Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Χωρίς προβλήματα η θέρμανση των σχολείων του Δήμου Ιωαννίνων- Αίτημα στο Υπουργείο για επιπλέον χρηματοδότηση

Την επιπλέον χρηματοδότηση του Δήμου Ιωαννιτών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες θέρμανσης των σχολείων της περιοχής, ζητά με έγγραφό της προς τον αρμόδιο Υπουργό, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και οι Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Παρά τις πενιχρές πιστώσεις που έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα, ο Δήμος Ιωαννιτών, μέσω των σχολικών επιτροπών, μερίμνησε ώστε εγκαίρως να καλυφθούν με πετρέλαιο όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Έτσι μέχρι και σήμερα οι ανάγκες των σχολείων με πετρέλαιο καλύπτονται κανονικά και χωρίς να έχει σημειωθεί κανένα απολύτως πρόβλημα.

Η δυσλειτουργία στη θέρμανση που σημειώθηκε στο κτίριο του 8ου Λυκείου, οφείλεται στη διακοπή ρεύματος που προκλήθηκε σε τμήμα του σχολείου  εξ αιτίας άλλου προβλήματος, το οποίο αποκαταστάθηκε άμεσα από τη Σχολική Επιτροπή Β/θμιας Εκπ/σης.
Γίνεται λοιπόν σαφές ότι δεν σχετίζεται με έλλειψη πετρελαίου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όλα τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εφοδιάστηκαν με πετρέλαιο από τις 14 μέχρι και τις 19 Νοεμβρίου. Αυτό έγινε με πρωτοβουλία και μέριμνα της Σχολικής Επιτροπής   σε συνεργασία με όλες τις σχολικές μονάδες. Το ποσό που διατέθηκαν για την κάλυψη ενός δεκαπενθημέρου ανέρχεται στις 64.440 ευρώ.
Στις 170 χιλιάδες ευρώ ανέρχεται το ποσό που διέθεσε η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την κάλυψη των αναγκών με πετρέλαιο όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και αντιδήμαρχος Παρασκευή Τσίλη, στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής ενημέρωσε όλα τα μέλη για την κατάσταση που επικρατεί λόγω των συνεχών περικοπών πόρων και υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει να προβεί και σε νέα επιπλέον επιχορήγηση για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων.
Παράλληλα η κ. Τσίλη έστειλε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας την παρέμβασή του.
Στην επιστολή μεταξύ άλλων τονίζει πως «ο  χειμώνας –ο οποίος ας σημειωθεί ότι στην περιοχή μας διαρκεί  6-7 μήνες– με τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, θα μας αναγκάσει πολύ  σύντομα να αναστείλουμε τη λειτουργία των σχολείων, αν δεν προχωρήσετε σε άμεση επιχορήγηση του Δήμου μας για κάλυψη των δαπανών θέρμανσης».
Η αντιδήμαρχος επισημαίνει ακόμη ότι:
α) Θα πρέπει να εξετασθεί η δυνατότητα  ένταξης του Δήμου μας στην Α Γεωγραφική Ζώνη από τη Β που είναι σήμερα, διότι πρόκειται για ορεινή περιοχή με κλιματολογικές συνθήκες μεγάλης έντασης και διάρκειας, και
β) Θα πρέπει να εξετασθεί η  δυνατότητα επιστροφής στους Δήμους του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και η διαδικασία υλοποίησής της.
«Εφαρμόζουμε μία συνετή και συγκεκριμένη πολιτική. Αποτέλεσμα αυτής είναι να εφοδιάζονται κανονικά με πετρέλαιο όλα τα σχολεία και να μην έχει μείνει κανένα χωρίς πετρέλαιο ούτε για ένα λεπτό και αυτό θα το διασφαλίσουμε και για ολόκληρο το χειμώνα. Είμαστε σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με όλους τους Διευθυντές και από κοινού μεριμνούμε για το καλύτερο. Παρ΄ όλ΄ αυτά θεωρούμε  ότι το αρμόδιο Υπουργείο θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ανταποκριθεί πλήρως στην υποχρέωσή του για “δημόσια και δωρεάν παιδεία” στην πραγματικότητα», τόνισε σε δηλώσεις της η κ. Τσίλη.
Σχετικά με την κατάσταση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Βασίλης Τσαμπαλάς, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη θέρμανση των σχολικών μονάδων.

«Αναφορές ότι υπάρχει ελλιπής ή καθόλου θέρμανση σε σχολικές μονάδες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν ανησυχία στους γονείς. Για το σχολικό έτος που διανύουμε, διαβεβαιώνουμε ότι κανένα σχολείο δεν θα μείνει χωρίς θέρμανση. Έχει υπάρξει έγκαιρα μέριμνα για την προμήθεια πετρελαίου προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολικών μονάδων του διευρυμένου δήμου μας», υπογράμμισε ο κ. Τσαμπαλάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου