Τετάρτη, 7 Μαΐου 2014

Mελάνωμα: Πόσο «αθώες» είναι οι ελιές μας;

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει η σημαντική αύξηση των διαγνώσεων του μελανώματος και κάθε χρόνο περισσότεροι από πενήντα χιλιάδες Ευρωπαίοι εμφανίζουν μελάνωμα, την επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Το μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος που μπορεί να αναπτυχθεί σε προϋπάρχοντα σπίλο ή να εμφανιστεί εκ νέου σε ένα φαινομενικά υγιές δέρμα και γι ‘αυτό όλο και περισσότεροι άνθρωποι ετησίως έρχονται αντιμέτωποι με τη διαπίστωση ότι “εκείνη η ελιά” που έχουν δει στο σώμα τους από καιρό έχει μετατραπεί σε μελάνωμα.
Όπως μας αναφέρει  Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, δερματολόγος – αφροδισιολόγος και επιστημονική διευθύντρια της κλινικής Cosmetic Derma Medicine: “Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος αποφυγής του μελανώματος. Η έγκαιρη διάγνωση του μπορεί να είναι σωτήρια αφού 90% των περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος με άμεση διάγνωση, μπορούν να θεραπευθούν”.  Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητος ο ετήσιος έλεγχος των σπίλων από δερματολόγο ώστε να αξιολογείται η εξέλιξή τους στο σώμα μας και οι πιθανές μεταβολές στο μέγεθος, το περίγραμμα, το χρώμα αλλά και τη συμμετρία τους.

Από το 2000 και τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος οργανώνει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος σε διάφορες χώρες, όπως και στην Ελλάδα. Με την πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας, η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί την αφετηρία για μία ολόκληρη εβδομάδα αφιερωμένη στην πρόληψη κατά του Καρκίνου του Δέρματος, που φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως και τις 9 Μαΐου.
Κύριες αιτίες του φαινομένου και της μεγάλης αύξησης, είναι η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και οι περιβαλλοντικές μεταβολές (τρύπα του όζοντος), που έχουν κάνει το μελάνωμα ως ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα κακοήθη νεοπλάσματα στον άνθρωπο. Ειδικά αν είστε άτομο υψηλού κινδύνου – έχετε πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα, μάτια ή μαλλιά, έχετε πάθει σοβαρά ηλιακά εγκαύματα, υπάρχει ιστορικό μελανώματος ή άλλου καρκίνου του δέρματος στην οικογένειά σας ή έχετε πάρα πολλές ελιές, εκ των οποίων ορισμένες είναι μεγάλου μεγέθους, ανομοιόμορφες ή με ανομοιογενές χρώμα είναι απαραίτητη η άμεση εξέτασή σας από δερματολόγο. Εάν πάλι έχετε παρατηρήσει μια νέα ύποπτη αλλοίωση στο δέρμα σας, ή ότι μια ελιά άλλαξε όψη μέσα σε μερικές εβδομάδες ή ακόμα και αν δεν έχετε δείξει ποτέ ολόκληρη την επιφάνεια του δέρματός σας σε δερματολόγο για προληπτικό έλεγχο τότε μία επίσκεψη κρίνεται απαραίτητη.
healthpress


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου