Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Με «διορθώσεις επιλεξιμότητας βοσκήσιμων γαιών» γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα καταβολής των ενισχύσεων σε κτηνοτρόφους της Θεσπρωτίας

Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη Θεσπρωτία, από το σύνολο των 3991 αιτήσεων παραγωγών που κατέχουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης συνολικής αξίας 14 εκατ. ευρώ, ενεργοποιήθηκαν πλήρως τα δικαιώματα του 62% των παραγωγών, στους οποίους καταβλήθηκαν πρόσφατα συνολικά 5,6 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα για τους κτηνοτρόφους της Θεσπρωτίας, στην οποία υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα, προκύπτει ότι από τους 1521 που δήλωσαν στην αίτησή τους βοσκότοπο, μόνο το περίπου 40% αυτών δηλαδή 590 κτηνοτρόφοι, έλαβαν το σύνολο της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης.

Για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη ξεκινήσει στενή συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Θεσπρωτίας – η οποία έχει την ευθύνη της αντίστοιχης διαδικασίας και για την Πρέβεζα – ώστε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, για τους παραγωγούς που δεν πληρώθηκαν μερικώς ή στο σύνολο των δικαιωμάτων τους λόγω προβληματικού βοσκότοπου, να υπάρξουν «διορθώσεις επιλεξιμότητας βοσκήσιμων γαιών» και να τους διατεθούν οι απαραίτητες επιλέξιμες εκτάσεις. 
Ο κ. Μπέζας, δεδομένου ότι επίκειται η εξόφληση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, επεσήμανε τον κίνδυνο να μην ολοκληρωθεί εγκαίρως η συγκεκριμένη διαδικασία και να λυθεί το πρόβλημα για όλους τους Θεσπρωτούς κτηνοτρόφους, εάν η ΕΑΣ Θεσπρωτίας δεν επιταχύνει τις διορθώσεις επιλεξιμότητας εντός της χρονικής προθεσμίας που έχει τεθεί.

  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου