Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών, ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Νικόλας Κάτσιος δηλώνει τα εξής:
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.
Η βία μας αφορά όλους, ακόμη και αν αυτή ασκείται πίσω από κλειστές πόρτες.
Η βία, με οποιαδήποτε μορφή, δεν αφορά συγκεκριμένους ανθρώπους αλλά ολόκληρες κοινωνικές ομάδες.       
Η βία κατά των γυναικών είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα με τεράστιες διαστάσεις και συνεχώς αυξητική τάση, που συνήθως συγκαλύπτεται σε όλους τους τύπους των σύγχρονων κοινωνιών, οδηγώντας τα θύματα σε ένα ιδιότυπο κοινωνικό ρατσισμό.

Η βία αυτού του είδους έχει πολλά πρόσωπα, όπως ο οικονομικός εκβιασμός, η σεξουαλική ταπείνωση, ο τραυματισμός, ο σωματικός βιασμός και η ψυχολογική βία. Σε κάθε περίπτωση η βία κατά των γυναικών είναι παρούσα ανάμεσά μας.
Μάλιστα, όπως έχει επισημανθεί πρόσφατα από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών που καταγράφηκαν φέτος στην Ελλάδα, είναι αυξημένα κατά 47% σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα χρόνια, με μία στις τρεις γυναίκες να έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού.
Άξια αναφοράς είναι τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αντίληψη πως η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, δεν επιβεβαιώνεται. Επτά στις 10 γυναίκες – θύματα είναι μέσης ή ανώτερης - ανώτατης εκπαίδευσης. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική κατάσταση, καθώς 6 στις 10 γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση. Επίσης, περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.
Η ενασχόληση της Περιφερειακής Αρχής με το φαινόμενο δεν είναι μόνο επετειακή. Είναι ουσιαστική, συνεχής και στοχευμένη, τόσο στο επίπεδο της πρόληψης όσο και στο επίπεδο της μέριμνας και της καταπολέμησής του.
Για το σκοπό αυτό έχει συγκροτηθεί η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας όπου σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και τη συμβολή του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, καταβάλλεται προσπάθεια για τη στήριξη του νεοσύστατου Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στα Ιωάννινα (τηλ. 2651077449). Στόχος του είναι η παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης, νομικής βοήθειας σε γυναίκες που υφίστανται βία και πολλαπλές διακρίσεις λόγω φύλου, καθώς και η πληροφόρηση σε θέματα απασχόλησης, επιχειρηματικότητας, και μεταναστευτικής πολιτικής, ανταποκρινόμενο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες της Περιφέρειας μας.
Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται συνεργασία με το Γραφείο Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών, ώστε μέσω της διασύνδεσης και των άλλων Περιφερειών, να εντοπιστούν κοινές παράμετροι για την στοχευμένη προσέγγιση και αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού ζητήματος.
Εν μέσω της κρίσης, όταν οι συνθήκες διαβίωσης, οικονομικές και κοινωνικές, καταβαραθρώνονται και παρατηρείται το φαινόμενο της γενικότερης απαξίωσης της πολιτικής, ο στόχος για την ισότητα των φύλων ώστε να εξαλειφθεί η βία κατά των γυναικών, δε συνιστά πολυτέλεια αλλά επιτακτική ανάγκη, για να προάγουμε την κοινωνική συνοχή και να επιβεβαιώσουμε τη λειτουργία της δημοκρατίας.
 Ø     «Ανιχνευτές σύλληψης ηλεκτρονίων – στήλες χρωματογραφίας» της πράξης «Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθοδολογίας ολοκληρωμένου ελέγχου για τον προσδιορισμό ρύπων προτεραιότητας στα υδατικά σώματα του Αμβρακικού κόλπου», προϋπολογισμού 7.933 ευρώ.
Στο πλαίσιο της πράξης «Ανάπτυξη νέων διεργασιών και μεθόδων ελέγχου ποιότητας προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας της παραδοσιακής γιαννιώτικης αργυροχρυσοχοΐας», εκφράζεται η σύμφωνη γνώμη της Ε.Δ.Α. για τα έργα:     
Ø     «Ολοκληρωμένο σύστημα μικροφθορισμού ακτίνων Χ», προϋπολογισμού 38.486 ευρώ
Ø     «Πηγή Λέιζερ», προϋπολογισμού 11.924 ευρώ
Ø     «Αντλία νερού», προϋπολογισμού 1.499 ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου