Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Η «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ» για την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης

Τουλάχιστον ανησυχητική μπορεί να χαρακτηριστεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους  της  Ηπείρου, στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης.  Και αυτό, γιατί σε μια εποχή  που οι fast-track επενδύσεις προωθούνται από την πολιτική ηγεσία, ολόκληροι αρχαιολογικοί χώροι παραχωρούνται σε αμφίβολους επενδυτές, η αρχαιολογική νομοθεσία παραβιάζεται πρακτικά, αλλά και θεσμικά και η περιουσία του Υπουργείου Πολιτισμού εκχωρείται σε ιδιώτες δια του ΤΑΙΠΕΔ, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.

Η παρουσία του Πρωθυπουργού μας θυμίζει ότι η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού επέλεξε –μέχρι σήμερα- να μην είναι η Δωδώνη στους αρχαιολογικούς χώρους που θα λειτουργούν από το πρωί μέχρι το βράδυ, παρότι οι αρχικές εξαγγελίες την περιελάμβαναν. Μας θυμίζει επίσης ότι η Νικόπολη αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία της λόγω έλλειψης προσωπικού. Τέλος, η υποχρηματοδότηση έργων πολιτισμού –κυρίως από εθνικούς πόρους-, η γραφειοκρατία και ο συγκεντρωτισμός της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και η δρομολογούμενη συγχώνευση – κατάργηση αρχαιολογικών  υπηρεσιών στην χώρα και στην Ήπειρο ειδικότερα, δεν προοιωνίζουν τίποτε ευχάριστο. 
Ο πολιτισμός ως αξιακή ταυτότητα για την Ήπειρο δεν κερδίζεται με υπαναχωρήσεις και συγκατάβαση στις κυβερνητικές επιταγές και επιλογές,  όπως συνηθίζει να κάνει  η σημερινή περιφερειακή αρχή, κερδίζεται μόνο με ουσιαστικές διεκδικήσεις και θέσεις που θα προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια περιουσία και θα τιμούν πραγματικά την ιστορία του τόπου μας.

ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου