Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Επαναλειτουργία των αγροτικών ιατρείων στις απομακρυσμένες, άγονες και νησιωτικές περιοχές

Την άμεση επαναλειτουργία όλων των αγροτικών ιατρείων και στις πιο απομακρυσμένες, άγονες και νησιωτικές περιοχές της χώρας, επιδιώκει το υπουργείο Υγείας, καθιστώντας -με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή- και πάλι υποχρεωτική την Υπηρεσία Υπαίθρου για όλους τους ιατρούς, «προκειμένου να εξασφαλίσουν τίτλο ιατρικής ειδικότητας», τόνισε σε συνέντευξή που παραχώρησε σήμερα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο υφυπουργός Υγείας, κ. Αντώνης Μπέζας.

Όπως επεσήμανε στη συνέντευξή του ο κ. Μπέζας, με βάση την τροπολογία δεν θα μπορεί να χορηγηθεί τίτλος ιατρικής ειδικότητας ούτε να προσληφθεί ιατρός στο ΕΣΥ, αν δεν προσκομιστεί έγγραφο που να αποδεικνύει ότι ο ιατρός έχει εκπληρώσει την Υπηρεσία Υπαίθρου. Επίσης μια επιπλέον υποχρέωση είναι ότι δεν θα μπορεί ιατρός να κάνει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, αν δεν έχει ολοκληρώσει την Υπηρεσία Υπαίθρου. «Με αυτόν τον τρόπο θεσμοθετούμε την υποχρεωτικότητα για την κάλυψη των απομακρυσμένων αγροτικών ιατρείων» τόνισε ο κ. Μπέζας και προσέθεσε: «Μιλάμε για 1.500 Περιφερειακά Ιατρεία, αλλά εκτός από τα Περιφερειακά Ιατρεία, οι αγροτικοί γιατροί μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες και στα Κέντρα Υγείας της χώρας, τα οποία είναι περίπου 200».

Επισημαίνεται, ότι με την ίδια τροπολογία αλλάζει και το καθεστώς για τους επικουρικούς ιατρούς δίνοντας κίνητρα στους ιατρούς να υπηρετήσουν ως επικουρικοί σε Νοσοκομεία νησιωτικών περιοχών και σε μικρά επαρχιακά Νοσοκομεία, ενώ η διάρκεια της σύμβασής τους αυξάνεται σε τρία έτη.

Στην ίδια συνέντευξη και σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Υγεία, ο κ. Αντώνης Μπέζας τόνισε: «Θα έχουμε αλλαγές στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Δεν μπορούμε να έχουμε αναγέννηση στα συστήματα Υγείας, αν δε έχουμε αναγέννηση στην Πρωτοβάθμια Υγεία. Σήμερα στη χώρα μας έχουμε την παράλληλη λειτουργία δύο δημοσίων υποσυστημάτων. Από τη μία πλευρά έχουμε το ΕΣΥ με τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία και από την άλλη τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ και τις δομές της αυτοδιοίκησης. Εκείνο, που προσπαθούμε να κάνουμε» υπογράμμισε ο κ. Μπέζας, «είναι αυτά τα δύο δημόσια υποσυστήματα να τα ενοποιήσουμε σε έναν φορέα, που θα είναι υπεύθυνος για την εποπτεία, τη λειτουργία και τη χρηματοδότησή τους. Η συνένωση αυτή δεν θα οδηγήσει σε κλείσιμο, ή κατάργηση μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας. Λειτουργική συνένωση θα έχουμε. Ο στόχος μας είναι να εξοικονομήσουμε πόρους, να δημιουργήσουμε συνέργειες, να χρησιμοποιήσουμε προσωπικό από το ένα δημόσιο υποσύστημα στο άλλο για να καλύψουμε τα κενά, όχι όμως να καταργήσουμε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου