Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Πού έχουν πάει τα χρήματα του ΕΣΠΑ -Αγώνας δρόμου για τα υπολειπόμενα 6 δισ. ευρώ [πίνακας]Στο ικανοποιητικό 75% απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Σε κάποια προγράμματα, μάλιστα, το ποσοστό ανεβαίνει ακόμη και στο 82%.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας της ΝΔ Ευάγγελου Μπασιάκου, ο κ. Κωνσταντινόπουλος σημείωσε πως για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013 απομένουν ακόμα 6 δισ. ευρώ που πρέπει να απορροφηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.
Σε απόλυτους αριθμούς, το σύνολο της συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης των 19 επιχειρησιακών προγραμμάτων ανέρχεται σε 24,3 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες που έχουν πιστοποιηθεί προς την ΕΕ φτάνουν τα 18,2 δισ. ευρώ. Ετσι απομένουν περί τα 6 δισ. ευρώ που θα πρέπει να απορροφηθούν.
Όπως σημείωσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, το ποσοστό του 75% απορροφητικότητας κρίνεται ικανοποιητικό, ενώ πρόσθεσε πως «ανέρχεται σε 82% περίπου με την εφαρμογή του top-up σε ορισμένα επιχειρησιακά προγράμματα. Σημειακά προβλήματα απορρόφησης σε επιχειρησιακά προγράμματα και κυρίως σε αυτό της Ψηφιακής Σύγκλισης αντιμετωπίζονται από το υπουργείο μας σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς διαχείρισης και υλοποίησης έργων με σκοπό την αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων».
Αυτά που μένουν προς απορρόφηση είναι περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, ενώ περί τα 900 εκατ. ευρώ μένουν ακόμη να αξιοποιηθούν από το πρόγραμμα Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας. Στο πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση απομένουν 400 εκατ. ευρώ, για τα οποία γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο Υποδομών για να αξιοποιηθούν, ενώ το πρόγραμμα για το Ανθρώπινο Δυναμικό έχει αδιάθετα 900 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα το πρόγραμμα Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση δεν έχει απορροφήσει περί τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 700 εκατ. ευρώ απομένουν προς αξιοποίηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αντίστοιχα η Δυτική Ελλάδα έχει άλλα 300 εκατ. ευρώ προς απορρόφηση, ενώ η Αττική έχει ακόμη 700 εκατ. ευρώ προς αξιοποίηση. Σημαντικό περιθώριο διαθέτουν και τα προγράμματα εδαφικής συνεργασίας.
Με το βλέμμα στο μέλλον, έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και την Κομισιόν για το επόμενο ΕΣΠΑ που θα καλύπτει τις περιόδους 2014-2020, το οποίο εγκρίθηκε στις 21 Μαΐου 2014. Μάλιστα η Ελλάδα, όπως σημειώνεται, ήταν η τρίτη κατά σειρά χώρα της ΕΕ, μετά τη Δανία και τη Γερμανία, που έλαβε το «πράσινο φως» για το νέο ΕΣΠΑ.
Ωστόσο η εξειδίκευση των επιχειρησιακών προγραμμάτων, τα οποία κατατέθηκαν τον Ιούλιο του 2014 και, σύμφωνα με τον σχετικό κανονισμό, η έγκρισή τους αναμένεται εντός έξι μηνών, εκτιμάται ότι θα γίνει ως τον Ιανουάριο του 2015, «υπό την προϋπόθεση ότι ελήφθησαν επαρκώς υπόψη οι παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Ετσι η έναρξη των προγραμμάτων είναι ζήτημα μηνών.
Το νέο ΕΣΠΑ θα έχει «δύναμη πυρός» 26 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, περί τα 4,5 δισ. ευρώ θα δοθούν για επιχειρηματικότητα, ανταγωνιστικότητα και καινοτομία, μισό δισ. ευρώ για μεταρρύθμιση του Δημοσίου, 4,2 δισ. ευρώ για συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά έργα, περί τα 2,5 δισ. ευρώ για εκπαίδευση, κατάρτιση και απασχόληση και 5,5 δισ. ευρώ για γεωργία και αλιεία. Παράλληλα τα 13 περιφερειακά προγράμματα θα μοιραστούν 6,7 δισ. ευρώ.

Πηγή:
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου