Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Ομιλία Όλγας Γεροβασίλη στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2014

“Τελικά, το μοναδικό πραγματικό, στα δικά μου μάτια, είναι η ευθύνη της ψήφου του καθενός και της καθεμιάς μας σ’ αυτή την αίθουσα.”
H βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2014, παρουσίασε την «μαγική εικόνα» που δημιούργησε η κυβέρνηση για να παρουσιάσει ένα λογιστικό πρωτογενές πλεόνασμα, συνθλίβοντας την ίδια στιγμή τον ελληνικό λαό.
Επεσήμανε ότι η εικονική πραγματικότητα των «δεικτών» χτίστηκε πάνω στην μείωση μισθών και συντάξεων, στο σάρωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, στη διάλυση της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και στο «φέσωμα» με περίπου 6 δις ευρώ των ιδιωτών.

Ανέφερε την πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε, καθώς καθημερινά κλείνουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ παραδοσιακές παραγωγικές βιομηχανίες μεταναστεύουν στο εξωτερικό, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες ανέργους, για να μπορεί να περιδιαβαίνει ο κος Πρωθυπουργός στο Βερολίνο και να επιχαίρει για την ανύπαρκτη επιτυχία της κυβέρνησής του.
Εξέφρασε δε την εύλογη απορία: « Πως μπορεί να υποστηρίζει ο Πρωθυπουργός της χώρας, ότι θα χτίσει πάνω στα ερείπια που διαρκώς δημιουργεί ο ίδιος; ».
H βουλευτής Άρτας και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΕΚΕ) Υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, επικεντρώθηκε στις ολέθριες συνέπειες που επιφέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η ακολουθούμενη πολιτική.
Συγκεκριμένα, η Όλγα Γεροβασίλη κατηγόρησε την συγκυβέρνηση ότι θέλει τους ΟΤΑ απολύτως ελεγχόμενους από την κεντρική διοίκηση και τα ιδιωτικά συμφέροντα, ιδίως τα γερμανικά.
Τόνισε ότι η δήθεν  «μεταρρύθμιση» του Καλλικράτη άνοιξε την κερκόπορτα για την σταδιακή αποδόμηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ το σχέδιο ολοκληρώνεται με τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα, χρησιμοποιώντας το τρίπτυχο: Υποχρηματοδότηση - Απολύσεις - Ιδιωτικοποιήσεις.
Η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό, επισημαίνοντας την δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών ότι είναι «ώριμες οι συνθήκες για την είσπραξη του φόρου ακινήτων από τους ΟΤΑ» και επεσήμανε το πογκρόμ που έχει εξαπολυθεί εναντίον των δημοτικών υπαλλήλων.
Επεσήμανε δε ότι "Στην τοπική αυτοδιοίκηση εφαρμόστηκε η μέθοδος του «ξαφνικού θανάτου» με την κατάργηση των κλάδων της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων.
Τώρα έρχεται η σειρά των εργαζομένων στην καθαριότητα και έπεται και συνέχεια.
Ετοιμάζετε, επιπλέον περίπου 6 χιλιάδες  απολύσεις εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., κατάργηση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καταργήσεις και συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων."
Απέναντι σε όλα αυτά, η Όλγα Γεροβασίλη επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τονίζοντας ότι:
"Στον αντίποδα όλων αυτών, βρίσκεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Αποκεντρωμένη διακυβέρνηση με βασικό πυλώνα της την τοπική αυτοδιοίκηση.
Μια αυτοδιοίκηση με ενεργό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ουσιαστική συμβολή στην αναπτυξιακή στρατηγική.    
Με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο  που θα ακυρώσει τον Καλλικράτη.
Με θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής και συμμετοχικό προϋπολογισμό,
Με αναβάθμιση και κατοχύρωση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων ως κυρίαρχων οργάνων,
Με την κατάργηση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου και τη στήριξη των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα.
Με την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας για την παραγωγική, πολιτιστική και κοινωνική ανασυγκρότηση."
Τέλος, η Όλγα Γεροβασίλη, κλείνοντας την ομιλία της, απευθύνθηκε προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης και δήλωσε με έμφαση για την ψήφιση του «προϋπολογισμού της εικονικής πραγματικότητας»:
“Τελικά, το μοναδικό πραγματικό, στα δικά μου μάτια, είναι η ευθύνη της ψήφου του καθενός και της καθεμιάς μας σ’ αυτή την αίθουσα.”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου