Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Περπατώντας με το λευκό μπαστούνι

 

 της Κορίνας Καφετοπούλου


Πολλές φορές αναρωτιέται αν έκανε τόσα πολλά, τόσο γρήγορα, επειδή γεννήθηκε τυφλός. Μάλλον αυτή η ιδιαιτερότητα τον εξέλιξε και, όπως και ο ίδιος είπε στο MadeinCreta, από μικρός δεν ήθελε να τον χαρακτηρίσει η αναπηρία που υπάρχει στη ζωή του αλλά... είναι καλύτερα αυτή να είναι σε δεύτερη μοίρα κι όχι ο ίδιος. Και με τον τρόπο του το κατάφερε!
Όταν ήταν μικρός, για να παίξει ποδόσφαιρο με την παρέα του, την μπάλα την τύλιγαν σε σακούλα για να μπορεί να ακολουθεί τον ήχο της. Τώρα που είναι 25 χρονών και μένει μόνος του, τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να κάνει και τους σωστούς συνδυασμούς χρωμάτων πριν πάει στη δουλειά του.

Σε κάθε ετικέτα των ρούχων που είναι μέσα στην ντουλάπα του έχει γράψει με ανάγλυφα γράμματα τα αρχικά των χρωμάτων και έτσι αποφεύγει και στιλιστικά λάθη.
Βέβαια αυτά δεν είναι τίποτα, μπροστά σε αυτά που έχει καταφέρει ο αντιδήμαρχος Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, δικηγόρος στο επάγγελμα
«Αν έβλεπα, ίσως είχα κάνει λιγότερα πράγματα στη ζωή μου. Από μικρός ήθελα να μη με χαρακτηρίσει η αναπηρία. Να είναι σε δεύτερη μοίρα στη ζωή μου».
Ο Βαγγέλης Αυγουλάς γεννήθηκε το 1988, μεγάλωσε και ζει στο Ίλιον και κατάγεται από τα Χανιά της Κρήτης. Ξεκίνησε την εκπαίδευση του από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στην Καλλιθέα και τελείωσε το Δημοτικό στο 35ο Σχολείο Πειραιά, συμμετέχοντας στο Πρότυπο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "Ήλιος" (ένταξη τυφλών μαθητών σε κοινή σχολική τάξη).
Στο 11ο Γυμνάσιο Ιλίου διακρίθηκε ως παραστάτης, ενώ ήταν σημαιοφόρος και τις δύο φορές το σχολικό έτος 2005-2006 ως μαθητής του 6ου Ενιαίου Λυκείου Ιλίου, απ' όπου πήρε και το Απολυτήριο του με βαθμό "Άριστα 20".
Εισήχθη από τους πρώτους στη Νομική Σχολή Αθηνών όπου διακρίθηκε με βραβείο επιδόσεων από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (2007) και αποφοίτησε με βαθμό πτυχίου 8,4.
Τα έτη 2008-2010 διετέλεσε Πάρεδρο Μέλος της Επιτροπής Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρία του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δικηγόρος πλέον σήμερα, είναι Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης, Αναπληρωτής Οργανωτικός Γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Νεολαίας Τυφλών. Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά, μετρά πάνω από 200 δημοσιεύσεις σε έντυπα και διαδικτυακά Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα και το Εξωτερικό αρθρογραφώντας κατά καιρούς για διάφορα εκπαιδευτικά και κοινωνικά θέματα μέσα και από το προσωπικό του blog, ενώ είναι και ένας από τους συγγραφείς του πρώτου Ομαδικού Διαδικτυακού Μυθιστορήματος στην Ελλάδα με τον τίτλο "Δώδεκα".
Από τις 7 Νοεμβρίου 2010 έχει εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Ιλίου με τον Δήμαρχο της πόλης Νίκο Ζενέτο. Με απόφαση Δημάρχου από τον Ιανουάριο του 2011 έχει οριστεί Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Διά Βίου Μάθησης, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο Δήμο Ιλίου. Σε ηλικία 25 ετών, είναι ο νεότερος Αντιδήμαρχος στην Ελλάδα και σήμερα ο μόνος με αναπηρία σ’αυτή τη θέση πανελλαδικά.
Παρ όλα αυτά δεν επαναπαύεται. Τα τελευταία χρόνια διοργανώνει "δείπνα στο σκοτάδι" σε όλη τη χώρα. Μια συνήθεια που έμαθε στο εξωτερικό καθώς υπάρχουν εστιατόρια όπου σερβίρουν τυφλοί με εκπαιδευμένους εθελοντές και ο κόσμος τρώει χωρίς να βλέπει.
Αυτό θα γίνει απόψε στο Ηράκλειο στις 9μ.μ. στο κέντρο διασκεδάσεως "Αριάδνη" με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Το δείπνο θα πραγματοποιηθεί με κλειστά φώτα, ενώ τα γεύματα θα σερβίρουν άτομα με προβλήματα όρασης και ειδικά εκπαιδευμένοι εθελοντές. Η πρόσκληση κοστίζει 15 ευρώ και τα έσοδα θα διατεθούν για τη λειτουργία ξενώνα των Παιδικών Χωριών SOS στο Ηράκλειο.
«Όλο αυτό το ξεκίνησα για να έρθει ο κόσμος στη θέση μας. Τα έσοδα από τέτοιου είδους προορίζονται πάντα για φιλανθρωπικό σκοπό»
"Όταν είσαι διαφορετικός διεκδικείς τη συμμετοχή σου"
Όλα αυτά στη ζωή του κ. Αυγουλά δεν έγιναν με κάποιο μαγικό ραβδί - βοήθησε η οικογένεια και ο ίδιος.
«Η οικογένεια είναι το κλειδί. Πολλές οικογένειες έχουν καταστρέψει παιδιά με αναπηρία είτε από αδιαφορία είτε από υπερπροστασία. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Το κλειδί είναι να υποστηριχθείς και να πεις ότι αυτό το παιδί θέλω να μεγαλώσει «φυσιολογικά», να μην το ξεχωρίζεις, να το φοβάσαι, να το αποκλείεις από δραστηριότητες.
Πρέπει ανάλογα με την αναπηρία κάθε παιδιού να βρίσκονται τρόποι, έστω έτσι, να επιτυγχάνεται το ίδιο αποτέλεσμα, όπως με τα άλλα παιδιά. Σαφώς και υπάρχουν δυσκολίες όμως κανείς δεν πρέπει να το βάζει κάτω. Εγώ πάντα διεκδικούσα και διεκδικώ τη συμμετοχή μου σε κάθε τι που συμβαίνει γύρω μου».
Ο κ. Αυγουλάς ταξιδεύει μόνος και στο εξωτερικό. Πιο εύκολο είναι να είσαι τυφλός στο εξωτερικό, παρά να κάνεις μια βόλτα στο Ηράκλειο ή σε άλλες πόλεις της Ελλάδος.
«Πολλά έργα θέλουν προσοχή, να κατασκευάζονται σωστά για όλους τους πολίτες. Φτιάχνουμε πεζοδρόμια με ειδικές πλάκες για να τις να ακολουθούν οι τυφλοί. Πολλοί εργολάβοι τις θεωρούν διακοσμητικές δεν κατανοούν τη φιλοσοφία του έργου.
Τα καταστήματα δεν τις σέβονται. ‘Έχουμε κάνει πρόταση πριν παραληφθεί ένα έργο, στην αξιολόγηση του να υπάρχει και ενδιαφερόμενος χρήστης του έργου, ώστε από την αρχή να αποφεύγονται τα λάθη».
madeincreta.gr

Πηγή:tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου