Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Ετοιμάζουν σχέδιο β' για τις απολύσεις

Τη διαμόρφωση ενός σχεδίου Β για τις απολύσεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα εντός του 2013 αλλά και τις κατευθυντήριες γραμμές για την υλοποίηση του δεύτερου κύματος κινητικότητας που αφορά 12.500 υπαλλήλους και θα προκύψει κυρίως από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς του υπ. Υγείας συζήτησαν χθες στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την εκκίνηση της συνεδρίασης ο υπ. Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η διαθεσιμότητα 1.400 διοικητικών υπαλλήλων από τα πανεπιστήμια για να ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων πριν από την έλευση της τρόικας στην Αθήνα.
Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να επιβάλει πειθαρχικές κυρώσεις σε όσους εργαζομένους αρνηθούν να απογραφούν, καθώς η άρνηση της απογραφής αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα που επισείει την ποινή της αργίας.
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διεκδικήσει από τους δανειστές την προσμέτρηση στον τελικό αριθμό των 4.000 απολύσεων που πρέπει να υλοποιηθούν το 2013 των τυχόν απολύσεων που θα πραγματοποιηθούν στις αμυντικές βιομηχανίες, καθώς και των απομακρύνσεων συμβασιούχων που εργάζονται με προσωρινές διαταγές.
Το θέμα θα τεθεί στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, καθώς τόσο ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος θα αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεκδίκηση του συγκεκριμένου αιτήματος.
Ο αντπρόεδρος της Κυβέρνησης κατά την διάρκεια του Κυβερνητικού Συμβουλίου τόνισε την ανάγκη αποσύνδεσης της κινητικότητας από τις απολύσεις σημειώνοντας χαρακτηριστικά ? Δεν είναι δυνατόν να στοχεύουμε σε συγκεκριμένες ομάδες δίκην καταδρομικής επιχείρησης".
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα διαμορφώσει και «σχέδιο Β» για τις απολύσεις σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα, καθώς εκτός των απολύσεων από την ΕΡΤ (2.262) και των επίορκων (400-500) θα καταγραφούν περίπου 1.000 υποχρεωτικές απομακρύνσεις υπαλλήλων από την αξιολόγηση των δομών στις ΔΕΚΟ (ΝΠΙΔ) που θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους.
Το «plan B» για 1.000 απολύσεις θα κατατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές στην περίπτωση που η τρόικα επιμείνει να μην αποδέχεται τις εναλλακτικές προτάσεις που έχει εισηγηθεί η κυβέρνηση και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης.
Για το 2ο κύμα της κινητικότητας επιπλέον 12.500 υπαλλήλων βασικές δεξαμενές θα αποτελέσουν οι δήμοι, καθώς και ο χώρος της υγείας. Μετά την αξιολόγηση των δομών στους ΟΤΑ το πλεονάζον προσωπικό θα ενταχθεί σε καθεστώς διαδημοτικής κινητικότητας, όπως ανακοίνωσε και σε χθεσινή του συνέντευξη ο αρμόδιος υπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.
Αντίστοιχα ο υπ. Υγείας Αδ. Γεωργιάδης σε χθεσινές του δηλώσεις προανήγγειλε την κινητικότητα στον χώρο της υγείας που θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις: Η πρώτη θα αφορά νοσοκομεία της περιφέρειας, από τα οποία εκτιμάται ότι θα μετακινηθούν περίπου 1.600 υπάλληλοι.
Η δεύτερη θα αφορά την πρωτοβάθμια περίθαλψη, δηλαδή τον ΕΟΠΥΥ, και θα αφορά περίπου 10.000 εργαζομένους (5.765 γιατρούς, 2.841 υγειονομικό και 1.373 διοικητικό προσωπικό). Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, οι μετακινήσεις στην πρωτοβάθμια θα γίνουν είτε από τον ΕΟΠΥΥ προς το ΕΣΥ είτε το αντίστροφο.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
Πηγή:Ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου