Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Σύσκεψη στην Περιφέρεια, με την συμμετοχή του Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας για τη νέα Προγραμματική περίοδο


Σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου, με αντικείμενο την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 στους τομείς Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας,  πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας Δρ. Χρ. Βασιλάκου. Συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κων. Πέτσιος, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων και

αρμόδια Αναπτυξιακού Σχεδιασμού κ. Τατιάνα Καλογιάννη, ο Εκτελεστικός Γραμματέας κ. Δ. Σιώλος και ο Προϊστάμενος της Ε.Δ.Α. κ. Γρ. Σιαμόπουλος. Στόχος είναι η σύνδεση όλων των προγραμμάτων και δράσεων έρευνας και καινοτομίας με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, με βασικούς πυλώνες κατεύθυνσης: αγροδιατροφή, υγεία - φάρμακα, τουρισμός, ενέργεια, περιβάλλον, πληροφορική.


Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας Δρ. Χρ. Βασιλάκος, δήλωσε,  μεταξύ άλλων,  τα εξής:
"Εμείς σαν Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας μέσα από μια σειρά διαβουλεύσεων που έχουμε κάνει τον τελευταίο χρόνο με όλη την κοινότητα, ακαδημαϊκή, ερευνητική, επιχειρηματική, και με άλλους δημόσιους φορείς, έχουμε εντοπίσει κάποιους βασικούς στρατηγικούς άξονες στους οποίους θα κινηθούμε τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ αυτών είναι τα τρόφιμα, τα  αγροτοδιατροφικά θέματα, η ενέργεια, το περιβάλλον, εκ των οποίων κάποια από αυτά ταυτίζονται με τις προτεραιότητες που έχουν αναδειχθεί για την Περιφέρεια Ηπείρου. Από εδώ και πέρα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, αλλά και με την συνέργεια όλων των τοπικών φορέων, θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, ώστε την επόμενη Προγραμματική Περίοδο με τις χρηματοδοτήσεις που θα δοθούν για την περιφέρεια, είτε αυτά είναι για την έρευνα-τεχνολογία, είτε για άλλους τομείς, να πιάσουν τόπο. Θεωρώ ότι είναι, ίσως, η τελευταία "χρυσή" ευκαιρία όπου τα ποσά που θα έρθουν από την Ε.Ε. θα πρέπει να τα αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό και πιο αποτελεσματικό τρόπο. Για αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ, ώστε να φέρουμε όλους τους φορείς κοντά, να αναπτυχθούν οι απαραίτητες συνέργειες, ώστε οι φορείς της γνώσης, δηλαδή τα Πανεπιστήμια με τα Ερευνητικά Κέντρα, και τα ΤΕΙ, να συνεργαστούν με την Περιφέρεια και τον υπόλοιπο επιχειρηματικό, παραγωγικό τομέα και να έχουμε αντίστοιχα καλά αποτελέσματα για την Περιφέρεια Ηπείρου. Διότι όπως ξέρετε είναι μια από τις περιοχές που υστερούν σε σχέση με άλλες ελληνικές και ευρωπαϊκές περιφέρειες. Άρα, την νέα Προγραμματική Περίοδο θα πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την Ήπειρο, ώστε να αναδείξει τα πολύ σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία έχει".
Ως προς τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αξιοποιηθούν στη νέα Προγραμματική Περίοδο για την επίτευξη αυτών των στόχων, ο Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας δήλωσε  μεταξύ άλλων:
"Αυτή η προσπάθεια μπορεί να γίνει είτε από τα διαρθρωτικά ταμεία, είτε και από το μεγάλο πρόγραμμα "HORIZON 2020" το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει με προϋπολογισμό 80 δις ευρώ. Θεωρούμε ότι με την κατάλληλη στρατηγική που θα ακολουθήσουμε στην χώρα μας, να μπορέσουμε τουλάχιστον να αξιοποιήσουμε περίπου 2 δις ευρώ στην Ελλάδα για θέματα έρευνας και τεχνολογίας. Αν υπολογίσουμε και τα άλλα 1,2 δις ευρώ που έχουμε εξασφαλίσει αυτή την στιγμή από τα διαρθρωτικά ταμεία, όπως καταλαβαίνετε, πάνω από 3,5 δις ευρώ την επόμενη Προγραμματική  Περίοδο σκοπεύουμε να δώσουμε για έρευνα και τεχνολογία στην χώρα μας. Αυτά τα ποσά θα κατευθυνθούν με βάση έναν κεντρικό σχεδιασμό, αλλά ένα μεγάλο μέρος τους θα διατεθεί και στις Περιφέρειες με στόχο να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα των περιφερειών και να συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους, η οποία θα επιφέρει νέες θέσεις εργασίας και θα την κάνει πιο ανταγωνιστική".

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,  αναφέρθηκε στους στόχους που είχε θέσει η Περιφερειακή Αρχή για την έρευνα και την τεχνολογία ήδη από την τελευταία Προγραμματική Περίοδο.

"Η Περιφέρεια Ηπείρου, στην τελευταία Προγραμματική Περίοδο, είχε υλοποιήσει το πρόγραμμα Νέα Γνώση, το οποίο ήταν πρωτοποριακό σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ για την ανάδειξη τοπικών θεμάτων. Σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας είπε πως αυτό το πρόγραμμα γίνεται σημαία για όλη την Ελλάδα.  Η έρευνα θα στραφεί στα πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες που έχει ο τόπος μας. Η κ. Καλογιάννη, αρμόδια για αυτά τα θέματα, έχει κάνει τις απαραίτητες συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ και με τους άλλους φορείς. Όλα αυτά θα τα συντονίσουμε με την στήριξη της Γενικής Γραμματείας για να αλλάξουμε αυτά που πρέπει επιτέλους στον τόπο μας και ότι θα κάνουμε θα στοχεύει στο καλό του πολίτη.  Γιατί η έρευνα για την έρευνα που μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, δεν είναι το ζητούμενο σε εμάς. Το ζητούμενο για εμάς είναι η έρευνα να βοηθήσει τα πλεονεκτήματα της Ηπείρου, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τέτοια βήματα που θα αλλάξει η περιοχή μας".

Στις εντατικές προσπάθειες που γίνονται για την κατάρτιση του σχεδίου της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020, αναφέρθηκε σε σημερινές δηλώσεις της, μετά τη σύσκεψη που έγινε με τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρ. Βασιλάκο, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων και αρμόδια για τον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Τατιάνα Καλογιάννη. Μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής:

«Είμαστε σε μια διαδικασία για την κατάρτιση του σχεδίου της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Οι ημερομηνίες είναι πάρα πολύ συμπιεσμένες γιατί μέχρι τέλη Φεβρουαρίου πρέπει η Περιφέρεια -  και κάθε Περιφέρεια της Ελλάδος- να υποβάλλει το πρώτο σχέδιο, επιχειρησιακού προγραμματισμού για την επόμενη  περίοδο.  Καθημερινά είμαστε σε επαφές, σε συσκέψεις, για το τι και πως θα υποβληθεί. Βρισκόμαστε σε μια εποχή μετα-επιδοτούμενων δράσεων. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία να στοχεύσουμε ώστε σε όλα τα έργα που θα γίνουν να υπάρχει συνέργεια και προστιθέμενη αξία. Και  με το Γ. Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας, ως Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου ταυτιζόμαστε σε πολλά σημεία. Αυτό μας κάνει να ελπίζουμε ότι και όλες οι τελικές προτάσεις, μέτρα, δράσεις που θα προταθούν από εμάς, θα είναι προς την κατεύθυνση  υλοποίησης  και θα έχουν προστιθέμενη αξία για την περιοχή μας».

Καταλήγοντας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη συμμετοχή των φορέων στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει είπε τα εξής:

«Όλοι αντιλαμβάνονται ότι είναι η τελευταία ευκαιρία: Ή τώρα, ή ποτέ. Πρέπει να δώσουμε το προβάδισμα στον ιδιωτικό τομέα, στις  επιχειρήσεις, στη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων. Εμείς σαν Δημόσιο, σαν Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε πρωτοβάθμια, είτε δευτεροβάθμια, πρέπει να έχουμε ένα βήμα, ώστε να ενισχύσουμε όσο μπορούμε περισσότερο τους επιχειρηματίες και τους πολίτες. Εμείς δεν θα γίνουμε ποτέ επιχειρηματίες. Νομίζω ότι αφουγκράζονται όλοι το καίριο ζήτημα αυτής της τελευταίας προγραμματικής περιόδου και νομίζω ότι στοχευμένα πλέον τα έργα θα δώσουν πολλά στην Περιφέρειά μας".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου