Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Στους χαμένους της κρίσης οι υψηλά εξειδευμένοι στην Ελλάδα



Στα προβλήματα που ανακύπτουν σταδιακά στην ζώνη του ευρώ αναφορικά με την απασχόληση και το κόστος εργασίας στη δημόσια διοίκηση, στην άμυνα, στην κοινωνική ασφάλιση, στην εκπαίδευση, στην υγεία και στην κοινωνική μέριμνα (υπηρεσίες εκτός αγοράς) εστιάζει έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Όπως τονίζουν οι συντάκτες της σχετικής έκθεσης η απασχόληση στις υπηρεσίες εκτός αγοράς στη ζώνη του ευρώ επηρεάστηκε σημαντικά από την κρίση, αλλά η προσαρμογή ήταν πολύ μικρότερη και, συνολικά, ξεκίνησε αργότερα από ότι στην υπόλοιπη οικονομία. Αντίθετα, όσον αφορά στη μισθολογική δαπάνη ανά μισθωτό, η προσαρμογή στις υπηρεσίες εκτός αγοράς σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία ήταν, συνολικά, μεγαλύτερη, ιδίως στις χώρες που αντιμετωπίζουν εντάσεις.

Με εξαίρεση ορισμένες χώρες που αντιμετωπίζουν εντάσεις στις αγορές, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, η απασχόληση στις υπηρεσίες εκτός αγοράς χαρακτηρίστηκε από θετική μέση ετήσια μεταβολή στις περισσότερες χώρες της ζώνης του ευρώ από τα μέσα του 2008 μέχρι τα μέσα του 2013. Το ίδιο συνέβη σε ορισμένες χώρες όπου η απασχόληση στην υπόλοιπη οικονομία κατέγραψε έντονη μέση πτώση, όπως η Ιρλανδία και η Σλοβενία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σχετικά μεγαλύτερη προς τα κάτω προσαρμογή των μισθών στις υπηρεσίες εκτός αγοράς έλαβε διάφορες μορφές, όπως περικοπή πρόσθετων παροχών και επιδομάτων, περικοπές της αμοιβής της υπερωριακής εργασίας και κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού.

Η έρευνα αναφέρει πως από την έναρξη της κρίσης, η διάρθρωση της απασχόλησης στις υπηρεσίες εκτός αγοράς εμφάνισε περαιτέρω μετατόπιση προς την κατεύθυνση των εργαζομένων με υψηλή εξειδίκευση. Οι θέσεις για εργαζομένους χαμηλής και μέσης εξειδίκευσης μειώθηκαν, ενώ οι προσλήψεις εργαζομένων με υψηλή εξειδίκευση συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης. Εξαίρεση αποτέλεσε η Ελλάδα, όπου η προς τα κάτω προσαρμογή της απασχόλησης στις υπηρεσίες εκτός αγοράς έχει θίξει και τις κατηγορίες εργαζομένων με υψηλή εξειδίκευση.
Πηγή:newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου