Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Πρωτοποριακό πείραμα βάζει τέλος στην αθηρωμάτωση



Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins ανακάλυψαν έναν τρόπο να εμποδίζουν την εναπόθεση κακής χοληστερίνης στα αγγεία, που τα καθιστά στενά και σκληρά, αποτελώντας τον κύριο παράγοντα πρόκλησης εμφραγμάτων και εγκεφαλικών.

 Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση «Circulation», οι ερευνητές πειραματίστηκαν με γενετικά τροποποιημένα ποντίκια από τα οποία έλειπε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, απαραίτητη για τη διάσπαση του λίπους με αποτέλεσμα να είναι επιρρεπή στην αθηρωμάτωση.
Τα ποντίκια διατρέφονταν με τροφή εξαιρετικά πλούσια σε λίπος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα με τη συγκεκριμένη διατροφή, στο 1/3 από αυτά χορηγούνταν χαμηλή δόση του παράγοντα D-PDMP, o οποίος χρησιμοποιείται ευρύτερα στην έρευνα για τη μελέτη και την παρεμπόδιση της κυτταρικής ανάπτυξης και άλλων βασικών κυτταρικών λειτουργιών.
Στο άλλο 1/3 χορηγήθηκε διπλή δόση του αναστολέα D-PDMP, ενώ στα υπόλοιπα φάρμακο placebo.

Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα των εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν αργότερα, στην ομάδα των πειραματόζωων που λάμβαναν placebo παρατηρήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλη πάχυνση, εξαιτίας της συσσώρευσης λίπους και ασβεστίου.
Ωστόσο, οι αρτηρίες των ποντικιών που λάμβαναν χαμηλή δόση του D-PDMP ήταν σημαντικά πιο ανοιχτές με λίγα ή καθόλου σημάδια αθηρωμάτωσης.

Αυτό, όμως, που εντυπωσίασε τους ερευνητές ήταν ότι οι αρτηρίες των πειραματόζωων που λάμβαναν υψηλή δόση D-PDMP και τρέφονταν με πολλά λίπη ήταν σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, χωρίς να διαφέρουν από εκείνες των υγιών ποντικιών.

Πλέον, η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει ένα σκεύασμα με τον αναστολέα D-PDMP, το οποίο αναμένεται να δοκιμαστεί ως προς την αποτελεσματικότητά του και σε ανθρώπους.

Πηγή:
onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου