Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

«Γιάννενα Τώρα»: Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 2η ανοιχτή εκδήλωση

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 2η ανοιχτή εκδήλωση της Δημοτικής Παράταξης «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ» το βράδυ της Τετάρτης στον Συνεδριακό Χώρο του συγκροτήματος «Φρόντζου Πολιτεία».
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία παρακολούθησαν πάνω από 250 άτομα όλων των ηλικιών, αντιπροσωπευτικό δείγμα της Γιαννιώτικης κοινωνίας, μέλη της Γραμματείας της Παράταξης παρουσίασαν τις προτάσεις της για τους τομείς
Πολιτισμού & Τουρισμού, Ενέργειας, Τεχνολογίας & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Υγείας-Πρόνοιας & Αθλητισμού.
Οι θέσεις της Παράταξης «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ» για Πολιτισμό & Τουρισμό, Ενέργεια, Τεχνολογία & Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, Υγεία – Πρόνοια & Αθλητισμό.
Για τον Τομέα Τουρισμού – Πολιτισμού μίλησαν οι κύριοι Θοδωρής Αλεξίου και Βαγγέλης Ευαγγέλου.
Ο κος Αλεξίου ανέφερε ότι το κύριο πρόβλημα του Τουρισμού στον Δήμο δεν είναι το πλήθος των επισκεπτών αλλά το γεγονός ότι όλα τα αξιοθέατα δεν είναι οργανωμένα ώστε να προσφέρουν δυνατότητες να αφήνουν οι επισκέπτες τα χρήματά τους.
Κάποιες από τις προτάσεις της Παράταξης στον τομέα αυτό είναι η δημιουργία Θεματικού – Ψυχαγωγικού Πάρκου στο Πέραμα, για το οποίο, όπως ανέφερε, υπάρχει και σχετικό επενδυτικό ενδιαφέρον, η διαμόρφωση του παραλίμνιου χώρου σε χώρο άθλησης και ψυχαγωγίας με την οικονομική συμμετοχή ιδιωτών που θα εγκαταστήσουν επίσης μικροεπιχειρήσεις συμβατές με το περιβάλλον, η προώθηση με στρατηγικό σχέδιο της πόλης ως προορισμού εξειδικευμένου τουρισμού (οικολογικού, γαστρονομικού, θρησκευτικού, συνεδριακού, κλπ) καθώς και συντονισμό φορέων & όμορων δήμων, η στήριξη των καταστημάτων με happenings όπως ολόκληρα 24ωρα εκπτώσεων, υπαίθριων αγορών τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά κλπ, η σύνδεση της πόλης με τους Γιαννιώτες της διασποράς μέσω της έκδοσης ενός τακτικού 2/μηνιαίου e-newsletter ώστε πάντα να έχουν στο νου τους την πόλη ως τουριστικό προορισμό ή ως χώρο επενδύσεων.
Στη συνέχεια ο κος Βαγγέλης Ευαγγέλου ανέφερε αναλυτικά την δυνατότητα που υπάρχει για την καθιέρωση ενός ετήσιου διεθνούς φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής σύνθεσης κι ενός επίσης ετήσιου διεθνούς φεστιβάλ ερμηνείας τα οποία θα προσδώσουν διεθνή ακτινοβολία στα Γιάννενα αλλά και θα τονώσουν την επιχειρηματική κίνηση και την τοπική οικονομία.
Ο κος Κώστας Κυριαζής ανέπτυξε τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε ο Δήμος να μπορέσει να χρησιμοποιήσει κτηνοτροφικά υποπροϊόντα και απόβλητα για την παραγωγή βιοκαυσίμων που θα εξασφαλίσουν ενεργειακή αυτοτέλεια στα αυτοκίνητα του Δήμου ή θα χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο τηλεθέρμανσης σε μικρούς οικισμούς. «Με την πρότασή μας πετυχαίνουμε την καθαριότητα της λίμνης, τα έσοδα για το Δήμο και την ανταποδοτικότητα προς τους πολίτες» σημείωσε.
Ο κος Νίκος Βούστρος αναφέρθηκε σε θέματα τεχνολογίας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, την δυνατότητα άμεσης υλοποίησης ενός ηλεκτρονικού συστήματος παροχής πιστοποιητικών και άλλων εγγράφων καθώς και υλοποίησης εφαρμογής που θα επιτρέπει σε όλους τους δημότες να στέλνουν σε αρμόδιο γραφείο του Δήμου φωτογραφίες με προβλήματα ή αιτήματα για άμεση αποκατάσταση ή λύση τους. «Ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να αξιολογεί αυτόματα και τα προβλήματα. Το κόστος είναι μερικές εκατοντάδες ευρώ» επεσήμανε.
Από την πλευρά του, ο κος Δημήτρης Πάνου ανέλυσε τις προτάσεις της παράταξης για την υγεία, τον αθλητισμό και την πρόνοια. Μίλησε για τη δυνατότητα μαζικής άθλησης, με την εξεύρεση ή την αξιοποίηση χώρων, όπως το «Γιαννιώτικο Σαλόνι». Έκανε, παράλληλα, πρόταση για μεταφορά του γηπέδου του ΠΑΣ στο λατομείο Κατσικά και η μετατροπή του υφιστάμενου εθνικού σταδίου σε πάρκο ενώ εξήρε και τις πρωτοβουλίες αθλητικών συλλόγων για την υλοποίηση πανελλήνιας ή παγκόσμιας αξίας γεγονότων και τόνισε ότι ο νέος Δήμος θα υποστηρίξει κάθε τέτοια προσπάθεια.
Σε ό, τι αφορά την υγεία και την πρόνοια πρότεινε κέντρα ημερήσιας φροντίδας ασθενών με άνοια και Αλτσχάιμερ, με τη μετατροπή ενός μόνο ΚΑΠΗ στο Δήμο, ώστε να συμμετέχει ενεργά ο ασθενής σε προγράμματα και παιχνίδια. «Μια ακόμη εξαιρετική προσπάθεια θα ήταν η στήριξη της ΕΛΕΠΑΠ με μικρή απασχόληση παιδιών με αυτισμό» κατέληξε.
Τέλος, ο Χρήστος Αθανασόπουλος αναφέρθηκε επιγραμματικά στην σημασία της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, με την προσπάθεια όλων να γίνουν τα Γιάννενα, όπως είπε, επίκεντρο σε πολλούς τομείς.
Κοινό χαρακτηριστικών όλων των εισηγήσεων ήταν ότι υπήρχε τόσο η κοστολόγηση κάθε πρότασης όσο και αναφορά στις πηγές εύρεσης των απαιτουμένων κεφαλαίων.
Τις εισηγήσεις έκλεισε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» κος Άρης Μπαρτζώκας ο οποίος ανέφερε ότι τα κύρια χαρακτηριστικά μιας διοικούσας παράταξης είναι η αφοσίωση στο έργο του Δήμου και η τιμιότητα, ενώ τόνισε ότι μόνον όταν οι κυβερνώντες επιδεικνύουν αξιοπρεπή συμπεριφορά μπορούν να ζητούν από τους πολίτες να επιδείξουν το ίδιο.
Ιδιαίτερα καινοτόμα ήταν η πρότασή του για την δημιουργία ενός «Συμβουλίου Παλαιών Δημάρχων» καθώς, όπως τόνισε, δεν απεμπολούμε το θετικό τους έργο και θεωρούμε ότι η εμπειρία τους θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στην πόλη», ολοκλήρωσε δε την ομιλία του λέγοντας «θέλουμε μια ευρωπαϊκή πόλη, όχι μόνο από πλευράς πεζοδρομίων, δρόμων και υποδομών αλλά και από πλευράς συμπεριφορών και σχέσεων του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου με τον Δημότη».
Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ» ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες και δεσμεύεται για την περιοδική διοργάνωση πολλών ακόμη τέτοιων εκδηλώσεων ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο καταγεγραμμένων προβλημάτων καθώς και προτάσεων επίλυσής των και καλεί όλους τους δημότες της πόλης μας να συμμετάσχουν ενεργά στην πρωτοβουλία αυτή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου