Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Με οριακή πλειοψηφία η κυβέρνηση πέρασε το πολυνομοσχέδιο -Ολο το παρασκήνιο



Με επιτυχία, αλλα εντελώς οριακά, ολοκληρώθηκε για την κυβέρνηση η ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, το οποίο έγινε δεκτό στοι σύνολό του.

Ειδικότερα:
για το άρθρο 1 υπέρ ψήφισαν 152 βουλευτές, όχι 135 και παρών 1
για το άρθρο 2 υπέρ ψήφισαν 151 βουλευτές, όχι 136 και παρών 1
το άρθρο 3 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία

Αίσθηση προκάλεσε η διαφοροποίηση του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος ψήφισε ναι στο άρθρο 1, αλλά όχι στο άρθρο 2 που αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Διαφοροποίηση και από τον Απόστολο Κακλαμάνη ο οποίος ψήφισε το άρθρο 1, αλλά παρών στο άρθρο 2.
Από την διαδικασία απουσίαζαν ο Ανδρέας Ψυχάρης και η Άντζελα Γκερέκου οι οποίοι με επιστολή που δεν προσμετρείται δήλωσαν πως αν παραβρίσκονταν θα ψήφιζαν «ναι».
Σαμαράς: Κάναμε ένα τεράστιο βήμα
«Οι μόνιμοι καταστροφολόγοι αιφνιδιασμένοι από όσα καλά ήρθαν και έρχονται για την ελληνική οικονομία θέλουν να βυθίσουν την Ελλάδα στην ακυβερνησία. Δεν θα τους το επιτρέψουμε .
Κάναμε ένα τεράστιο βήμα για την Ελλάδα του αύριο, για τα νέα παιδιά και τον ελληνικό λαό. Με μεγάλη δύναμη προχωράμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Διεγράφη από την Κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ο Νικήτας Κακλαμάνης
Η διαδικασία της ψηφοφορίας δεν έληξε χωρίς απώλειες για τη ΝΔ, καθώς ο ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών, Νικήτας Κακλαμάνης ψήφισε παρών στο άρθρο 1 και ναι στο άρθρο 2.
Αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας ο Αντώνης Σαμαράς, μέσω επιστολής του, ανακοίνωση τη διαγραφή του κ. Κακλαμάνη από την Κοινοβουλετική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Απόλυτο χάος στη Βουλή με προτάσεις μομφής, ύβρεις και επιθέσεις
Νωρίτερα, ωστόσο, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας επικράτησε το απόλυτο «μπάχαλο» κατά την αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρόταση μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, εξαπέλυσε τη «βόμβα» ασκώντας σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του υπουργού Οικονομικών.
Αναλυτικά τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ:
«Δεν είναι δυνατόν να ανεχθούμε, να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι ο κος Στουρνάρας θα φέρνει νόμο που υποθηκεύει το μέλλον της οικονομίας μας και εμείς θα το συζητάμε εδώ, μέσα σε τρεις ώρες ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε.
Ο κ. Στουρνάρας δεν είναι αυτουργός μόνο αυτού του εγκλήματος.
Είναι ένας από τους κύριους υπεύθυνους για την ανθρωπιστική καταστροφή και την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.
Είναι ο άνθρωπος που άκουσε το forget it Γιάννης από τον κ. Σόιμπλε και το αποδέχτηκε σκύβοντας το κεφάλι.
Σήμερα μας είπε ότι έβγαλε την ελληνική οικονομία από τον τάφο.
Όχι κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι.
Σήμερα βάζει την ελληνική οικονομία ακόμη πιο βαθειά στον τάφο.
Έχουμε πολιτική υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό και τη χώρα να μην του επιτρέψουμε να συνεχίσει το έργο του.
Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να καταθέσουμε σήμερα πρόταση δυσπιστίας κατά του κυρίου εκτελεστή του συμβολαίου θανάτου της ελληνικής οικονομίας και των ελλήνων πολιτών, εναντίον του Υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Κύριε πρόεδρε,
Ενημερώνω και εσάς και το σώμα ότι αξιοποιώντας το άρθρο 142, παράγραφος 2, του κανονισμού της Βουλής, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει στο σώμα πρόταση δυσπιστίας εναντίον του υπουργού των οικονομικών.
Με βάση το κανονισμό σας ζητάμε να διακόψετε τη διαδικασία.
Και ζητάμε από τη κυβέρνηση, να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία συζήτησης και ψηφοφορίας μετά το προβλεπόμενο από τον κανονισμό της Βουλής, χρόνο συζήτησης της πρότασής μας».

Αντίδραση Σταμάτη και διακοπή της συζήτησης
Αμέσως μετά την πρόταση μομφής το λόγο πήρε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος αφού κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί να καθυστερήσει τις αποφάσεις του Eurogroup, δέχθηκε την πρόταση μομφής.
Στη συνέχεια διεκόπη η συνεδρίαση ,όπως προβλέπει ο κανονισμός, ωστόσο, διευκρινίστηκε ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί εάν μπορεί να υπάρξει πρόταση μομφής. Ο λόγος, ο οποίος και προκάλεσε τις αντιδράσεις και τα σκληρά λόγια στη συνέχεια, ήταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης τον Νοέμβριο και, βάση του συντάγματος, θα έπρεπε να περάσει ένα εξάμηνο για να καταθέσει νέα πρόταση.
Βενιζέλος: Απαράδεκτη συνταγματικά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ
Αμέσως μετά την ολιγόλεπτη διακοπή στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» χαρακτήρισε την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Γιάννη Στουρνάρα και επιτέθηκε προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα.
«Είμαστε υποχρεωμένοι για λόγους προστασίας των τόσο σημαντικών αγαθών να επισημάνουμε το αυτονόητο, ότι η πρόταση αυτή είναι η πρόταση κατά το σύνταγμα απαράδεκτη και άρα μη δυνάμενη να τεθεί προς συζήτηση» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
Αντιπαράθεση Τσίπρα – Μεϊμαράκη και νέα πρόταση μομφής
Απαντώντας στον Ευάγγελο Βενιζέλο ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη δήλωσή του για «κυβερνητικό πραξικόπημα» και ανέφερε στο προεδρείο της Βουλής ότι εάν απορριφθεί η πρόταση το ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει πρόταση μομφής προς το ίδιο το προεδρείο.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έκρηξη του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος τόνισε ότι το προεδρείο της Βουλής δεν επηρεάζεται από απειλές και εκφοβισμούς.
«Το ηθικό για το οποίο τόσο κόπτεστε θα ήταν να περιμένετε να ακούσετε την άποψή μου. Τι νομίζετε ότι θα φοβηθώ την πρόταση μομφής;» συνέχισε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε «Αν κάποιος από τους βουλευτές νομίζει ότι δεν έχω ασκήσει τα καθήκοντά μου με αυτόν τον τρόπο, να καταθέσει πρόταση μομφής».
Σημειωτέον, ότι ο πρόεδρος της Βουλής έθεσε ενώπιον της Ολομέλειας του ζήτημα της απόρριψης ή μη της πρότασης μομφής γεγονός που προκάλεσε εκ νέου έκρηξη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αποχώρησε από το Κοινοβούλιο.
Στουρνάρας: Γιατί μου κάνετε πρόταση μομφής; Μήπως παίρνω επίδομα για την ενήλικη κόρη μου;
Λίγη ώρα αργότερα και με τα έδρανα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο... πρωταγωνιστής της βραδιάς, Γιάννη Στουρνάρας έσταξε κυριολεκτικά φαρμάκι κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει να χάνει. Το απέδειξε σήμερα. Η κυβέρνηση λειτουργεί αποστομωτικά για όσους μικρόψυχους επέλεξαν τον λαϊκισμό. Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι οι προσπάθειες της χώρας αναγνωρίζονται διεθνώς, Με πιάσανε με την γίδα στη πλάτη; Όχι. Παίρνω επίδομα για την ενήλικη κόρη μου; Όχι» τόνισε με νόημα ο υπουργός.

Πηγή:
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου