Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Ερώτηση για την πρόταση του ΟΟΣΑ για κατάργηση του ελληνικού ελαιόλαδου

Η συγκυβέρνηση να απαντήσει άμεσα στον ελληνικό λαό εάν θα υιοθετήσει την πρόταση του ΟΟΣΑ για την κατάργηση του ελληνικού ελαιόλαδου, προτείνοντας την ανάμειξή του με σπορέλαια
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατατέθηκε από 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και η βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, με αφορμή τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ για την κατάργηση της απαγόρευσης της πρόσμιξης του ελαιόλαδου με σπορέλαια. Σημειώνεται ότι την έκθεση του ΟΟΣΑ χρυσοπλήρωσε το ελληνικό δημόσιο 900.000 €.

Στην Ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
Στην σελίδα 69 της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την Ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας διαβάζουμε ότι, με βάση την προαναφερθείσα ανάλυση για τα μείγματα του ελαιόλαδου, η απαγόρευση της πρόσμιξης του ελαιόλαδου με μίγματα άλλων λαδιών (σπορέλαια) θα πρέπει να καταργηθεί. Ο ΟΟΣΑ αξιολογεί ότι το όφελος από την τροποποίηση αυτή θα είναι μια νέα βελτιωμένη ποικιλία προϊόντων και ενδεχομένως να δημιουργηθούν φθηνότερα προϊόντα για τους καταναλωτές.
Μέσα από ανακοινώσεις τους, επιστημονικοί φορείς καταγγέλλουν την απαίτηση του ΟΟΣΑ και της Τρόικα για την ανάμειξη του έξτρα παρθένου ελληνικού ελαιολάδου με σπορέλαια και κάνουν σημαντικότατες παρατηρήσεις και αναφορές για τους κινδύνους στην παραγωγή, στην ποιότητα του ελαιόλαδου και στη δημόσια υγεία από την υλοποίηση των εν λόγω πολιτικών.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιόλαδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) αναφέρει σε υπόμνημά του προς τα αρμόδια Υπουργεία ότι οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για το ελαιόλαδο είναι άστοχες (όπως και «η απελευθέρωση ισχύουσας διάταξης στην μαζική εστίαση για την  μέγιστη συσκευασία ελαιόλαδων (5 λίτρα)») και επικίνδυνες για τους καταναλωτές και τους παραγωγούς.
      Επίσης, "όχι" στα μίγματα ελαιόλαδου-σπορέλαιων στην Ελλάδα, που προτείνει ο  ΟΟΣΑ, λέει ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για την Ελιά και τα Προϊόντα της, Ισπανός Rafael Sánchezde Puerta.
       Είναι γνωστό ότι η παραγωγή ελαιόλαδου αντιστοιχεί στο 2,3% της παγκόσμιας αγοράς φυτικών ελαίων.  Εάν εφαρμοστούν οι πολιτικές του ΟΟΣΑ, σε λίγα χρόνια θα εκμηδενιστεί η παραγωγή ελαιόλαδου και η διάθεσή του στις αγορές.
       Σημειώνεται ότι το ελληνικό ελαιόλαδο αποτελεί ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα, είναι μοναδικής ποιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και εξάγεται σε ποσοστό 50% της παραγωγής ελαιόλαδου της και επομένως:
Επειδή οι προτάσεις  του ΟΟΣΑ θα καταστρέψουν  την  ελληνική ελαιοπαραγωγή  και  τους  Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, διότι  θα  χαθεί το  συγκριτικό  μας  πλεονέκτημα  που  είναι   η  εξαιρετική  ποιότητα  του έξτρα  παρθένου  ελληνικού  ελαιόλαδου.
Επειδή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να σταματήσει να υπάρχει με τη μορφή του τελικού προϊόντος το ελληνικό ελαιόλαδο, το πιο ποιοτικό στον κόσμο.
Επειδή ο ελληνικός λαός πλήρωσε την έκθεση του ΟΟΣΑ 900.000 € για να πληροφορηθεί ότι το ελαιόλαδο δεν είναι ανταγωνιστικό και ποιοτικό προϊόν.
Επειδή οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας αποτελούν την ταφόπλακα, μετά τα μνημόνια και τα Μεσοπρόθεσμα Πλαίσια Δημοσιονομικής Στρατηγικής, για την ελληνική οικονομία.
Επειδή η διατροφή από το ελαιόλαδο είναι αποδεδειγμένα σημαντική για την υγεία όσων το καταναλώνουν.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
•Προτίθεστε να απορρίψετε  ρητά  και κατηγορηματικά την πρόταση του ΟΟΣΑ για τη δημιουργία προϊόντων που θα αποτελούνται από μίγμα ελαιόλαδου και σπορέλαιων, τα οποία θα υποβαθμίσουν την εξαιρετική ποιότητα   του  ελληνικού  ελαιόλαδου και συνεπώς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών;
•Πώς σκοπεύετε να στηρίξετε τους ελαιοπαραγωγούς  και την ελληνική  ελαιοπαραγωγή, όσον αφορά στην ανάδειξη των εξαιρετικών ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελληνικού ελαιόλαδου, στην   κατοχύρωση  της  ποιότητάς του, στην κατανάλωση και στην εξαγωγική δυναμική του;

•Πώς θα προστατεύετε  αποτελεσματικά  το  ελληνικό  ελαιόλαδο  από  την  νοθεία  και  άλλες  αθέμιτες  και παράνομες  πρακτικές, όπως οι ελληνοποιήσεις εισαγόμενου ελαιόλαδου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου