Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Ανυπόστατες «ιερουργίες» καθηρημένου κληρικού

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Με απόφαση του Δευτεροβαθμίου Συνοδικού Δικαστηρίου, που ανακοι­νώθηκε δημοσίως την 11-4-2014, επικυρώθηκε και κατέστη τελεσίδικη η απόφαση του Πρωτοβαθμίου Συνοδικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία επιβλήθηκε στον μέχρι τότε Ιερομόναχο της Μητροπόλεώς μας Ιγνάτιο Σταυρόπουλο «η ποινή της καθαιρέσεως εκ του υψηλού της Ιερωσύνης Υπουργήματος και της επαναφοράς του εις την τάξιν των μοναχών».

Ο καθαιρεθείς δεν δύναται να επιτελή οποιοδήποτε Ιερατικό έργο και στερείται οποιουδήποτε τίτλου και τιμής αρμόζει στους Ιερείς της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Φέρει μόνον το ράσο και τον σκούφο του ορθοδόξου μοναχού, που είναι τάξη και κατάσταση μετανοίας.
Ας σημειωθεί ότι ο μοναχός Ιγνάτιος Σταυρόπουλος παραδέχθηκε στο Δικαστήριο τα ούτως ή άλλως δημοσίως διαπραχθέντα παραπτώματά του.
Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο καθαιρεθείς και μετά την απόφαση του Δευτεροβαθμίου Συνοδικού Δικαστηρίου «τέλεσε λειτουργία» σε Ναό της πρώην Μονής Μεταμορφώσεως Σκάλας. Αυτό, βεβαίως, έχει κανονικές, νόμιμες και αιώνιες συνέπειες για τον ίδιο και τους ηθικούς αυτουργούς και συνεργούς στην πράξη του αυτή.
Επίσης, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από μέλη της πρώην Μονής Μεταμορ­φώσεως Σκάλας Ναυπάκτου και «πρόγραμμα ακολουθιών Μ. Εβδομάδος», που προφανώς θα τελέσει ο καθαιρεθείς μοναχός.
Κατόπιν τούτων, η Ιερά Μητρόπολη ενημερώνει τα μέλη της τοπικής Εκκλησίας ότι κάθε «ιεροπραξία» ή «ιερουργία» ή «ακολουθία» ή «μυστήριο» ή «λειτουργία» που τελούν ανίεροι ή καθηρημένοι μοναχοί ή λαϊκοί, ασχέτως αν ενδύονται ή όχι τα ιερά άμφια της Εκκλησίας μας, είναι εντελώς ανυπόστατα. Καλούνται δε οι πιστοί να μην παρασύρονται από ανίερες φωνές και να μη παίζουν με τα θεία και ιερά Μυστήρια της πίστεώς μας, διαφορετικά αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες ενώπιον Θεού και ανθρώπων.
Η παρούσα ανακοίνωση γίνεται και προς τον σκοπό της ενημέρωσης των ανύποπτων Κληρικών και λαϊκών και άλλων Ιερών Μητροπόλεων, που τυχόν θα βρεθούν τις ημέρες αυτές για διακοπές στην Ιερά Μητρόπολή μας.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου