Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τα χημικά της Συρίας

Η Μεσόγειος κινδυνεύει από τα χημικά όπλα της Συρίας. Το μέγεθος του κινδύνου κινητοποίησε περιβαλλοντικούς φορείς και επιστήμονες από... την Ελλάδα και άλλες 13 ευρωπαϊκές χώρες οι οποίοι ζητούν από τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην καταστραφεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας στη Μεσόγειο, συνυπογράφοντας σχετική έκκληση.
Στο κείμενο που συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», εκφράζεται η ανησυχία «για τον κίνδυνο δηλητηρίασης της Μεσογείου», που οφείλεται «στους πιθανούς κινδύνους μιας τόσο περίπλοκης διαδικασίας καταστροφής που λαμβάνει χώρα πιλοτικά σε ασταθείς θαλάσσιες συνθήκες».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η διαδικασία να οδηγήσει στην απελευθέρωση τόνων τοξικών αποβλήτων στη Μεσόγειο Θάλασσα, αποτελώντας μια σημαντική απειλή προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία».

Ακόμη, τίθενται ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις της μεθόδου και του εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθούν, καθώς και με την επιλογή του τόπου. Όπως σημειώνεται, πρόκειται για «μια επιβαρυμένη περιοχή με ισχυρά θαλάσσια ρεύματα και ένα ιστορικό παράνομης απόρριψης τοξικών και πυρηνικών αποβλήτων, στην οποία δεν υπάρχει δυνατότητα εξακρίβωσης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ενδέχεται να προκύψουν».
Πηγή:tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου