Τρίτη 8 Απριλίου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ:«ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ!». ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, σήμερα, Κυριακή 6 Απριλίου 2014, ανήμερα της μαύρης επετείου της Γερμανικής Εισβολής, εκδήλωση με τίτλο: «ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ!». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλων και Χωριών της Ελλάδας και την Πανελλήνια Ένωση Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις.

«Τίποτα από όσα συνέβησαν στην Ελλάδα κατά την Κατοχής δεν ήταν τυχαίο. Η Πατρίδα μας καταστράφηκε από τους κατακτητές μεθοδικά και σαδιστικά», δήλωσε ο Σαράντος Θεοδωρόπουλος, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις. Με  προβολή  διαφανειών  από πρωτότυπο αρχειακό υλικό σε μια  προσπάθεια συμβολής  στην ιστορική μνήμη, έδειξε  ντοκουμέντα  που συνδέουν τα ολοκαυτώματα της Κρήτης με εκείνα της Μακεδονίας, έδειξε την προσπάθεια νομιμοποίησης της καταστροφής του Τυμπακίου από τη δωσιλογική Κυβέρνηση, παρουσιάζοντας το ΦΕΚ της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του 1942.
Ο Αριστομένης Συγγελάκης, Οδοντίατρος και Πολιτικός Επιστήμων, Μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα σημείωσε τα εξής: «Η οικονομική, πολιτική και πνευματική ελίτ της χώρας απέφυγε να φανεί διεκδικητική, απέναντι στους  Γερμανούς, ενδίδοντας στις πιέσεις των Γερμανών ή προσδοκώντας προνομιακές σχέσεις». Και συνέχισε: «Αυτονοήτως δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε την αδιάλλακτη και παρελκυστική πολιτική του θύτη, που επιδιώκει να μην εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Πώς όμως να εξηγήσουμε την ασυγχώρητη ολιγωρία του θύματος, που δεν κάνει τα πάντα για να δικαιωθεί; Ωστόσο, κανείς πρωθυπουργός και καμία ελληνική κυβέρνηση δεν τόλμησαν να παραιτηθούν των δίκαιων αξιώσεων της Πατρίδας, που παραμένουν ζωντανές και επίκαιρες». Ο Αριστομένης Συγγελάκης ζήτησε οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες και δήμαρχοι να δεσμευθούν για την ουσιαστική τους συμβολή στον αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Κατέληξε ως εξής: «Είναι  ανάγκη να  συγκροτηθεί  ένα  παλλαϊκό μέτωπο διεκδίκησης, σε  πνεύμα  ομοψυχίας  και ενότητας, μακριά και πέρα από μικροκομματικές επιδιώξεις, προσωπικές στρατηγικές, ιδιοτελείς στοχεύσεις ή αισθήματα εκδίκησης.  Η ώρα της δικαίωσης πλησιάζει».
Ο Στέλιος Περράκης, Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και Αναπληρωτής Πρύτανη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, δήλωσε ότι «νομοτελειακά, η Γερμανία θα  προσέλθει σε  διαπραγματεύσεις. Χρειάζεται σοβαρότητα, επιμονή και μέθοδος». Σημείωσε δε ότι «δεν πρέπει να διαχωρίζεται  το κατοχικό δάνειο από τις άλλες αξιώσεις, γιατί έτσι αδυνατίζει η διαπραγματευτική μας θέση». Και κατέληξε: «θα πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στα διαθέσιμα νομικά μέσα, αφού οι αξιώσεις είναι καλά θεμελιωμένες και μπορούν να προβληθούν στον κατάλληλο χρόνο. Εξάλλου η συγκυρία από γερμανικής πλευράς με συνεχείς νομικές παραδοχές γύρω από το βάσιμο των ελληνικών διεκδικήσεων κάνει ακόμη περισσότερο επιτακτική την ανάγκη προς τούτο. Σημειωτέον ότι δεν απαιτείται κανενός είδους γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκειμένου να τεθεί το ζήτημα αφού, πέρα από τις νομικές διαστάσεις σε μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αυτός που αποφασίζει για την προβολή αξιώσεων στο διεθνές επίπεδο, σε σχέση με τα εθνικά συμφέροντα, δεν αναμένει βέβαια τη γνώμη συγκεκριμένου δικαιοδοτικού οργάνου αλλά η διαχείριση είναι αμιγώς πολιτική. Εξάλλου η πρακτική τα τελευταία 40 χρόνια επιβεβαιώνει αυτή τη διαπίστωση.».
Στην  εκδήλωση συμμετείχε μεγάλος αριθμός πολιτών του Ρεθύμνου, ενώ απηύθυναν χαιρετισμό ο Βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, η  αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κα Μαίρη Λιονή, οι Δήμαρχοι Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης και Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο πρώην δήμαρχος Βουκολιών Χανίων, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Βιάννου Αριστομένης Αριστομένους Συγγελάκης και ο επιζήσας των αντιποίνων μετά τη Μάχη της Κρήτης Βασίλης Παπαδόπουλος. Το παρών έδωσε ο Βουλευτής Ρεθύμνου της Ν.Δ. κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ενώ απέστειλε μήνυμα υποστήριξης ο βουλευτής Ηρακλείου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νότης Μαριάς.
Η εκδήλωση  την  οποία  συντόνισε  ο Δικηγόρος Ρεθύμνου Μάρκος Μαρινάκης, ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε σε κλίμα έντονης φόρτισης, υπό τους ήχους λύρας και λαούτου, από τους Γιώργο Γλυκοκόκαλο και Γιώργο Κρασανάκη.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΜΕΙΩΤΗ ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου