Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Σενάρια "μεγάλου συνασπισμού" στο παρασκήνιο. Τα διλήμματα Σαμαρά και οι εισηγήσεις για κάλπες



Με κινούμενη άμμο μοιάζει το πολιτικό τοπίο στη χώρα, μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Η κυβέρνηση επιδιώκει να εξαντλήσει τη θητεία της, εκτιμώντας πως ο σκόπελος της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, το αργότερο στις αρχές του νέου έτους, θα μπορούσε να ξεπεραστεί μέσω διεμβολισμού των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, αλλά και επειδή αρκετοί από τους ανεξάρτητους βουλευτές επιθυμούν να μην χάσουν τις έδρες τους, καθώς γνωρίζουν ότι ενδέχεται να μην επανεκλεγούν.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Realnews, ακόμα και κορυφαία στελέχη της ΝΔ, μεταξύ των οποίων φέρεται να είναι και ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, εισηγούνται στον πρωθυπουργό να στήσει πρόωρες κάλπες το αργότερο στις αρχές του φθινοπώρου. Και αυτό διότι εκτιμούν πως είναι πολύ δύσκολο η παρούσα Βουλή να αναδείξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι η κυβέρνηση μπορεί να συρθεί σε εκλογές από την αντιπολίτευση και τα εσωτερικά της προβλήματα, μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά που αγγίζει τις τέσσερις μονάδες.
Πρωτίστως, όμως, εκτιμούν, πως πολύ δύσκολα η κυβέρνηση θα μπορέσει να αναλάβει μόνη της, χωρίς κάλπες, τη διαπραγμάτευση για το χρέος, από τη στιγμή μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ τραβάει ήδη πολύ το σκοινί, προειδοποιώντας πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει καμία συμφωνία που θα πραγματοποιήσει η παρούσα κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται άλλωστε, ενώπιον του διλήμματος για την "επανένωση της παράταξης", όπως είχε ζητήσει προεκλογικά ο αντάρτης Νικήτας Κακλαμάνης και του ανοίγματος στον μεσαίο χώρο, όπως ζητά η Ντόρα Μπακογιάννη.
Δεν διαπραγματεύεται
Ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με στελέχη όπως ο Πάνος Καμμένος ή ο Βύρων Πολύδωρας, είναι όμως σαφές πως θα επιχειρήσει να διευρύνει την κυβερνητική πλειοψηφία με βουλευτές από τους χώρους αυτούς και πολύ περισσότερο να κερδίσει τους εναπομείναντες ψηφοφόρους τους. Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αποτέλεσε "αέρα στα πανιά" της προσπάθειας για τη "Νέα Ελλάδα", ωστόσο η λύση στο δίλημμα του πρωθυπουργού "στροφή στα δεξιά ή άνοιγμα στον μεσαίο χώρο", μπορεί όντως να είναι η "γαλάζια Ελιά".
Στο παρασκήνιο, επίσης, εξυφαίνονται σενάρια "μεγάλου συνασπισμού" μετά τις εκλογές. Τα προωθούν κύκλοι του Βερολίνου, όπως και άρθρα μεγάλων συγκροτημάτων στο εσωτερικό. Προς την κατεύθυνση αυτή εκ των πραγμάτων οδηγούσε το αίτημα που υπεβλήθη από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, για κατάργηση του μπόνους των εδρών.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, χωρίς το μπόνους ο ΣΥΡΙΖΑ θα διέθετε 96 έδρες, η ΝΔ 82, η Χρυσή Αυγή 34, η Ελιά 29, το Ποτάμι 24, το ΚΚΕ 22 και οι ΑΝΕΛ 13. Με δεδομένο ότι το ΚΚΕ έχει αποκλείσει τη συμμετοχή του σε οποιαδήποτε κυβέρνηση και τη συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή δεν συζητά κανένα κόμμα, κυβέρνηση θα μπορούσε να σχηματίσει είτε η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με την Ελιά, το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ.
Ο "μεγάλος συνασπισμός" βεβαίως, θα είχε ως συνέπεια να φέρει τη Χρυσή Αυγή σε θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης και πιθανόν να την εδραιώσει ως τέτοια. Είναι ένας από τους λόγους που πολύ δύσκολα θα υπάρξει στη χώρα ο "μεγάλος συνασπισμός". Ενδιαφέρουσες είναι και οι εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς.
Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν επέτρεψε να εκδηλωθούν οι κινήσεις που είχαν σχεδιαστεί στο παρασκήνιο για αμφισβήτηση της ηγεσίας του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ωστόσο, τυχόν προσπάθεια συγκρότησης της Ελιάς με διάλυση του ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις στη Χαριλάου Τρικούπη. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιταχύνει την εκδήλωση των αποφάσεών του για νέο κόμμα.
Στο ΠΑΣΟΚ, επίσης, το επόμενο διάστημα θα εκδηλωθούν πρωτοβουλίες για αλλαγή πλεύσης του κόμματος και για συνεργασία πλέον με την Αριστερά, ενώ πρώην κορυφαία στελέχη που βρίσκονται εκτός προσανατολίζονται σε συνεργασία με το Ποτάμι. Ο δε Κώστας Σημίτης φέρεται να προωθεί από το παρασκήνιο πρωτοβουλίες ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς με ΠΑΣΟΚ, "Κίνηση των 58", ΔΗΜΑΡ και τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Τυχόν διάσπαση της ΔΗΜΑΡ, θα οδηγήσει άλλα στελέχη στην Ελιά και άλλα στον ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, τυχόν αποσύνθεση των ΑΝΕΛ θα αποτελεί όπλο στα χέρια της κυβέρνησης για τη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Πηγή: Realnews-news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου