Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Πόσοι δορυφόροι υπάρχουν πάνω από τα… κεφάλια των κατοίκων της Γης -Πού βρίσκονται, ποιος ο ρόλος τους



Η βοήθεια που έχουν προσφέρει στις έρευνες που γίνονται για τον εντοπισμό του μοιραίου Boeing έχουν στρέψει ξανά το βλέμμα ψηλά προς τον ουρανό. Πόσοι δορυφόροι υπάρχουν όμως σε τροχιά γύρω από τη Γη;

Ο Νίκολας Τζόνσον έδωσε την απάντηση. Ο επιστήμονας που διετέλεσε επικεφαλής της NASA για τα αντικείμενα που βρίσκονται σε τροχιά, αναφέρει πως υπάρχουν περισσότεροι από 1.000 ενεργοί δορυφόροι. Παράλληλα όμως απάντησε και άλλα... καυτά ερωτήματα για το θέμα, μιλώντας στο Associated Press.
Πόσοι δορυφόροι υπάρχουν εκεί πάνω;
Περίπου 1.100 ενεργοί, ιδιωτικοί και κυβερνητικοί. Επιπλέον, υπάρχουν άλλοι 2.600 που δεν λειτουργούν πλέον. Η Ρωσία εκτόξευσε τον πρώτο, τον Sputnik 1, το 1957. Ο παλιότερος που είναι ακόμη σε τροχιά αλλά δεν είναι λειτουργικός τέθηκε σε τροχιά το 1958.

Πόσο μεγάλοι είναι;
Το μέγεθος διαφέρει. Οι δορυφόροι επικοινωνιών μπορεί να είναι σε μέγεθος μικρού σχολικού λεωφορείου και να ζυγίζουν έως και έξι τόνους.

Τι ακριβώς κάνουν;
Εχουν πολλούς ρόλους. Οι δορυφόροι GPS βοηθούν στην πλοήγηση, άλλοι μεταφέρουν σήματα τηλεπικοινωνιών ή τηλεοπτικά, άλλοι έχουν ρόλο στην πρόγνωση του καιρού, την εθνική άμυνα, την επιστήμη και τη γεωργία, παρακολουθώντας καλλιέργειες και περιοχές ξηρασίας. Σύμφωνα με τα δεδομένα, το 60% χρησιμοποιούνται στις τηλεπικοινωνίες.

Πού βρίσκονται;
Αυτό εξαρτάται από τη χρήση τους. Εκείνοι των τηλεπικοινωνιών αναμεταδίδουν σήματα από ένα προκαθορισμένο σημείο στον ισημερινό σε ύψος 35.420 χιλιομέτρων. Οι δορυφόροι GPS βρίσκονται στα 19.960 χλμ. περίπου, αρκετά ψηλά για να είναι προσιτοί από μεγάλα τμήματα της Γης. Αλλοι πρέπει να βρίσκονται πιο κοντά. Για παράδειγμα, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός βρίσκεται μόλις στα 418 χιλιόμετρα και ελάχιστοι δορυφόροι είναι πιο χαμηλά από αυτό. Κάποιοι παραμένουν σε προκαθορισμένα σημεία, άλλοι μετακινούνται ανάλογα με τις ανάγκες.

Σε ποιον ανήκουν;
Κυβερνήσεις αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Περισσότερες από 50 χώρες έχουν έναν δορυφόρο, ή ένα σημαντικό μέρος του. Υπάρχουν 502 ενεργοί των ΗΠΑ, 118 της Ρωσίας και 116 της Κίνας.

Τι συμβαίνει αν σταματήσουν να λειτουργούν;
Οι παλιοί δορυφόροι αποτελούν κίνδυνο για συγκρούσεις με τους ενεργούς, οπότε υπάρχουν κανόνες και συστάσεις προκειμένου να μην μετατραπεί το διάστημα σε χωματερή. Εκείνοι που πετούν κάτω από ένα συγκεκριμένο ύψος πρέπει να μπουν σε μία τροχιά που θα προκαλέσει την πτώση τους στη Γη και την καύση τους μέσα σε 25 χρόνια. Στα πιο απομακρυσμένα σημεία, τους στέλνουν σε ακόμη πιο ψηλές τροχιές, ώστε να... φύγουν από τη μέση


Πηγή:
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου