενδεχόμενες βουλιμικές τάσεις.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Στα επιθυμητά χρώματα δεν συμπεριλαμβάνονται το κόκκινο της κέτσαπ ή το χρυσαφένιο των τηγανητών!
ΤΙ ΝΑ ΦΑΩ ΤΟ ΒΡΑΔΥ
"Μαχαίρι το βραδινό και θα δεις αμέσως αποτέλεσμα" σου είπε κάποιος... Έλα όμως που δεν είναι αλήθεια! Το βραδινό σου μπορεί να είναι ένα πλήρες και ίσο σε θερμίδες με το μεσημεριανό γεύμα, αρκεί να το καταναλώσεις στο σωστό χρονικό διάστημα. "Επειδή πολλοί διαιτώμενοι ανησυχούν για την ώρα που πρέπει να καταναλώσουν το τελευταίο γεύμα τους, η απάντηση είναι ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ... απλά να έχει καταναλωθεί 3 ώρες πρίν την κατάκλιση εάν περιλαμβάνει ίδιο γεύμα με το μεσημεριανό, ή 2 ώρες εάν επιλέξεις ένα πιο ελαφρύ snack όπως 1 τοστ και 1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών" επισημαίνει ο Νικόλαος Κριαράς.

tlife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου