Υπολογίζεται ότι, σε
παγκόσμιο επίπεδο, περίπου ένας στους δύο ενήλικες εμφανίζει κάποιας μορφής
δυσλιπιδαιμία, από ήπια έως σοβαρή.
Στην Ελλάδα, δεδομένα από μελέτη στην περιοχή της Αττικής, έδειξαν ότι το ποσοστό των ενηλίκων με διαταραγμένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης είναι 49% και 52% για τους άνδρες και τις γυναίκες αντίστοιχα.
Από την άλλη, αξίζει να σημειωθέι ότι μεταξύ των γυναικών με αυξημένα επίπεδα
χοληστερόλης, το 30% φαίνεται ότι δε γνώριζε πως έχει υπερχοληστερολαιμία, ενώ
στους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 40%.Στην Ελλάδα, δεδομένα από μελέτη στην περιοχή της Αττικής, έδειξαν ότι το ποσοστό των ενηλίκων με διαταραγμένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης είναι 49% και 52% για τους άνδρες και τις γυναίκες αντίστοιχα.
Επιπλέον, το 50% των γυναικών και το 46% των ανδρών βρέθηκε να έχει αυξημένα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης, ενώ 19% των γυναικών και 12% των ανδρών εμφάνισαν χαμηλότερα από τα επιθυμητά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης.
Πληθώρα επιστημονικών μελετών έχει διερευνήσει την επίδραση διαφορετικών διατροφικών προτύπων στα επίπεδα λιπιδίων. Ένα από τα διατροφικά πρότυπα που έχει βρεθεί ότι συνδέεται με σημαντική βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, και κατά συνέπεια μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, είναι η Μεσογειακή δίαιτα.
Το πρότυπο της Μεσογειακής δίαιτας χαρακτηρίζεται κυρίως από:
Υψηλή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, συμπεριλαμβανομένου και του ψωμιού, φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και ψαριών
Μέτρια κατανάλωση γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων και πουλερικών
Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ με τη μορφή του κόκκινου κρασιού
Μικρή κατανάλωση κρέατος
Χρήση ελαιολάδου ως κύριο προστιθέμενο λίπος
Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η υιοθέτηση της Μεσογειακής δίαιτας σχετίζεται με μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης, «κακής» χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, ενώ παράλληλα μπορεί να οδηγήσει και σε αύξηση των επιπέδων «καλής» χοληστερόλης, συμβάλλοντας έτσι στη συνολική βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός προσκόλλησης, δηλαδή όσο περισσότερο η διατροφή του ατόμου πλησιάζει το πρότυπο της Μεσογειακής δίαιτας, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ευεργετική επίδραση στα επίπεδα λιπιδίων.
Η Μεσογειακή δίαιτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως είναι τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά, ενώ παράλληλα η πρόσληψη κορεσμένου λίπους, μέσω της δίαιτας αυτής, είναι περιορισμένη. Όλοι οι παραπάνω διατροφικοί παράγοντες έχουν συσχετισθεί με βελτίωση των επιπέδων λιπιδίων και μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι ο συνδυασμός των παραγόντων αυτών σε ένα διατροφικό πρότυπο, πιθανόν να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός στη διαχείριση των δυσλιπιδαιμιών, καθώς η δράση τους ενδεχομένως να είναι συνεργιστική.
Η Μεσογειακή δίαιτα λοιπόν, αποτελεί ένα διατροφικό πρότυπο που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εφόδιο στην προσπάθεια ρύθμισης του λιπιδαιμικού προφίλ και την αντιμετώπιση των δυσλιπιδαιμιών.
Πηγή:neadiatrofis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου