Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Επικοινωνία Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη με Υπ. Αγροτ. Ανάπτυξης για το ζήτημα των βοσκοτόπων

Λύση στο πρόβλημα των βοσκοτόπων δίνεται με διάταξη που περιλαμβάνεται στο ψηφισθέν νομοσχέδιο για την "Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος και άλλες διατάξεις", στη βάση συγκεκριμένων  προτάσεων που είχε υποβάλλει ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. 
Την ψήφιση της διάταξης  ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ευρισκόμενο τους Φιλιάτες, Περιφερειάρχη, από τον οποίο ζήτησε την υποβολή τυχόν  παρατηρήσεων για πρόσθετες ρυθμίσεις.

Με την ψηφισθείσα διάταξη "χαρακτηρίζονται βοσκότοποι οι εκτάσεις στις οποίες αναπτύσσεται αυτοφυής βλάστηση ποώδης, φρυγανική ή ξυλώδης με θαμνώδη ή αραιά δενδρώδη μορφή ή και μικτή, οι οποίες δύναται να χρησιμοποιηθούν για βόσκηση αγροτικών ζώων. Για τις ανάγκες εφαρμογής κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων, για τις δημοσίου χαρακτήρα ανωτέρω εκτάσεις δημιουργείται, κατ΄ έτος, αντίστοιχος θεματικός χάρτης στο Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (LPIS-GIS), o οποίος εγκρίνεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής".
 Ακόμη  προβλέπεται  όπως  η έκθεση αυτοψίας για τον προσδιορισμό αν η έκταση ή τμήματα αυτής κατατάσσονται σε ζώνη χαμηλής, μεσαίας ή  υψηλής βοσκοϊκανότητας, να συντάσσεται από Γεωπόνο και δασολόγο που υπηρετούν στη Περιφερειακή Ενότητα στην οποία βρίσκεται η έκταση.  Τα δικαιώματα χρήσης της βοσκής θα κατανέμονται από τις οικείες Περιφερειακές Ενότητες.
Τέλος, προβλέπεται  αποκλειστική προθεσμία ενός χρόνου, από την ισχύ του Νόμου, για να καταρτιστούν προσωρινά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης των περιοχών της χώρας στις οποίες υφίσταται καθεστώς βοσκής. Τα προσωρινά θα πρέπει να αντικατασταθούν στη συνέχεια από οριστικά σχέδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου