Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Το Ελληνικό Κολλέγιο Νεφρολογίας & Υπέρτασης (Ε.ΚΟ.Ν.Υ.) διοργανώνει το 22ο Επιστημονικό Σεμινάριό του, με θέμα «Πρωτεϊνουρικά Σύνδρομα», στις 28 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου 2014 στην Πρέβεζα

Σε τεράστιο ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα συνεχίζουν να αναδεικνύονται σήμερα και στην Ελλάδα οι νεφροπάθειες, καθώς οι ασθενείς που πάσχουν από αυτές υπολογίζονται σε περίπου 1.000.000, δηλαδή το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας!
Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνεχής αύξηση του αριθμού των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ), οι οποίοι το 2010 στην Ελλάδα ανήλθαν σε περίπου 13.000 άτομα, ακολουθεί την πορεία μεταστροφής της ελληνικής κοινωνίας και του τρόπου ζωής της, που γίνεται ολοένα και πιο «δυτικότροπος». Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου ΙΙ, κατ’ εξοχήν πολιτισμικές ασθένειες, ευθύνονται σήμερα σχεδόν για το 70% των περιστατικών νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου.  

Οι νεφρικοί πάσχοντες συχνά παρουσιάζουν καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ η εμφάνιση συμβατικών και μη-συμβατικών παραγόντων κινδύνου επιπλέκει την εικόνα της χρόνιας νεφρικής νόσου. Αυτοί οι παράγοντες είναι υπεύθυνοι για περίπου το 50% των καρδιαγγειακών επιπλοκών των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία νεφρικής υποκατάστασης (αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή κάθαρση κτλ).
Μεταξύ των σημαντικότερων παθήσεων των νεφρών συγκαταλέγονται και τα πρωτεϊνουρικά σύνδρομα, που σχετίζονται με την εμφάνιση πρωτεϊνών, δηλαδή λευκωματίνης ή σφαιρινών (λεύκωμα) στα ούρα. Πρόκειται για συνήθεις και ιδιαίτερα σοβαρές καταστάσεις, οι οποίες υποκρύπτουν, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, δυνητικά βαριά υποκείμενη νεφροπάθεια ή συστηματική νόσο.
Στα κυριότερα νοσήματα που είναι δυνατό να προκαλέσουν λευκωματουρία περιλαμβάνονται ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η νεφρολιθίαση, το πολλαπλό μυέλωμα, οι πολυκυστικοί νεφροί και η στένωση νεφρικής αρτηρίας. Η έγκαιρη διάγνωση είναι υψίστης σημασίας για την έκβαση του αρρώστου, καθώς η χρόνια αδιάγνωστη πρωτεϊνουρία οδηγεί προοδευτικά σε νεφρική ανεπάρκεια, συνακόλουθη υποχρεωτική αιμοκάθαρση και θάνατο από καρδιαγγειακά συμβάματα. 
Με αυτά τα δεδομένα, στο πλαίσιο του ετησίου Προγράμματος Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στη Νεφρολογία και την Αρτηριακή Υπέρταση, το Ελληνικό Κολλέγιο Νεφρολογίας & Υπέρτασης (Ε.ΚΟ.Ν.Υ.) διοργανώνει το 22ο Επιστημονικό Σεμινάριό του, με θέμα «Πρωτεϊνουρικά Σύνδρομα», στις 28 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου 2014 στην Πρέβεζα (ξενοδοχείο Margarona Royal).
Το Σεμινάριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και χορηγεί οκτώ (8) μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης (CME Credits), αμοιβαία αναγνωρίσιμα από την UMESEACCME. Στόχος της εκδήλωσης είναι η έγκυρη ενημέρωση των ιατρών και επαγγελματιών υγείας σχετικά με όλες τις νεότερες εξελίξεις γύρω από την παθοφυσιολογία και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της πρωτεϊνουρίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται παρόμοιο ιατρικό Συνέδριο στην Πρέβεζα.
Το γεγονός αναμένεται να φιλοξενήσει σύσσωμη την επιστημονική κοινότητα της Νεφρολογίας, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου. Παράλληλα, όλοι οι Ομιλητές, Εισηγητές και Πρόεδροι των Στρογγυλών Τραπεζιών και των Διαλέξεων είναι διακεκριμένοι επιστήμονες, με ευρύτατο κλινικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο, στις ειδικότητες της Νεφρολογίας, Παθολογίας, Καρδιολογίας, Παιδιατρικής και Μαιευτικής – Γυναικολογίας από την Ελλάδα και την Κύπρο. 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΑΝΘΟΥ ΔΑΡΑΜΑΝΗ 
         
Αναφερόμενος στη σπουδαία αυτή επιστημονική πρωτοβουλία, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Σεμιναρίου, Διευθυντής της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Πρεβέζης κ. Μάνθος Δαρδαμάνης τόνισε ότι απώτερο σκοπό των διοργανωτών αποτελεί η παρουσίαση ενός επιστημονικού Προγράμματος υψηλού επιπέδου που θα πραγματεύεται συνολικά ένα από τα πιο «καυτά» προβλήματα της σύγχρονης Νεφρολογίας.
          ‘Όπως είναι γνωστό, ανέφερε ο κ. Δαρδαμάνης, η εμφάνιση λευκώματος στα ούρα αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό διαφόρων παθήσεων των νεφρών. Λευκωματουρία παρατηρείται συχνά στις καρδιαγγειακές παθήσεις, αφού η καρδιακή ανεπάρκεια συνοδεύεται από νεφρική ανεπάρκεια, και το αντίστροφο. Ταυτόχρονα, μια άλλη επικίνδυνη λευκωματουρία παρατηρείται κατά την κύηση, η οποία είναι γνωστή ως προεκλαμψία (ή τοξιναιμία). Πρόκειται για μια υπερτασική διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει οίδημα, ναυτία και πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και να αποβεί, δυστυχώς, μοιραία τόσο για τη μητέρα, όσο και για το έμβρυο.  
Επιπλέον, κάθε νεφρικό νόσημα είναι δυνατό να προκαλέσει λευκωματουρία. Οι σπειραματονεφρίτιδες, οι σωληναριοδιάμεσες νεφροπάθειες, τα πρωτοπαθή σωληναριακά, κληρονομικά και αποφρακτικά νοσήματα των νεφρών μπορεί να έχουν σαν εκδήλωση κάποιο είδος λευκωματουρίας. Υπάρχει, ωστόσο, και η μεμονωμένη μορφή, η οποία, συνήθως, αποτελεί τυχαίο εύρημα εργαστηριακού ελέγχου που πραγματοποιείται για άλλους διαγνωστικούς λόγους σε υγιή άτομα. Αυτή μπορεί να είναι σταθερή, παροδική ή διαλείπουσα, ή να εμφανίζεται μόνο στην όρθια στάση.
«Η ανάληψη της διοργάνωσης περιποιεί ιδιαίτερη τιμή στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, το Νοσοκομείο και την πόλη μας» επεσήμανε ο κ. Δαρδαμάνης. «Παράλληλα με το μεγάλο επιστημονικό ειδικό της βάρος, θα αποτελέσει και αφορμή τουριστικής προβολής του τόπου μας, καθώς οι σύνεδροι θα έχουν, συγχρόνως με το Πρόγραμμα, την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές της Πρέβεζας και των γύρω περιοχών» κατέληξε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου