Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Εθνικό πένθος στην Τουρκία -201 νεκροί από έκρηξη σε ορυχείο



Mεγαλώνει η λίστα των θυμάτων από την έκρηξη σε ορυχείο στην Τουρκία. Ηδη έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 201 ανθρακωρύχων, ενώ περισσότεροι από 400 αγνοούνται.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας οι περισσότεροι ανθρακωρύχοι πέθαναν από δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα, ενώ η έκρηξη οφείλεται σε ανάφλεξη, λόγω βραχυκυκλώματος ηλεκτρικού μετασχηματιστή.
Όπως είπε ο υπουργός Τανέρ Γιλντίζ, 787 εργαζόμενοι βρίσκονταν στο ορυχείο στην επαρχία Μανίσα κατά τη στιγμή της έκρηξης, που συνέβη αργά το βράδυ της Τρίτης. Οι 200 ανασύρθηκαν νεκροί, 80  νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, ενώ 400 ακόμη άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε βάθος δύο χιλιομέτρων. Οι διασωθέντες ανέρχονται σε 363.
Στο σημείο έχουν σπεύσει εκατοντάδες διασώστες, ωστόσο, η προσπάθειά τους περιορίζεται στο να διοχετεύσουν καθαρό αέρα στο ορυχείο σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους, ενώ εκφράζονται ανοιχτά φόβοι ότι η λίστα των νεκρών θα μεγαλώσει.
Συνάδελφος των ανθρακωρύχων που μόλις είχε δει έναν συνάδελφό του να ανασύρεται νεκρός, ανέφερε πως όλοι όσοι δούλευαν στο ορυχείο ήταν μια μεγάλη οικογένεια που σήμερα διαλύθηκε. «Εχουμε πολύ λίγα νέα από τα βάθη του ορυχείου. Και όταν έχουμε συνήθως είναι άσχημα», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι θα γίνει έρευνα για το τραγικό δυστύχημα, και αν προκύψουν ευθύνες θα αποδοθούν και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας της Τουρκίας τόνισε ότι ο τελευταίος έλεγχος ασφαλείας το ορυχείο έγινε στις 17 Μαρτίου και διαπιστώθηκε ότι τηρούνταν όλοι οι κανόνες ασφαλείας. Ωστόσο, ένας από τους διασωθέντες ανθρακωρύχους ανέφερε πως οι εργάτες δεν δούλευαν με ασφάλεια και ότι το συνδικάτο των εργαζομένων ήταν απλώς μαριονέτες και οι ιδιοκτήτες του ορυχείου ενδιαφέρονταν μόνο για τα χρήματα.


Πηγή:
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου