Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Διεύρυνση των ασφαλιστικών καλύψεων για τα εσπεριδοειδή ζητά από το ΥΠΑΑΤ ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης

Την ένταξη νέων αιτιών ζημιάς στη φυτική παραγωγή και την παράταση του χρόνου ασφαλιστικής κάλυψης για τη διασφάλιση της παραγωγής, ζητά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με έγγραφό του προς τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.κ. Αθ. Τσαυτάρη και Μ. Χαρακόπουλο.

Αναλυτικά, το αίτημα του Περιφερειάρχη Ηπείρου αφορά στην ένταξη στον κανονισμό ασφάλισης νέων αιτιών ζημιάς, όπως α) υψηλές τιμές υγρασίας σε συνδυασμό με μεγάλες θερμοκρασίες κατά τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριος – Ιανουάριος), και β) ασθένειες, και κυρίως προσβολές εσπεριδοειδών από «μύκητα». Στο σχετικό έγγραφο εκφράζεται, επίσης, το αίτημα για την παράταση κατά ένα μήνα του χρόνου ασφαλιστικής κάλυψης για τα πορτοκάλια (από 15-2-2014 έως 15-3-2014), καθώς και την επίσπευση των διαδικασιών για την αποζημίωση των παραγωγών από ακαρπία (ακτινίδια, ελιές, μανταρίνια, μηλοειδή, κ.λ.π.) κατά την περασμένη καλλιεργητική περίοδο.
Μεταξύ άλλων, τονίζει ο Περιφερειάρχης: «Λόγω της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, έχουμε αύξηση των προβλημάτων για τη φυτική παραγωγή τόσο από το συνδυασμό υψηλών τιμών θερμοκρασίας – υγρασίας κατά τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριος – Ιανουάριος), όσο και από την ύπαρξη ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών (παγετών) την περίοδο της άνοιξης (Φεβρουάριος – Μάρτιος). Έτσι μεγάλες ποσότητες παραγωγής (εσπεριδοειδών) υποβαθμίζονται – προσβάλλονται από ασθένειες – και τελικά καταστρέφονται (κατάπτωση). Όσες ποσότητες μένουν υγιής στα δέντρα κινδυνεύουν από όψιμους παγετούς – χαλαζοπτώσεις της άνοιξης».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου